Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
 «Русскій мір» - це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати» і «Папік» - Порошенко

«П’ять років з 2014 по 2019, якщо ви дозволите мені використати цю фразу, для української культури були золотим віком – з квотами на книговидавництво, українське радіо».

Фото ЄС.

«Русскій мір» - це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати» і «Папік» - Порошенко

«Русскій мір» є одним з ключових елементів гібридної війни Росії, і атаки на українську мову є частиною цієї війни

Про це під час дискусії  «Підсумки: 30 років культурної незалежності» на Форумі «Via Carpatia 2021» сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. 

«Це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати», «Папік», серіали російськомовні. Зараз просто об стінку головою б’ються, щоб з 16 липня не дати нам запустити заборону використання для серіалів російської мови і видавати їх виключно українською. Чому? Бо в них конфлікт інтересів, бо вони заробляють на цьому», – наголошує Порошенко. 

«Ми в 2014 році зламали хребет Путіну в його бажанні і прагненні запустити проект «Новоросія». Вони розраховували, що «русскій мір» забезпечить, щоб їх квітами зустрічали починаючи від Донецької і Луганської і закінчуючи Херсонською, Миколаївською, Одеською, Запорізькою, Дніпропетровською, Харківською. І цей сценарій був зруйнований, бо російськомовні українці з Україною в серці йшли, били росіян, які вдерлися до нас, і звільнили 2/3 окупованого Донбасу», – нагадав п’ятий Президент.

Це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати», «Папік», серіали російськомовні.

«Україна зараз буде святкувати 30-ту річницю своєї незалежності. Але майже половину з цих років незалежності лідером політичних симпатій була комуністична партія України. Вперше, і я тоді очолював виборчий штаб блоку «Наша Україна», у 2002 році ми сенсацію зробили, випередили комуністів. Набрали на 2% більше», – нагадав Порошенко. 

Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що справжнє відродження української культури і мистецтва почалося після Революції Гідності, коли українська мова стала мовою молоді, мовою сучасного, авангардного мистецтва: «Відстань, яку ми мали долати за 30 років, здолали за 5».

Читайте також у нас: Порошенко жорстко розкритикував ідею відділити тимчасово окуповані землі «стіною»​.

Порошенко також звернув увагу на те, що в Білорусі, де люди повстали проти диктатури, репресії застосовують проти символів ідентичності білоруського народу – національного прапора і мови. 

«Коли сьогодні ви кажете про Білорусь – для того, щоб вбити демократію в Білорусі, що він забирає? Він не просто кидає у в’язниці митців. А він забирає прапор, під яким він у 94 був обраний. Він зараз за цей прапор саджає у в’язницю. І він забирає мову. Бо мова – це є державотворення, це творення нації», – переконаний Петро Порошенко. 

«П’ять років з 2014 по 2019, якщо ви дозволите мені використати цю фразу, для української культури були золотим віком – з квотами на книговидавництво, українське радіо», – переконаний Порошенко.

Я вірю в українську мову. Вона перетравить будь-яку «вату».

«Коли нам казали на Книжковому арсеналі – «слухайте, українське книговидавництво приречене, воно не може працювати, бо їх ніхто не буде читати, маючи засилля російських книг» – у 2019-му році це питання вже навіть не стояло», – нагадав Пооошенко.

«Коли ми запроваджували квоти на українське радіо, мені особисто казали, в тому числі окремі власники радіостанцій, що «у нас нема пісень, нам немає що транслювати. Ми б залюбки, але їх не будуть слухати, в нас не буде рейтингів». Але подивіться, яку ми відстань пройшли за п’ять років. Ці питання вже навіть не стоять», – говорить п’ятий Президент.

«Я вірю в українську мову. Вона перетравить будь-яку «вату», яка до нас прийде і буде намагатися мові чинити опір. Чи російськими серіалами. Чи скасуванням квот. Чи перешкоджаючи нам знімати українські фільми. І як би стимульовані корупційними конфліктами інтересів окремі представники «Слуг Зеленського» не намагаються зруйнувати наші здобутки – ми їм не дамо цього зробити», – переконаний п’ятий Президент. 

Джерело: Європейська солідарність.
Telegram Channel