Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
На Волині хижу рибу ловили, цілували і в … ставок випускали

Погода не зіпсувала турніру.

Фото Віталія ГЛАДУНА.

На Волині хижу рибу ловили, цілували і в … ставок випускали

Минулої неділі на березі ставка в селі Марковичі Луцького району відбулася знакова подія не лише для рибалок Волині. Біля голубоокого плеса за Кубок області п’ятий рік поспіль змагалися 36 спінінгістів із Сокаля, Червонограда, Сарнів, Здолбунова, Рівного, Славути, Луцька, Городища Львівської, Рівненської, Хмельницької і Волинської областей

Місцину для ювілейної події вибрали невипадково. Стільки ж років тому хтось порадив керівникові  спінінгового напрямку Федерації риболовного спорту Волинської області Віталієві Віжанському поїхати порибалити на водойму на Горохівщині, яку орендує і доглядає Віталій Гладун,  підприємець і волонтер, який із друзями першим возив на війну на Донбасі допомогу від горохівчан і досі допомагає комплектувати гуманітарні вантажі.

– Усе сподобалося з першого погляду й зловленої рибини. Аура домашня, душевна. Всюди порядок і зручності, які поважають рибалки: бесідки, прохолода під деревами, які посадив господар. На перший турнір їх завітало з десяток, тепер - уже втричі більше. Жаль, що цього разу не змогли приїхати наші друзі-тернополяни, – розповів Віталій Віжанський.

Біля ставу прижився сад, Зефір, Дуська та дикі лебеді

Доглядати за водоймою Віталій Гладун вирішив 15 років тому. На узбережжі задля затишку спершу посадив сосни, берези, верби… Ставок мало-помалу зарибнив хижою і мирною рибою. Одних лише карасів у ньому плаває вісім видів, а непопулярних у рибалок йоржів не позбувається задля збереження чималого рибного роду.

Кубок – 2021 Віталій Віжанський вручив рівнянину Олександрові Міхненку, на друге і третє місця рибки наловили Максим Красько зі Сокаля й Олег Кушнір з Червонограда.

Три роки тому Віталій із синами Богданом і Тарасом вирішили посадити ще й кілька плодових дерев. Іменитий на Волині лікар і садовод Володимир Мельник, не поскупився і подарував другові більше саджанців, ніж продав. Тоді за день Віталій із Богданом посадили 70 яблуньок. Є ще груші, черешні, калина… І фундук, який Віталієва тітка привезла з Італії.

Ставок Гладунів охороняють кіт Зефір та Собака Дуська. В очереті жувуть пара диких лебедів і їхні п’ятеро лебедят.

Рибу ловили тати і сини, дідусі та внуки

Вистояти на березі дев’ять годин із невеликими перервами зі спінінгом у руках – хобі, яке вимагає жертовності, й до душі лише справжнім рибалкам. Цього разу ловили хижу рибу. Щучок, окунців, судачків зважували після кожного з трьох етапів і відпускали, повертали волю, знявши з гачка.

Наймолодшим у тваристві цього дня виявився 10-річний лучанин Валерій Неретін. Через юний вік хлопець поки що не був учасником турніру, а ось 14-річний Артем Сокіл із Червонограда змагався нарівні з дорослими. За Кубком – 2021 він приїхав із своїм дідусем, 56-річним Олександром Зінчуком.

Читайте також: ВолинЯКА упіймав рибинЯКУ, під закуску з якої можна вдудлити дві відрі горілЯКИ (Оновлено).

– Рибою за своє життя наситився, а задоволення від рибалки не «проїдається», - зізнався у вірності своєму хобі пан Олександр.  

На марковичівський ставок також приїхав багаторазовий чемпіон України по береговому спінінгу та зимовій ловлі риби з-під льоду, керівник спінінгового напрямку Рівненської обласної федерації риболовного спорту Олександр Міхненко, президент Хмельницької обласної федерації риболовного спорту Петро Сахнюк і депутат Волинської обласної ради, Заслужений тренер України, голова відділення Національного Олімпійського комітету України у Волинській області Роман Карпюк.

 

– Попри постійну зайнятість для риболовлі неможливо не знайти часу. Хотілося б бувати в такому чудовому товаристві частіше, - ділився обранець враженнями. 

Усі загалом склали 11 команд, які змагалися, дотримуючись Правил любительського та спортивного рибальства. Тим часом для усіх присутніх приготував плов лучанин Рустам Габдрахманов.

 

Улов уперше довірили зважувати жительці Городища Анні Березі, яка на риболовлю завжди їздить із чоловіком Олександром. Суддею турніру був марківчанин Олег Мороз.

Багато хто з цієї рибальської родини, яка добровільно допомагає зарибнювати ріки й озера України, щоб потому випускати свої улови, має традицію цілувати рибку «на удачу»!

Кубок – 2021 Віталій Віжанський вручив рівнянину Олександрові Міхненку, на друге і третє місця рибки наловили Максим Красько зі Сокаля й Олег Кушнір з Червонограда. У турнірі перемогли команди з Рівного й Здолбунова «Антилопа Гну» (Олександр Міхненко, Ігор Мирончук, Артем Чуйко – 1 місце); з Червонограда – «Удар»  (Віктор Лучко, Олег Кушнір,  Олег Новосад – 2 місце); з Рівного - «Fatality CrazyFish» ( Юрій Мороз, Денис Ручко, Юрій Маркевич).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel