Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Унікальну гуцульську бринзу визнали у Європі завдяки Угоді про асоціацію (Фото)

Волинь-нова

Унікальну гуцульську бринзу визнали у Європі завдяки Угоді про асоціацію (Фото)

Сир виготовляється на полонинах Українських Карпат на висоті понад 700 метрів над рівнем моря з середини травня до жовтня за традиційною гуцульською технологією

Петро Порошенко на Прикарпатті відвідав родину майстрів-сироварів – ватагів, які виробляють за старовинною технологією гуцульську бринзу, або як її тут називають – бриндзю.

 

  Після підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом гуцульська бринза стала першим українським продуктом, який отримав офіційне географічне зазначення і була визнана в Європі!  Як відомо, 27 червня минуло 7  років з часу підписання Порошенком та представниками Євросоюзу Угоди про Асоціацію.

  - У нас на Гуцульщині створена громадська спілка – Асоціація карпатських ватагів. Завдяки тому, що ми підписали Угоду про асоціацію, у 2017 році в Україну зайшов проект «Підтримка географічних зазначень в Україні». Євросоюз фінансував цей проект. Національні та міжнародні експерти  приїжджали до нас і допомагали у реєстрації географічного зазначення «гуцульська коров’яча бринза». Цю бринзу ми зареєстрували», – розповідає заступниця голови Верховинської  ОТГ, голова районного осередку «Європейської Солідарності» Марія Маківничук.

 

 Вона наголосила, що розвиток сільського господарства і популярного нині гастротуризму дає змогу тутешній молоді не шукати долі в  інших країнах, бо створюються робочі місця і зберігаються традиції. 

 

 Майстриня Любов Марусяк показала майже сторічну старовинну дерев‘яну хату. Розказала, що до магазину, як і до школи – три кілометри пішки, а хліб, молочні та м‘ясні продукти – тут власного виробництва. Говорить – не тільки українці приїжджають за смачною бринзою, а й поціновувачі із Франції, Швейцарії, Німеччини, Польщі. 

До магазину, як і до школи – три кілометри пішки, а хліб, молочні та м‘ясні продукти – тут власного виробництва.

«День почався чудово: Олеся, Людмила, Оксана і їхня мама Люба почастували нас справжньою гуцульською бринзою на карпатській полонині. Уже п’яте покоління їхньої родини  живе у цій хаті, побудованій майже століття тому — у 1925 році. Виготовлення сирів — родинна справа. А цьому секретному рецепту гуцульської коров’ячої бринзи 100 років», – поділився враженнями у 

 Петро Порошенко.  

 

 Читайте також: «Русскій мір» - це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати» і «Папік» - Порошенко​.

«Тепер гуцульська коров’яча та овеча бринза офіційно зареєстровані як міжнародний бренд. І саме за цією українською стравою з різних країн приїжджають в Карпати. І фестиваль «Via Carpatia», і бринза — це наш гуцульський безвіз. Моє переконання: у Карпати можна приїхдити безкінечну кількість разів. І щоразу знаходиш щось нове. Щиро раджу!», – написав Порошенко. 

 

 

 

Telegram Channel