Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Хто б сумнівався. Волинський вухань знову вгадав переможця чергового матчу Євро

Під кінець зустрічі тиск шотландців почав збавляти оберти.

Фото із сайту football24.ua.

Хто б сумнівався. Волинський вухань знову вгадав переможця чергового матчу Євро

Перший матч Шотландії після повернення на Євро завершився гучною поразкою від Чехії

Збірна Шотландії повернулася на великі турніри після 23 років відсутності. За довгі поневіряння в статусі футбольного джорнімена УЄФА винагородив скоттів, подарувавши їм матчі у Глазго на легендарному Хемпден Парк – щоправда, група у них виявилась складною. На перші дві позиції претендують Англія та Хорватія, тож для збереження шансів на плей-офф підопічним Стіва Кларка необхідно було перемагати Чехію. За всю свою історію виступів на чемпіонатах світу та Європи шотландці ніколи не виходили з групи, але зараз випав унікальний шанс переписати історію – достатньо лишень потрапити у список чотирьох найкращих команд з третього місця, пише Футбол24.

На перші дві позиції претендують Англія та Хорватія, тож для збереження шансів на плей-офф підопічним Стіва Кларка необхідно було перемагати Чехію.

Чехія приїхала з тією ж мотивацією. До того ж, у підопічних Ярослава Шилгави були особиті рахунки з «тартановою армією» та конкретно з Глазго – команда двічі програла острів'янам у Лізі націй, хоча одна з поразок сталася на тлі спалаху коронавірусу. При цьому гостям не міг допомогти Ондржей Кудела, якого дискваліфікували за расизм без доказів, опираючись суто на слова Глена Камара – опорника місцевого Рейнджерс. Зрештою, і у плей-офф чехам дуже хотілося, адже в них підібрався дуже симпатичний колектив.

Уникнути кадрових втрат обом командам не вдалося. У Шотландії прямо перед матчем випав Кіран Тірні, який отримав невеличке пошкодження. Чехія ж на днях втратила голкіпера Павленку, у якого не припинялися болі в спині – втім, основним воротарем все одно мав бути Вацлік. Він і вийшов в основі. В цілому, стартові склади не здивували, хоча британські ЗМІ очікували на вістрі атаки Адамса, а не Крісті.

Реклама Google

Перший тайм зустрічі назвати яскравим важко. Команди почергово володіли ініціативою, але м'яч на газоні взагалі не тримався – футболісти тримали його там тільки для того, щоб запустити подачу. Показовою була статистика Дайкса, у якого була 8 верхових єдиноборств ще до 18-ї хвилини зустрічі. Гравці не сумнівалися у своїй тактиці, хоча єдині два моменти у першій половині тайму сталися після швидких атак низом: на 16-й хвилині Шик потужно вистрілив у ближній кут, замккнувши простріл від Янкто (Маршалл врятував скоттів), а на 18-й Дайкс відповів замикання флангової передачі від Робертса – повз ліву стійку!

Матч був рівним. Відчувалося, що все буде залежити від реалізації одного-двох моментів. Шотландці змарнували свій на 31-й, коли Крісті запустив передачу на лінію карного майданчика під удар Робертсону в дев'ятку. Вацлік врятував гостей, а ті на 42-й хвилині покарали суперника за марнотратство: Даріда, підхопивши м'яч на правому фланзі після кутового, дочекався ривка від Цоуфала й запустив передачу йому на хід, а Томаш виконав подачу на Шика – Патрік замкнув її ударом головою. Точно в дальній кут! 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились на перерву.

Читайте також: Українці та голандці побили європейські футбольні рекорди

Початок другого тайму виявився повною протилежністю першого. Чехія вже за хвилину після відновлення гри налякала скоттів потужним пострілом Даріди метрів з 20-ти під ліву стійку, однак Маршалл парирував – втім, майже одразу діставати корвалол довелося гостям. На 48-й хвилині невдалий винос від Вацліка завершився скидкою під під удар Хендрі в поперечину, а на 49-й голкіпера виправився, вибивши м'яч після невдалої зрізки Каласа собі за спину.

Шотландія після цих епізодів не зупинялася, зароблячи стандарти й втягуючись на третину поля чехів. Здавалося, що зараз господарі дотиснуть, але на 52-й хвилині «тартоанову армію» шокували голом року. Шик, отримавши м'яч після відскоку на власній половині, побачив високу позицію Маршалла й наважився на удар з центру поля – сфера полетіла по високій дузі, залетівши у ворота! 0:2!

На 55-й хвилині деморалізованих шотландців повинен був добивати Масопуст, однак його потужний постріл з лівого кута штрафного пролетів над поперечкою. Вочевидь, Лукаш пожалкував через змарнований момент, адже після нього Шотландія прокинулася. І не просто прокинулася, а притиснула Чехію,, змарнувавши три вбивчих гольових нагоди: на 62-й хвилині Дайкс отримав скидку від Адамса на лінію воротарського й пробив у Вацліка, на 66-й Томаш парирував удар Армстронга в ближній кут метрів з восьми, а на 84-й Форрест, прибравши двох захисників у штрафному, пробив у третього. Крім цих епізодів, господарі провели величезну кількість небезпечних кросів та скидок без завершення.

Під кінець зустрічі тиск шотландців почав збавляти оберти, а на 90-й хвилині свіжий Крменчік міг поставити крапку, опинившись прямо перед Маршаллом і пробивши в дальні кут. Голкіпер врятував скоттів, однак врятуватись від поразки його партнери не змогли.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Чехії з рахунком 0:2, як і прогнозував волинський вусатий експерт. Підопічні Ярослава Шилгави набрали три очки й очолили групу D, випередивши Англію завядки більшій кількості забитих голів.

Telegram Channel