Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як учнів Рівного вчитимуть розпізнавати інсульт

Вибрали вік 5–9 років, тому що, як правило, батьки зайняті й діти дуже багато часу проводять зі своїми бабусями та дідусями.

Колаж: Freeradio/Суспільне.

Як учнів Рівного вчитимуть розпізнавати інсульт

Розроблена програма для дітей від 5 до 9 років. Стартував цей проєкт у Греції, до нього приєдналось уже двадцять країн світу

У школах Рівного хочуть запровадити проєкт, за допомогою якого навчатимуть дітей розпізнавати перші ознаки інсульту. Про це Суспільному в етері «Сьогодні. Головне» розповіла кураторка програми «Супергерої FAST» Тетяна Воронцова. Вона додала, що це п’ять модулів, які розроблені в ігровій формі для дітей віком від 5 до 9 років.

В освітніх закладах Рівного триває впровадження програми «Супергерої FAST». Мета –навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою.

Розроблена програма для дітей від 5 до 9 років. Стартував цей проєкт у Греції, до нього приєдналось уже двадцять країн світу, – зазначає кураторка програми «Супергерої FAST» Тетяна Воронцова.

«Рівне стало таким пілотним містом, де системно у всіх школах хочемо запустити цей проєкт для того, щоб усі діти від 5 до 9 років пройшли таке навчання. Вибрали саме такий вік, менших діток, тому що, як правило, батьки зайняті й діти дуже багато часу проводять зі своїми бабусями та дідусями», – розповідає Тетяна Воронцова.

Вона пояснює, що розпізнавання інсульту – це складна тема, але її подають в простій ігровій формі, як люблять діти. Вони граються та знайомляться з супергероями.

«Цим проєктом виховуватимемо поважне й уважне ставлення до своїх бабусь і дідусів, тому що в цьому проєкті ми їх називаємо супергероями – супербабуся та супердідусь. Тому що у них є суперсили й ми можемо стати супергероями для того, щоб врятувати їхнє життя, якщо їм щось буде загрожувати», – пояснює кураторка програми.

«Цим проєктом виховуватимемо поважне й уважне ставлення до своїх бабусь і дідусів, відтак ми можемо стати супергероями для того, щоб врятувати їхнє життя, якщо їм щось буде загрожувати», – пояснює кураторка програми.

Що каже психолог

Психологиня Катерина Габрієль каже: не варто драматизувати й думати, що таке навчання для дітей буде травматичним, адже все відбуватиметься в ігровій формі з супергероями.

«Провідною діяльністю у дітей дошкільного віку та молодшого шкільного віку є гра. І дуже добре, що такі складні речі пояснюють в ігровій формі, вони це будуть сприймати по-іншому. Тут не варто драматизувати, що для них це буде травматично або вони це не зможуть прийняти на прикладі, як це може бути», – пояснює психологиня.

Що відомо

В Україні та світі інсульт займає першу позицію серед інвалідизації людей та другу – серед смертності. Про це Суспільному розповіла лікарка-терапевтка Надія Ткачук.

Читайте також: Маленькій лучанці подарували шанс на життя: «Після операції нашу Катрусю більше не мучить епілепсія, вона стала лагідною і веселою»

За статистичними даними Центру громадського здоров'я у Рівненській області, за рік інсульт стається у майже трьох тисяч людей, до пів тисячі - помирають.

Telegram Channel