Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Карантин в Україні пропонують продовжити, але пом'якшити

Ляшко обіцяє українцям вільні подорожі в ЄС.

Фото із сайту korrespondent.net.

Карантин в Україні пропонують продовжити, але пом'якшити

Завдяки покращенню епідситуації із захворюваністю на коронавірус в Україні планують пом'якшити обмеження, але карантин продовжать

Міністерство охорони здоров'я пропонує продовжити карантин до кінця літа. Про це на засіданні уряду в середу, 9 червня, повідомив глава відомства Віктор Ляшко, передає КорреспонденТ.

«Ми запропонуємо уряду розглянути питання продовження карантинних обмежень на літній період, оскільки коронавірус не подолано. Якщо ситуація буде погіршуватися, ми будемо оперативно реагувати і вводити жовтий, помаранчевий або червоний рівень епіднебезпеки», - сказав він.

МОЗ вже розробило пропозиції щодо моделі перебування та діяльності в умовах зеленої зони.

МОЗ вже розробило пропозиції щодо моделі перебування та діяльності в умовах зеленої зони, яка дасть більше можливостей для відпочинку в літній період, роботи бізнесу і подорожей.

«Зокрема, ми плануємо скасувати вимоги щодо заповнення залів, дозволити повноцінне функціонування спортзалів і спростити процес проходження кордонів для повернення з відпусток», - сказав міністр.

Реклама Google

Ляшко відзначив, що в Україні залишать основні протиепідемічні обмеження - обов'язковість масок у громадських будинках і транспорті, а також відповідальне ставлення до дотримання фізичної дистанції.

Також він нагадав, які є обмеження в зеленій зоні адаптивного карантину, в яку перейшли всі регіони. Це: перевезення пасажирів тільки в кількості сидячих місць, дозвіл на проведення масових заходів за участю більше однієї особи на чотири квадратних метри або із заповненням на дві третини місць, можливість заповнювати на дві третини кінотеатри й заклади культури, а також гарантія для кафе і ресторанів працювати цілодобово.

Водночас глава МОЗ обіцяє, що українці зможуть вільно подорожувати за кордон, оскільки позитивність тестування в Україні вперше відповідає рекомендаціям ВООЗ - менше 5%.

«Це вдалося досягти завдяки масовому тестуванню, а також зменшенню кількості випадків захворювання. Такий рівень тестування та падіння динаміки захворювання можуть вивести Україну в ряд країн зі сприятливою епідеміологічною ситуацією, за критеріями ЄС», - сказав Ляшко.

Він також відзначив, що завантаженість ліжко-місць в країні найнижча з початку року.

Читайте також: Україна більше не буде житницею: терміново потрібно вжити заходів

«Восьмий тиждень поспіль спостерігається спад захворюваності, добова кількість госпіталізацій продовжує скорочуватися та знаходиться на найнижчому рівні в 2021 році», - сказав міністр.

Крім того, зайнятість ресурсів медсистеми також вийшла на найнижчий у 2021 році рівень: реанімаційні ліжка завантажені на 29%, ліжка з киснем - на 15%, апарати ШВЛ - на 7%. «Виписки перевищують госпіталізації майже вдвічі, відповідно - кількість пацієнтів за останній тиждень скоротилася втричі», - констатував Ляшко.

Нагадаємо, 7 червня Кабмін послабив карантин. Зокрема дозволено проводити масові заходи, а нічним клубам - працювати, при в'їзді в країну можна пред'являти міжнародний сертифікат про вакцинацію.

Telegram Channel