Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Сотню лучан покусали кліщі, а жителі Горохівщини і Нововолинська захворіли на небезпечну інфекцію

Жителів Горохівщини і Нововолинська вкусили кліщі.

Фото ілюстративне.

Сотню лучан покусали кліщі, а жителі Горохівщини і Нововолинська захворіли на небезпечну інфекцію

Триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Щорічно від укусів кліщів страждають близько тисячі волинян, майже 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами. Найпоширенішим захворюванням в області є хвороба Лайма  (синонім бореліоз, кліщовий бореліоз) та кліщовий вірусний енцефаліт

 Із метою моніторингу циркуляції збудників хвороб, що передаються кліщами, цьогоріч працівники лабораторного центру зібрали та  дослідили близько 1800 кліщів. Збір членистоногих проводили в рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах м.Луцька, м.Нововолинська, м.Ковеля, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського, Маневицького,  Любешівського, Горохівського та Ковельського районів, – повідомили в обласному лабораторному центрі МОЗ. 

Реклама Google

У понад 10% виявлено збудники бореліозу, найбільше заражених кліщів у — м.Луцьку (20%), Луцькому та Маневицькому районах (12%).  

Оперативні відділи лабораторного центру проводять постійний моніторинг  кількості звернень громадян до лікувально-профілактичних установ з приводу покусів кліщами. Цьогоріч за медичною допомогою звернулось понад 100 осіб (в тому числі 32 дітей) з приводу покусів кліщами,  а близько 60 лучан — з проханням дослідити  кліща, вилученого з тіла після укусу.

В 35% було виявлено клітини морфологічно подібні до борелій — збудників  хвороби Лайма. Присмоктування  кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій м.Луцька, Луцького, Горохівського, Ківерцівського районів.   

      У понад 10% виявлено збудники бореліозу, найбільше заражених кліщів у — м.Луцьку (20%), Луцькому та Маневицькому районах (12%).   

Результати проведених досліджень свідчать про те, що на Волині сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу. 

Цьогоріч в області зареєстровано 2 випадки хвороби Лайма (мешканці Горохівського району та м.Нововолинська). В одному випадку хворий виявив кліща після відвідування лісу у Горохівському районі, в іншому випадку жінка пов’язує  своє захворювання з перебуванням на відпочинку в Закарпатській області.

Читати також:  На Волині перекинулася вантажівка

Джерело: Волинський лабораторний центр МОЗ.
Telegram Channel