Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Волинський патрульний і за порядком пильнує, і на скрипці грає

Майор поліції Василь і його син Богдан заграли «За Україну, за її волю»

Скриншот з відео Патрульної поліції Волині.

Волинський патрульний і за порядком пильнує, і на скрипці грає

Користувачі соцмережі мали нагоду оцінити відео, на якому лучанин Василь Мельничук разом із сином виконав популярну мелодію стрілецької пісні на фоні поліцейської автівки

38 ­річний правоохоронець із усмішкою розповідає, що зі скрипкою він із 6 років. Закінчив студію при одному з луцьких музучилищ. Згодом навчався в училищі культури й мистецтв по класу скрипки. А далі Василь Мельничук пішов некласичним шляхом: гуманітарну освіту доповнив «поліційною». Він одночасно навчався у нинішньому ВНУ імені Лесі Українки та в Київському національному університеті внутрішніх справ – на педагога і правоохоронця. Розказує, що більше місця в його житті, звичайно, займає робота, але й для музики воно є:

– Я вже 17 років у правоохоронній системі: мені ця робота дуже близька, а скрипка – це для душі, для задоволення. Певна розрядка і навчальний інструмент. На ній легше показати сину, як заграти якусь музичну фразу. Він тоді відтворює на акордеоні. Маю ще 5­річну донечку, то плануємо її віддати уже «на скрипку».

Ми бачимо статистику, в які години, дні, де саме вчиняють правопорушення.

Як поліцейський Василь Мельничук опікується відділом адмінпрактики. Каже, що це йому до душі:

– У мене напрямок дуже цікавий! Ми ж опрацьовуємо всі матеріали, які пишуть патрульні. Дещо в суд направляємо, стежимо, як сплачують штрафи... Ми бачимо статистику, в які години, дні, де саме вчиняють правопорушення. Згодом аналізуємо й надаємо пропозиції для покращення безпеки людей.

Чи грає для колег? Ні, бо атмосфера, зауважує, все­таки має бути робоча. А от для сім’ї доводиться. Особливо полюбляє «Мелодію» Мирослава Скорика. Зайняла чільне місце в його серці, бо «дуже проста і в той же час геніальна».

Оксана КОВАЛЕНКО

Зазирнути у літо

За 100 кілометрів від обласного центру, у селі Секунь, стоїть хатина моїх батьків. Засаджую там трішки городу і, як приїжджаю, то завжди відчуваю, що саме там моя душа… Радію краєвидам і вдивляюся у швидкоплинне літо

Наш край змінив своє обличчя через хижацьке ставлення до лісів та таке ж — ​орендарів до землі. Попри те, саме за селом зустрічаєш таку красу, що просто дивуєшся, як Творець міг це намалювати та скинути просто тобі під ноги шматочок неба й трішки сонця. Які краєвиди, які надзвичайної краси прості квіти! І яке усе скороминуще… Тож склалося усе це в рядочки про «Літні акварелі»:

Недалеко, на лугу

край хати,

Де цвітуть цикорію

блавати,

У покрові трав’яного

трунку —

Розсипи гвоздики

і медунки.

А суцвіття пишні деревію

Здалека нагадують завію,

Що присіла хмаркою

в долині

Й задивилась в неба

очі сині.

Тут поміж ромашок

білолицих

Манять на галявинах

суниці.

Їм з гори вклоняються

дзвіночки

В стильних фіолетових

сорочках.

Килим барв розкинувся

в долині,

Спів пташиний невгамовно

лине.

В теплих і чарівно­ніжних

трелях

Літо пише дивні акварелі.

Валентина КЛЮНТЕР, письменниця і поетеса, член Національної спілки краєзнавців України

На Волині на 100 померлих – 66 новонароджених

На 1 травня 2021 року чисельність населення нашого краю становила 1 мільйон 25 тисяч 755 осіб

За інформацією статистиків, за перші чотири місяці в області народилося три тисячі триста тридцять дев’ять дітей. Це на 79 малюків більше, аніж у 2020­му. Однак смертність все одно перевищує народжуваність – на 34 особи. У державі ситуація ще гірша: на сотню померлих припадає 37 народжених. Відтак українців за рік поменшало майже на 146 тисяч.

Олена КАЛЕНЮК

Золоті слова

Найчастіше говорять, що мотивації вистачає ненадовго. Але те ж саме відбувається і з освіжаючим душем, тому й рекомендують приймати його щодня.

Зіг ЗІГЛАР, американський письменник, продавець, мотиваційний спікер (1926–2012 рр).

Календар

2 липня

Сонце (схід — ​5.10, захід — ​21.34, тривалість дня — ​16.24).

Місяць в Овні. 21/22 день Місяця.

Іменинники: Іван, Тимофій, Марія.

3 липня

Сонце (схід — ​05.11, захід — ​21.34, тривалість дня — ​16.23).

Місяць в Овні/Тельці. 22/23 день Місяця.

Іменинники: Гліб, Інна, Андрій, Василь, Лука.

4 липня

Сонце (схід — ​5.12, захід — ​21.34, тривалість дня — ​16.22).

Місяць у Тельці. 23/24 день Місяця.

Іменинники: Максим, Микита.

5 липня

Сонце (схід — ​05.13, захід — ​21.33, тривалість дня — ​16.20).

Місяць у Тельці. 24/25 день Місяця.

Іменинники: Зінаїда, Юлія, Оляна.

6 липня

Сонце (схід — ​05.13, захід — ​21.33, тривалість дня — ​16.20).

Місяць у Тельці/Близнюках. 25/26 день Місяця.

Іменинники: Артем, Антон, Марко.

7 липня

Сонце (схід — ​05.14, захід — ​21.32, тривалість дня — ​16.18).

Місяць у Близнюках. 26/27 день Місяця.

Іменинники: Іван, Петро, Антон, Захар, Єлизавета, Михайло.

8 липня

Сонце (схід — ​05.15, захід — ​21.31, тривалість дня — ​16.16).

Місяць у Близнюках, Раку. 27/28 день Місяця.

Іменинники: Петро, Єфросинія, Костянтин, Денис.

«Ви знаєте, як липа шелестить?»

Нинішня пора демонструє багатство літніх ароматів: здається, недавно ще видивлялася, звідки ж то лине запах жасмину, нині зітхається за солодкавими пахощами липи, яка після стрімкого відцвітання залишає по собі лише шелест. Але навіть їхній знавець Павло Тичина зумів багато чого почути, закликавши усіх нас вдихати та прислухатися…

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Надії Голі, 2–3 липня буде хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, місцями значний, грози, вдень подекуди град. Вітер західний, 7–12 метрів за секунду, вдень місцями пориви 15–20 м/с. Температура повітря вночі — ​від 13 до 18 тепла, вдень — ​від 21до плюс 26. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було 2016­го — ​плюс 33, найхолодніше — ​1984­го — ​8 градусів вище нуля.

4-­го — ​мінлива хмарність, уночі без істотних опадів, удень короткочасні дощі, місцями грози. Вітер північно­західний, 7–12 метрів за секунду. Нічна температура повітря від 12–17 тепла. Денна — ​від 21 до 26 градусів вище нуля.

Температура води у річці Стир –25 градусів, у озері Світязь — ​22. 

У Рівному 2 липня буде мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. Температура повітря до 27 градусів тепла. 3–4 липня знову обіцяють короткочасні дощі. Синоптики Рівненського обласного гідрометцентру повідомляють, що вночі температура повітря буде 12–17 градусів тепла, а вдень 3 липня — ​22–27 градусів вище нуля, 4 липня — ​до 25 тепла. Вітер південно­західний, 7–12 метрів за секунду.

Telegram Channel