Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Рецепти найсоковитіших маринадів до шашлику

Волинь-нова

Рецепти найсоковитіших маринадів до шашлику

А без шашлику вилазку на природу складно й уявити! Його вважають однією з найдавніших страв, що виникла ще за часів, коли люди тільки-но навчилися смажити м’ясо на відкритому вогні. Саме слово має кримськотатарське походження й означає «щось на вертелі». Страва давно стала популярною в усьому світі, хоч і називають її скрізь по-різному: у нас – шашлик, у вірмен – хоровац, в азербайджанців – кебаб, грузини готують мцваді, греки – сувлакі. У європейських країнах аналогом шашлику є барбекю. Та й рецептів приготування такого м’яса – безліч

Шашличні секрети: основа маринаду

 

До складу більшості маринадів входить оцет. Його концентрація має бути не вище 3 %. Якщо у вас 9-відсотковий – розведіть його водою. Міцний оцет здатний пом’якшити жорстке м’ясо, але ж він розчиняє жир, а в свинячому ошийку, наприклад, це найсмачніше.

Альтернативою оцту може бути лимонний або гранатовий сік: по-перше, це не хімічна, а органічна кислота, а по-друге, такий маринад надасть шашлику оригінального смаку і запаху.

Багато хто маринує м’ясо замість оцту в кефірі − це також натуральна кислота, що забезпечує приємний смак.

Один із кращих варіантів – маринад на основі сухого вина, яке містить у собі органічну кислоту і достатню кількість спирту. Він годиться для м’якого жирного м’яса замість поєднання горілки й оцту.

Можна використати і томатний сік – він містить мінімум хімії та корисний для організму. М’ясо чудово поєднується з помідорами, тож такий шашлик буде соковитим, ніжним і смачним. Томатний сік надасть йому легкої кислинки, пікантності і м’якості.

Чи не найпоширенішим компонентом маринаду є майонез. Хоча щодо його користі є сумніви, але плюс – у швидкості маринування: буквально за 3 години страва готова до запікання.

Тим, хто прагне максимально зберегти первісний запах і смак м’яса, не перебиваючи його вином чи оцтом, неодмінно сподобається маринад на основі мінеральної води. Жорстке м’ясо вона, звісно, не пом’якшить, але смак збережеться. Час маринування − приблизно 12 годин.

Незамінна у приготуванні шашлику цибуля − її сік надає м’ясу м’якості і соковитості.

У кожного свої уподобання. Не всі люблять гостре м’ясо. Враховуйте це при маринуванні шашлику для великої компанії. У цьому випадку гострі соуси краще подавати окремо до приготованого м’яса.

До поїздки залишається обмаль часу? Додайте в соус кілька ложок горілки або коньяку. Спиртні напої допоможуть м’ясу замаринуватися швидше.

«Делікатний»

 

 

Мінеральна вода допомагає зробити жорстке м’ясо трохи м’якшим

Інгредієнти: 1,2 кг свинини, 1,5 скл. мінеральної води, 2 великі цибулини, 1 ч. л. зерен кінзи, 1 ст. л. сушених помідорів, 1 ч. л. паприки, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування. Цибулю покраяти кільцями, додати зерна кінзи, сушені помідори і паприку, а також сіль та перець, усе ретельно вимішати й обов’язково дочекатися, поки цибуля пустить сік. Тоді всипати порізану шматочками свинину, перемішати і залити все мінералкою, щоб вода злегка покривала м’ясо. Маринувати можна не дуже довго: близько 3–4 годин.

Шашлик у майонезі з кефіром

 

 

Чудовий маринад для курятини або свинини. М’ясо прекрасно просочується, виходить ніжним і соковитим

Інгредієнти: 2 кг м’яса, 1 скл. кефіру, 150 г майонезу, 10 горошин перцю запашного, 300 г цибулі, 1 ст. л. гірчиці, 1 пучок петрушки, 1 ст. л. приправи для шашлику або для птиці.

Приготування. Нарізаємо м’ясо і складаємо в контейнер для маринування, додаємо цибулю, покраяну кільцями. В іншу посудину зсипаємо петрушку (її можна не різати, просто порвати на частинки), майонез, гірчицю, спеції. Добре вимішуємо маринад руками, розминаючи горошинки перцю. Розбавляємо кефіром. Перекладаємо в маринад цибулю з м’ясом, перемішуємо все разом, накриваємо і залишаємо маринуватися мінімум на 3–4 години. Далі, як звичайно, нанизуємо шашлик на шампури і готуємо на мангалі, час від часу перевертаючи, щоб просмажився з усіх боків.

«Оригінальний»

 

 

Зберегти соковитість м’яса допоможе маринад із крохмалем

Інгредієнти: 1 кг м’яса, 2 великі або 5 менших помідорів, 5 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. меленої паприки, 1 ч. л. кунжутної олії, 50 г цибулі-порею, 4–5 зубочків часнику, сіль та червоний перець – за смаком.

Приготування. Промийте й обсушіть м’ясо, наріжте його чималими порційними шматками. Помідори натріть на тертці або подрібніть у блендері, відтисніть із томатної маси сік, додайте соєвий соус, мед, крохмаль, мелену паприку, кунжутну олію, сіль і червоний перець за смаком. Дрібно посічіть цибулю-порей і часник, всипте овочі до маринаду і ретельно вимішайте. Покладіть у нього м’ясо і маринуйте протягом 5–6 годин, періодично помішуючи. Нанижіть шматки на шампури або палички і смажте до готовності.

Соковитий яловичий шашлик із ківі

 

 

Апетитна страва з пікантною кислинкою і золотистою скоринкою, безумовно, стане окрасою пікніка

Інгредієнти: 2 кг яловичини, 0,5 кг ріпчастої цибулі, 4 лаврові листки, сіль і чорний перець горошком, 1 ківі, 1,5 скл. газованої мінеральної води.

Приготування. М’ясо промити, обсушити, нарізати порційними шматочками, засипати кільцями цибулі, покласти перець-горошок і лавровий лист, додати очищений і потертий на дрібній тертці ківі, влити мінералку і вимішати. Дати яловичині промаринуватися мінімум 3–4 години, час від часу перемішуючи. Нанизати на шампури шматочки м’яса, чергуючи їх із цибулею, смажити над вугіллям до готовності.

«Пікантний»

 

 

Якщо вам до вподоби незвичні поєднання прянощів, особливі букети ароматів – цей рецепт маринаду саме для вас

Інгредієнти: 1 кг м’якоті свинини, 2 лаврові листки подрібнені, 4 ст. л. оливкової олії, 4 ч. л. паприки, 3 ч. л. меленого кмину, по 2 ч. л. подрібненого базиліку і насіння коріандру, 1/2 ч. л. меленого імбиру, за смаком — мелені кориця, мускатний горіх, чорний та пекучий червоний перці, сіль.

Приготування. М’ясо промити, обсушити, нарізати чималими кубиками. Перемішати паприку, кмин, коріандр, імбир, базилік, лавровий лист, корицю, чорний та червоний перці, олію, мускат, сіль. У пряну суміш покласти м’ясо, перемішати. Накрити кришкою і залишити в холоді на 8–12 годин, за цей час кілька разів перемішати. Нанизати свинину на шампури, смажити над вугіллям до готовності, при подачі можна полити соком лимона.

Шашличні секрети: спеції

Основними компонентами для маринаду є різноманітні перці, лавровий лист і сіль. Далі все залежить від ваших уподобань: коріандр, гвоздика, базилік, розмарин, куркума, кардамон, шавлія, майоран, мускатний горіх, кмин, аніс, естрагон тощо.

Спеції, подрібнені і перетерті в ступці безпосередньо перед вживанням, завжди духмяніші й насиченіші за приготовлені заздалегідь.

М’ясо закладається пошарово з цибулею та спеціями, а потім заливається обраним маринадом. Щоб воно якнайкраще всотало аромати, його потрібно притиснути пресом. Зверху можна додати води, щоб не обсихало і повністю покривалося рідиною.

«Пряний»

 

Для любителів поєднання перців і трав цей рецепт може стати улюбленим

Інгредієнти: 2 кг свинячої шиї, 2 ч. л. меленого насіння коріандру, по дрібці меленого червоного перцю та мускатного горіха, 3 ч. л. сухого базиліку, 2 ч. л. чорного меленого перцю, 3 ст. л. олії, 3–4 лаврові листки, 4 великі ріпчасті цибулини, 1 лимон, 2 скл. червоного вина, сіль.

Приготування. Ріпчасту цибулю покраяти кільцями. Усі спеції змішати у невеликій ємності. М’ясо нарізати кубиками середніх розмірів і викладати в каструлю пластами, пересипаючи кожен сумішшю приправ, лавровим листям і цибулею та сіллю. Наприкінці витиснути сік лимона, полити вином та олією і залишити маринуватися на 6–8 годин, час від часу перемішуючи.

«По-грузинськи»

 

У гірських районах Грузії таке м’ясо подають із простим соусом з йогурту, червоного перцю, кінзи і часнику

Інгредієнти: 1 кг м’яса, 500 г помідорів, 6 цибулин, 6 зубчиків часнику, 1 гранат, 2 ч. л. насіння коріандру, 4–5 лаврових листків, 2/3 скл. оцту, 10 ст. л. олії, сіль, перець – за смаком.

Реклама Google

Приготування. М’ясо покраяти великими кубиками, перекласти у глибоку миску. Цибулю нарізати товстими кільцями. Подрібнити часник. Змішати м’ясо і цибулю з часником, залити оцтом, додати товчений лавровий лист, коріандр, олію, перемішати і залишити маринуватися під кришкою в холодильнику протягом 2–3 годин. Найкраще поставити під прес, щоб маринад був зверху. Нанизати шматочки м’яса на шампури, чергуючи з кільцями цибулі та кружальцями помідорів. Смажити до золотисто-коричневого кольору, час від часу поливаючи водою, змішаною з оливковою олією. Подають грузинський шашлик на великому блюді, посипавши посіченою зеленою цибулею і зернами граната. Смакуватиме він із червоним сухим вином, свіжими помідорами, теплим салатом із томатів, спеціальним соусом або вишневим варенням, змішаним із базиліком і перцем.

«Медовий із курятини»

 

 

Це непогана альтернатива шашлику зі свинини, особливо коли потрібно приготувати дієтичне м’ясо. Замариноване з медом і соком лайма, воно вийде напрочуд ніжним, із тонким вишуканим смаком та ароматом

Інгредієнти: 700 г курячого філе, 300 г дрібної цибулі, 300 г помідорів чері, 2 зубки часнику, 300 мл соку лайма, 200 г меду, 1 ч. л. меленого коріандру, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Куряче філе помити, обсушити і порізати порційними шматочками, але не надто дрібно, щоб м’ясо всередині залишалося соковитим. Цибулю покраяти кільцями, часник подрібнити. Змішати сік лайма, мед, часник, перець і сіль. Частину маринаду (приблизно 50 мл) поставити у холодильник, щоб у процесі приготування поливати ним м’ясо. У решту покласти курятину і залишити на 2 години. Коли м’ясо промаринується, нанизати його впереміш із цибулею і чері на шампури або попередньо вимочені дерев’яні шпажки. Викласти шампури з шашликом на змащену олією решітку і смажити на закритому грилі, періодично перевертаючи і поливаючи маринадом, до готовності. Подавати з овочами і зеленню.

У томатному соку

 

 

Цей напій також може слугувати чудовим маринадом

Інгредієнти: 1 кг свинини, 2–3 цибулини, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. перцю, 1 л томатного соку.

Приготування. М’ясо покраяти на шматки, зсипати у ємність для маринування, посолити, поперчити, додати цибулю, порізану кільцями, все перемішати і залити томатним соком (м’ясо має бути покрите рідиною). Притиснути пласкою тарілкою, накрити кришкою і поставити в холодильник як мінімум на 6–8 годин. Потому нанизати на шампури і, час від часу повертаючи їх, смажити до рум’яної скоринки.

«П’яний»

 

 

Маринад на основі сухого вина завдяки тому, що містить у собі органічну кислоту і достатню кількість спирту, вважається одним із найкращих

Інгредієнти: 1 кг свинини, 2–3 червоні цибулини, пучок зелені (базилік, шавлія, кінза), 0,5 скл. сухого білого вина, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. чорного перцю.

Приготування. М’ясо порізати на шматки, скласти в ємність, додати покраяну кружальцями цибулю та подрібнену зелень. Посипати сіллю, цукром та перцем, влити оливкову олію та вино й добре перемішати. Маринувати такий шашлик потрібно упродовж 3–5 годин. Потому смажити, як зазвичай.

Шашличні секрети: дрова – це важливо

Найбільш підходять гілки листяних дерев, передусім фруктових. Неприпустиме використання хвойних порід з високим вмістом смоли – така деревина може зіпсувати смак страви.

Дрова з абрикоса або сливи – одні з найкращих, адже додадуть страві ніжного і солодкого смаку. Однак ідеальний варіант – деревина вишні.

Почекайте, поки дрова перетворяться на вугілля. Воно повинне горіти без диму. Шампури з м’ясом мають бути на 5 сантиметрів вище вугілля.

Шашличні секрети: ідеальний мангал

- Його глибина не повинна перевищувати 20 сантиметрів.

- Стінки мангала мають бути завтовшки не менше 3–5 міліметрів, що допоможе уникнути деформації матеріалу від високої температури, а також запобігти згоранню шашлику.

- Відстань між м’ясом та вугіллям завжди повинна становити не більше 10 сантиметрів.

Telegram Channel