Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Розстріляного волинського повстанця реабілітували тільки зараз

Героя розстріляли після десятиліть каторги.

Фото зі сторінки Володимира Бірчака у Facebook.

Розстріляного волинського повстанця реабілітували тільки зараз

Родичі досі не знають, де він похований

Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука. Він був бійцем Української повстанської армії, якого розстріляли в СРСР у 1989 році. Про це повідомив співробітник Центру дослідження визвольного руху Володимир Бірчак в четвер, 29 квітня, передає Zaxid.net.

«Сьогодні Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім'я ­– Івану Гончаруку. І дуже тішуся, що став до цього причетним», ­– повідомив Бірчак. З його слів, справа щодо українського повстанця була сфальсифікованою. Так до свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВС.

Його розстріляли 12 липня 1989 року – за два роки до проголошення незалежності України. 

«Цікаво, що в 44-45 роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану двадцять років, але свідки впізнали Івана Гончарука за фото зроблене в п’ятдесятирічному віці», ­– розповів дослідник.

Іван Гончарук народився в 1925 в селі Грудки, що на Волині. До лав Української повстанської армії потрапив у 1944 році. Його загін діяв також на Волині ­– в околиці сіл Грудки, Осівці, Мельники-Мостище та інших навколишніх сіл Камінь-Каширського та Ратнівського районів. Вперше до розстрілу його засудили у 1946 році. Однак тоді вищу міру покарання змінили на п’ять років таборів і 20 років каторги в ГУЛАГу.

Читайте також: Поліцейських, які застрелили 5-річного Кирила Тлявова, так і не допитали: нові подробиці справи.

Його звільнили «через недоцільність подальшого перебування в ув’язненні» в 1956 році. Після того він мешкав у Харкові. До рідного села Грудки знову приїхав у 1986 року на похорон сестри, де на нього написав донос стукач НКВС-КДБ. Івана Гончарука засудили до розстрілу в 1987 році. Сам вирок приурочили до «70-річчя Жовтневої революції». Його розстріляли 12 липня 1989 року – за два роки до проголошення незалежності України. На момент розстрілу йому було 64 роки. Фактично, його розстріляли за ті самі «злочини», за які його відправив в ГУЛАГ у 1946 році. Він був останнім воїном УПА, якого засудили до смертної кари в СРСР.

Telegram Channel