Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Експертка розповіла, як обрати якісний кавун

Вже скоро кавуни будуть дешевші.

Фото Агротаймс.

Експертка розповіла, як обрати якісний кавун

Кавуни і дині, що продаються в Україні на сьогодні, можуть містити велику кількість нітратів, оскільки є імпортованими. Їх можна спробувати, але не вживати у великій кількості

Якісний кавун повинен мати дозріле насіння, солодкий смак і чіткі смуги.

Про це Обозревателю розповіла експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.

«Я б порекомендувала почекати хоча б до початку серпня, а краще до середини серпня, коли виробники українських органічних кавунів будуть готові відправляти нам свою продукцію. Тоді ви можете спокійно ласувати досхочу. А зараз можна пробувати», – сказала вона.

Як пояснила експертка, це пов’язано із тим, що в імпортованих кавунах, які наразі можна придбати в Україні, вміст нітратів, пестицидів та інших хімічних речовин може перевищувати норму.

Під час стискання кавун має давати характерний резонансний звук. 

Сидоренко озвучила основні правила під час купівлі та вживання кавуна:

  • Не купляти кавун біля доріг, оскільки цей продукт швидко вбирає в себе небезпечні речовини
  • Стебло не повинно бути зовсім засохлим і в’ялим. Це ознака того, що кавун довго зберігався
  • Під час стискання кавун має давати характерний резонансний звук. Це ознака того, що він спілий
  • Смугасті кавуни повинні мати чіткі рівні смуги
  • Насіння повинно бути дозріле. Якщо це не так, кавун міг пройти «інтенсифікацію»

Кавун повинен мати солодкий смак

Не доїдати 0,5-1 сантиметри до шкірки, оскільки вона містить більшу кількість хімічних сполук.

Водночас експертка зауважила, що всі ці рекомендації є відносними і діють не завжди. «Нещодавно я дивилася кавун, який був солодкий і прекрасний, але мав перевищення норми хімічних речовин в 1,5-2 рази. Зовні може бути все добре, але треба зрозуміти, що зараз період дегустації кавунів», – наголосила вона.

Читайте також: Чому українці в рази переплачують за черешні, а фермери масово її знищують

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel