Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Я народила в 50, коли мої друзі вже мають онуків»

Жінок, які народжують в пізньому віці - все більше.

Фото ВВС Україна.

«Я народила в 50, коли мої друзі вже мають онуків»

Цього тижня Наомі Кемпбелл несподівано оголосила, що вперше стала мамою у 50 років

 Жінок, які народжують у більш пізньому віці, стає дедалі більше.

За даними британської Національної служби статистики, 2019 року в Англії та Уельсі народилися 2390 дітей від матерів старше 45 років. За 10 років цей показник зріс майже вдвічі. BBC поспілкувалася з жінками, які стали матерями у більш пізньому віці.

Народити дитину в 50 - це неймовірно, каже Клер Меар
Народити дитину в 50 - це неймовірно, каже Клер Меар

 Чотири роки тому Клер та її чоловік втратили дитину. Їхня донька, у якої був синдром Дауна, народилася мертвою на 40-му тижні.

Щоб відірватися від гірких думок, подружжя організувало музичний фестиваль та збирало кошти для благодійних організацій з боротьби з мертвонародженням та синдромом Дауна.

Але у 49 років Клер серйозно замислилась про те, щоб спробувати ще раз.

«Коли мені виповнилося 49, все почало змінюватися. Я бачила більше мам ЕКО-малюків. І у мене з'явилася надія. Але навіть тоді багато хто не вірив у цю ідею, а лікарі казали: «Ні, це неможливо».

«Однак мене направили в одне місце в Афінах у Греції. Нас з чоловіком перевірили й сказали: «Ми вважаємо, що ви впораєтесь». І я наважилась».

«Вона народилася здоровою... 2,7 кг... красуня!».

«Більшість друзів вже мають онуків»

Клер імплантували дві донорські яйцеклітини.

«Одну ми втратили на шостому тижні, але з маленькою Амелі все було добре», - згадує вона.

Через свій анамнез та вік Клер спостерігалася у приватній клініці. «Ехографія на ранніх термінах - відчуття не з приємних, - каже вона. - Але дівчинка була там, росла і штовхалася». На 37-му тижні частота серцебиття Амелі знизилась, тому Клер госпіталізували і зробили кесарів розтин. «Вона народилася здоровою... 2,7 кг... красуня!».

Цими вихідними Амелі виповнюється чотири роки, і Клер каже, що бути її мамою - це щось неймовірне. Єдиний недолік - відсутність друзів-батьків її віку.

«У більшості моїх друзів зараз з'являються онуки, але до цього звикаєш, - каже жінка. - Ще шкода, що Амелі не має бабусі й дідуся, але у неї багато друзів, які її просто обожнюють».

Клер написала книгу про свій досвід під назвою Rocker Bye Baby.

Читайте також у нас: Подружжю, яке повінчалося на Хрещатику під час Помаранчевої революції, Бог подарував п’ятеро дітей.

Почувалася «трохи невпевнено»

Симона Волд з Глазго знову стала мамою у 40 з хвостиком, коли її перша донька Скарлетт була підлітком.

Молодші діти Симони.
Молодші діти Симони.

 У них з чоловіком були діти від попередніх шлюбів.

Жінка розповіла BBC, що ключовим фактором у її рішенні стало те, що вона не хотіла, щоб її дочка залишилась одна.

«Оскільки першу дитину я народила у 25 років, я подумала: що буде з нею, коли я помру? - каже Симона. - Моя донька залишиться зовсім одна, і їй ні з ким буде поділитися своїм горем і радістю».

За словами Симони, люди були шоковані їхнім із чоловіком рішенням.

«Я намагалася завагітніти, але надзусиль не робила, і все відбулося дуже швидко», - згадує вона. Вона вже забула, як це - доглядати за немовлям, але після перших безсонних ночей швидко згадала. Спочатку Симона почувалася «трохи невпевнено» поруч з молодшими мамами. «Але вони дивилися на мене як на більш мудру маму. Зверталися за порадою. Тож з цієї точки зору все не так уже й погано».

Симона Волд каже, що не хотіла, щоб її старша донька була одна.
Симона Волд каже, що не хотіла, щоб її старша донька була одна.

 Зараз Симоні 47, і у неї троє дітей - Скарлетт (23 роки), Джейк (7 років) і Олівія (3 роки). Її порада Наомі Кемпбелл – «не будьте надто суворою до себе».

«Просто відкиньте свої очікування й пливіть за течією. Тому що кожна дитина - індивідуальна, і кожен досвід - також індивідуальний».

 

Telegram Channel