Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В Україні вивели новий сорт часнику

Оце так!

Фото agropolit.com

В Україні вивели новий сорт часнику

Над його створенням працювали відомі вчені-часниківники нашої держави

В Україні у березні 2021 р. було зареєстровано новий сорт часнику Айдер. Повідомляє kurkul.com з посиланням на artelagro.com.

Зазначається, що власниками сорту є автори сорту Сич З.Д. (селекціонер і експерт з насінництва України, доктор сільськогосподарських наук, професор Білоцерківського НАУ), Мереженюк В.А. (засновник Інституту Часниківництва™), Кубрак С.М. (кандидат сільськогосподарських наук, асистент кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур Білоцерківського НАУ). 

«Одним із економічних критеріїв, за яким проводили добір вихідного матеріалу для створення нового сорту, була можливість його популяції формувати врожайність високоякісної товарної продукції понад 10-12 т/га, що відповідає світовим показникам урожайності. Висока продуктивність обумовлена тим, що сорт Айдер є низькорослим, завдяки чому витримує більшу густоту та легко набирає масу цибулини понад 50 г», — йдеться у повідомленні. 

Наразі сорт Айдер пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торговельних мережах.

Наразі сорт Айдер пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торговельних мережах.

У 2020 р. були проведені перші пробні поставки нового сорту в країни ЄС, зокрема, в Литву. Європейські партнери залишились задоволеними якістю продукції, як з точки зору органолептичних властивостей, так і агротехнологічних показників — врожайності, стійкості проти хвороб і шкідників.

Як повідомили в Інституті Часниківництва, наразі ведуться перемовини з литовськими партнерами на предмет придбання франшизи з вирощування сертифікованого насіннєвого матеріалу часнику.

Читайте також: Президент Латвії взявся захищати рідну мову від засилля російської.

Telegram Channel