Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
GPS-навігатор: як вибрати надійний пристрій?

Чим більше число точок, тим чіткіше зображення.

Фото Shuttle PNT-7045.

GPS-навігатор: як вибрати надійний пристрій?

 Водії ставлять все більш жорсткі вимоги до сучасних автомобільних гаджетів

Але, чи так важливі всілякі «поліпшення» на дорозі? Які характеристики відіграють визначну роль при виборі навігатора — розберемося разом з експертами E-Katalog.

Реклама Google

Екран

На перший погляд, деякі параметри дисплея досить очевидні — як діагональ або сенсорний дисплей. Розмір екрану — важлива характеристика, що безпосередньо впливає на зручність використання приладу. Чим більша діагональ, тим краще видно дрібні об’єкти та написи. Оптимальними вважаються 5- та 7-дюймові пристрої, наприклад, навігатор Shuttle PNT-7045.

Зверніть увагу на наявність власної системи підсвічування. Прилад з такою функцією не залежить від зовнішнього освітлення — буде відмінно видно і в сутінках, і навіть в повній темряві. Бажано, щоб дисплей захищало спеціальне покриття антивідблиску, яке забезпечить чітке зображення в яскравий сонячний день.

Ще одна вимога до екрана — роздільна здатність. Чим більше число точок, тим чіткіше зображення. Але будьте готові, що за гарну картинку доведеться заплатити більше.

Операційна система

ОС дає перевагу перед звичайною програмною прошивкою — розширений набір функцій та можливість встановлення додатків. Такі моделі — не просто електронний штурман, а багатофункціональний гаджет, подібний до планшета.

Найпопулярніша ОС — Android від компанії Google. Серед її переваг — відкритий вихідний код, що дозволяє оптимізувати систему під конкретний гаджет, великий перелік безплатних додатків, а також сумісність із різними пристроями.

Попередньо встановлена програма

У кожному навігаторі виробником вже встановлений набір карт. Якій програмі віддати перевагу? Зрозуміло, що універсального рішення немає. Найменше проблем виникає у мешканців столиці та обласних центрів. Але якщо ви збираєтесь до маленького населеного пункту, віддаленого від цивілізації, знайдіть можливість погортати на пристрої цікаву для вас карту. У перспективі краще встановити на навігатор кілька програм. Для цього необов’язково купувати два пристрої. В деякі моделі можна встановити 2−3 програми та перемикатися між ними. Але на перший час буде достатньо і встановлених карт.

З перевірених варіантів, які себе зарекомендували як надійні путівники, — «Навітел», iGO8 (більше підходить для подорожей по Європі), «Гармін», «Навіком».

Голосові підказки

Корисна та зручна опція в навігаторі. Застосовується в різних режимах, проте найчастіше використовується у вигляді оперативних повідомлень під час руху маршрутом. Так, пристрій дає підказки про напрямок руху («поверніть наліво», «ви пішли з маршруту»), про небезпеку на дорозі та перешкоди («у правому ряду пробки», «через 300 метрів ДТП, перебудуйтеся до лівого ряду»), а також про інші особливості дорожніх обставин («крутий поворот наліво», «через півтора кілометра пост дорожньої поліції»).

Оновлення карт

Деякі виробники (Navitel, Garmin, TomTom) гарантують користувачеві довічне оновлення встановлених карт. Так, разом із таким приладом водій отримує безстрокову підписку, яка залишається чинною до того часу, поки пристрій працює. Адже, як і будь-яка інформація, електронна карта застаріває. Однак, враховуйте, що вартість підписки закладається в ціну гаджета.

На місткості акумулятора зациклюватися не варто: сучасний навігатор протримається без підзарядки одну-дві години, тому без живлення від мережі не обійтися.

Telegram Channel