Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
До осінньої хвилі треба максимально щепити українців: Марина Порошенко оприлюднила кроки для прискорення вакцинації

«У період будь-якої пандемії своєчасна вакцинація є гарантією збереження життя і здоров’я мільйонів громадян. І я кажу це як лікар, а не як політик».

Фото ЄС.

До осінньої хвилі треба максимально щепити українців: Марина Порошенко оприлюднила кроки для прискорення вакцинації

До можливої чергової хвилі пандемії, яку у світі очікують восени, Україна має підійти максимально вакцинованою і убезпеченою від вірусу. Про це у відеозверненні заявила лідер команди «Європейської Солідарності» у столиці, голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко

Вона зазначила, що зараз для України є цінною кожна ампула вакцини – тому критично важливо, аби цим дефіцитним ресурсом розпоряджалися раціонально та ефективно, щоб внаслідок логістичних та організаційних проблем не допустити втрат у кількості і темпах щеплення.

«Епідемія коронавірусу кардинально змінила життя мільйонів людей у всьому світі. Від ковіду загинули майже 46 тисяч наших співвітчизників. За офіційною статистикою вже перехворіли більше двох мільйонів українців. У період будь-якої пандемії своєчасна вакцинація є гарантією збереження життя і здоров’я мільйонів громадян. І я кажу це як лікар, а не як політик», – констатує Марина Порошенко.

За її словами, влада від початку пандемії не забезпечила швидких та ефективних переговорів з виробниками вакцин – в результаті перші партії вакцини надійшли не до України, а до країн з чіткими і зрозумілими стратегіями подолання хвороби.

«Чи варто тоді дивуватися, що перше щеплення в Україні було зроблено лише наприкінці лютого? Це тоді, коли інші держави звітували про 10, 20, 30 відсотків вакцинованих. Сьогодні в цих країнах щеплено більшу частину населення. Закривають ковідні лікарні, починають відкривати кордони, бо там хворобу фактично подолано. Україна ж через два місяці після початку вакцинації на початок травня не дотягує до 2 відсотків вакцинованих. І це однією дозою. Тоді як в Ізраїлі двома дозами щеплено 60 відсотків, а в США – 45 відсотків», – наголошує Порошенко.  

Україна ж через два місяці після початку вакцинації на початок травня не дотягує до 2 відсотків вакцинованих. І це однією дозою. Тоді як в Ізраїлі двома дозами щеплено 60 відсотків, а в США – 45 відсотків

«У наступні кілька місяців влада обіцяє прискорити вакцинацію. Але відбудеться це не її зусиллями, а насамперед за рахунок міжнародної глобальної ініціативи COVAX, яка допомагає бідним країнам, та поставок, здійснених через британське закупівельне агентство «Краун Ейджентс», активна співпраця з яким розпочалася ще у 2015 році. Але все ще існує великий ризик, що і цієї кількості вакцин буде критично мало як для здобуття колективного імунітету, так і для того, щоб скоротити ганебне відставання України за темпами вакцинації від європейських сусідів», – застерігає голова профільної комісії Київради.

Читайте також у нас: «Європейська Солідарність» - лідер серед львів’ян​.

Марина Порошенко запропонувала конкретні кроки для суттєвого прискорення вакцинації. Перш за все у «Європейській Солідарності» вимагають скликати РНБО і внести зміни в діючий План вакцинації.

«Необхідно терміново розширити перелік осіб, які матимуть доступ до вакцин. Коли кожна людина, яка виявить бажання вакцинуватися, гарантовано зможе це зробити протягом чотирьох-шести тижнів», – пояснює Марина Порошенко.

Популяризувати вакцинацію повинні не сумнівні лідери думок, а лікарі-герої, які є в кожній області і в кожному місті. «Саме їм довіряють люди», – переконана Марина Порошенко.

«ЄС» закликає терміново створити логістичну мережу масової вакцинації. Розширити пункти щеплень, коли в кожному кабінеті сімейного лікаря, в кожному фельдшерсько-акушерському пункті, особливо в сільській місцевості, українці зможуть отримати щеплення. Необхідно мобілізувати з резерву армійський медичний персонал і терміново залучити його до процесу вакцинації, як це було зроблено в США.

За рахунок публічно-приватного партнерства налагодити виробництво вакцини в Україні. Це реалістично і можливо – переконана Марина Порошенко.

«Окремо звертаємося до глав церков і релігійних організацій. Ми просимо, щоб за прикладом Великої Британії ви розглянули можливість створенная додаткових пунктів щеплення при храмах. Також розраховуємо, що ваше роз’яснення серед прихожан щодо необхідності вакцинації розвінчає будь-які міфи на цю тему», – закликала Марина Порошенко.

«Європейська Солідарність» ще раз звертається до влади. Опозиція готова надати свої конструктивні пропозиції та напрацювання, аби українці були вчасно провакциновані. У битві з пандемією не виграє ніхто, доки всі разом її не здолають», – резюмує Марина Порошенко.

Як відомо, 8 квітня лідер партії «Європейська Солідарність, п’ятий Президент Петро Порошенко презентував оновлений стратегічний антиковідний план, який передбачає 10 кроків для захисту українців від пандемії. Він передбачає швидку вакцинацію для громадян, організацію виробництва вакцин в Україні, соціальний захист для медпрацівників, економічну підтримку для громадян та соціально відповідального бізнесу в умовах локдауну, достатнє забезпечення лікарень кисневим обладнанням та медикаментами, розширення кількості ліжок за рахунок відомчих медзакладів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel