Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Серед пінгвінів, але у вишиванці: як волинянин святкував Великдень на Антарктиді (Фото)

Полярники відсвяткували Великдень на Південому полюсі.

Фото Національний антарктичний науковий центр.

Серед пінгвінів, але у вишиванці: як волинянин святкував Великдень на Антарктиді (Фото)

Уродженець Луцька Богдан Гаврилюк вирушив на Південний полюс разом з експедицією ще 24 березня

2 травня разом з іншими українськими науковцями волинянин відсвяткував Великдень в Антарктиці як годиться: вчені і пасок напекли, і холодцю наварили, і у вишиванки вбралися.

Як повідомляє Національний науковий центр у фейсбуці, підготовка затяглася навіть трохи за опівніч. Під керівництвом Артема Ігнатенка, кухаря 26-ї експедиції, полярники спільно приготували навіть урочистий обід з крашанками та домашньою ковбасою.

За особливим домашнім рецептом Артем випік 12 пасочок (скільки зараз і зимівників на станції), а форми для них зробив із кавових бляшанок Богдан Гаврилюк, очільник експедиції.

Всі полярники після сніданку могли за бажання відвідати каплицю Святого Володимира, побудовану біля станції, а далі — спілкування з рідними та спільний відпочинок у компанії пінгвінів, китів та айсбергів.

«За особливим домашнім рецептом Артем випік 12 пасочок (скільки зараз і зимівників на станції), а форми для них зробив із кавових бляшанок Богдан Гаврилюк, очільник експедиції», — описують смачні подробиці полярники.

Хоча зараз в районі станції -12°С морозу і сильний вітер (20-22 м/c), атмосфера на «Вернадському» святкова.

«Всі полярники після сніданку могли за бажання відвідати каплицю Святого Володимира, побудовану біля станції, а далі — спілкування з рідними та спільний відпочинок у компанії пінгвінів, китів та айсбергів», — підсумовують члени експедиції. 

Національний антарктичний науковий центр — державна наукова установа Міністерства освіти та науки України. Вона організовує щорічні експедиції на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» та забезпечує роботу станції. Центр створений у 1993 р

Наукову базу на Аргентинських островах (Західна Антарктика) британці заснували під час експедиції на Землю Греяма в 1934-1937 рр. Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати на острові Вінтер з 1947 році. У 1954 р. станцію перенесли на мис Марина острова Галіндез.

З 1994 р. по лютий 1996 р. британці передавали станцію Україні. Це був жест доброї волі уряду Великої Британії. Адже після розпаду СРСР Росія оголосила себе його спадкоємицею. Тож на прохання України в рамках розподілу активів колишнього СРСР РФ відмовилася передати одну з п’яти функціонуючих на той момент антарктичних станцій.

На станції під час зміни експедицій може працювати до 24 осіб, а штат зимівників зазвичай складає 12 людей.

Читайте також: Науковців вжахнула знахідка під кригою Антарктиди

 

 

 

 

Telegram Channel