Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Перехід на літній час 2021: цьогоріч це може бути востаннє

Експерти кажуть, що в ніч, коли переводяться стрілки, в країні збільшується кількість інсультів та викликів швидкої допомоги.

Фото із сайту focus.ua.

Перехід на літній час 2021: цьогоріч це може бути востаннє

Традиційно у кінці березня наша країна переводить стрілки годинника на годину вперед. У 2021-му це має відбутися в ніч із 27 на 28 березня о 03:00. Проте існує ймовірність, що зміни часу будуть скасовані раз і назавжди

Законопроєкт про це розглянула Верховна Рада 3 березня. У першому читанні його підтримали 277 народних депутатів із 226 необхідних. Автори розраховують, що перехід на зимовий час у жовтні 2021–го буде останнім. Якщо закон ухвалять, в Україні більше не переходитимуть на літній час, а залишиться тільки нинішній зимовий, або UTC+2 за міжнародною шкалою. Вважається, що саме він є природним і стандартним для нашої території.

Якщо закон ухвалять, в Україні більше не переходитимуть на літній час, а залишиться тільки нинішній зимовий.

Законопроєкт про скасування переходу на літній час створено, спираючись на медичні дослідження про те, що переведення годинників двічі на рік погано впливає на здоров’я людей. Щоправда, 19 березня депутати не проголосували за «вічний зимовий час» («за» було лише 212 голосів), а відправили його на доопрацювання. Сподіваємося, до 28 березня депутати все ж визначаться, як бути далі. До речі, у 2011 році в Україні вже намагалися відмовитися від зміни часу, проте тоді таку ініціативу відхилили.

Довідка. Щорічне се­зонне переведення годинників практикується зараз приблизно в 60 країнах, насамперед у Європі, а також у Північній Америці, на всій їхній території чи частково, при цьому дати переходу бувають різними. Водночас близько 135 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики.

Василь КІТ.

Читайте також: В Україні щастя коштує найдешевше в усій Європі.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel