Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Верховний Суд уперше підтвердив законність переходу з УПЦ в ПЦУ

Фото pomisna.info.

Верховний Суд уперше підтвердив законність переходу з УПЦ в ПЦУ

Рішення Верховного Суду надалі в обов’язковому порядку має враховуватися у аналогічних спорах

Верховний Суд України вперше ухвалив рішення, щодо законності виходу релігійної громади з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та входження до Православної церкви України. Про це йдеться в заяві ПЦУ, оприлюдненій 8 квітня, пише LB.ua.

Зазначається, що 6 квітня відбулося судове засідання Великої палати Верховного Суду з розгляду справи № 910/10011/19 щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці Хмельницької області свого підпорядкування – виходу з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та входження до Православної церкви України. За результатом засідання було ухвалене рішення про законність такої зміни підпорядкування.

«Таким чином, найвищою судовою інстанцією України вперше, з початку активного процесу переходів релігійних громад України з Російської православної церкви в Україні до Православної церкви України, прийнято рішення, яким підтверджено можливість та законність таких переходів і відхилено заперечення Російської православної церкви в Україні проти цього», - сказано в повідомленні.

Cудове засідання Великої палати Верховного Суду щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці Хмельницької області свого підпорядкування – виходу з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та входження до Православної церкви України. За результатом засідання було ухвалене рішення про законність такої зміни підпорядкування.

Повідомляється, що 23 лютого 2019 року релігійна громада с. Сутківці Хмельницької області у зв’язку з утворенням автокефальної Православної церкви України провела загальні збори, на яких ухвалила рішення перейти з РПЦ в Україні до ПЦУ. Натомість настоятель цієї громади не погодився з таким рішенням і звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати цей перехід незаконним.

Господарський суд міста Києва в лютому 2020 року ухвалив рішення на користь настоятеля релігійної громади РПЦ в Україні. Згодом це рішення було залишене без змін і судом апеляційної інстанції. 

Реклама Google

Проте 6 квітня 2021 року відбулося судове засідання вже Великої палати Верховного Суду, яка переглядала ці судові рішення у касаційному порядку. За результатом цього перегляду, вказані судові рішення були скасовані і в задоволенні позову було відмовлено повністю. 

Читайте також: Люди хотіли ночувати у Волинській ОДА: релігійна громада вимагає переходу в ПЦУ

«Це рішення Великої палати Верховного Суду має ключове значення, бо є першим серед низки судових спорів, ініційованих РПЦ в Україні з початку активного процесу переходів релігійних громад України до Православної церкви України, ухваленим найвищою судовою інстанцією України… Рішення Великої палати Верховного Суду в обов’язковому порядку має враховуватися у спорах, які стосуються переходів православних релігійних громад України з РПЦвУ до Православної церкви України, та, тим самим, уніфікувати підхід судів України у їх вирішенні, захищаючи законне право релігійних громад на зміну юрисдикції», - йдеться в повідомленні.

З початку 2019 року РПЦ в Україні було ініційовано більш ніж 100 судових процесів щодо законності зміни православними релігійними громадами України свого підпорядкування.

Telegram Channel