Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Це не лише шахту затоплює. Це «сідає» на дно уся вугільна галузь

Про гарну перспективу волинських шахт говорити марно...

Фото з відкритих джерел.

Це не лише шахту затоплює. Це «сідає» на дно уся вугільна галузь

  Вже майже десять днів, як ще не так давно успішну шахту №9 “Нововолинська” відключили від електропостачання. Позаминулого четверга вранці  її повністю знеструмили за борги.

І якщо спочатку ситуацію на вугільному підприємстві називали напруженою, то в останні дні вона набрала загрозливих, катастрофічно небезпечних форм. Почали поговорювати про екологічну катастрофу в разі, якщо шахтні води потраплять в грунтові.

Вдалося домовитися про часткову, на 8 годин,  подачу електроенергії для відкачування води, однак цього недостатньо і копальню затоплює, - з тривогою в голосі повідомив голова Волинського теркому працівників вугільної промисловості Роман Юзефович. – У воді вже знаходяться насоси, підстанція, видобувні комплекси… Ви уявляєте, скільки коштів і людського ресурсу буде потрібно, щоб повернути шахту до робочого стану?

 Схоже на те, що Міністерство енергетики давно вже втратило контроль і відповідальність над підприємствами, які їм підпорядковані. Високопосадовцям байдуже, що нищиться державне майно, робітники втрачають надію на роботу, в небезпеці перебувають прилеглі території.  

Високопосадовцям байдуже, що нищиться державне майно, робітники втрачають надію на роботу, в небезпеці перебувають прилеглі території.  

 Заборгованість підприємства лише за електроенергію складає майже 47 мільйонів гривень. Однак, як з’ясувалося, ця сума накопичувалася роками, коли ще «дев’ята» шахта входила в структуру ДП «Волиньвугілля». А власних боргів – менше двох млн гривень. Тобто, керівництво «Волиньвугілля»  зволікало, сподіваючись на якесь диво. Працівники у всьому звинувачують керівництво копальні, адже через непідготовлену вчасно документацію з ліквідації не надійшли кошти, які передбачені державою.

Йдеться про те, що у лютому 2018 року шахта №9 «Нововолинська» вийшла зі складу ДП «Волиньвугілля»(потрапила в число тих, що мають закривати) та набула статусу державного підприємства.  А з травня нинішнього року почала вже працювати зовсім окремо.

Як зазначив Роман Юзефович, 30 червня 2021 року Міністерство енергетики видало наказ про заходи з підготовки до ліквідації копальні, яка мала завершитися до кінця наступного року. А до того часу, з огляду на наявність вугільного пласта, паливо мали ще добувати, й досить хорошої якості. Однак надіятися вже на це марно. Тому гірники – а працює там більше 500 чоловік – почали масово розраховуватися. Втрачається надія на те, що найближчим часом вони отримають забороговану майже за 5 місяців заробітну плату.

Принагідно завели мову про інші копальні. І хоч на шахті «Бужанській» останнім часом  з приходом директора Олександра Онопрієнка намітилася тенденція на видобуток вугілля, за великим рахунком ситуацію це не рятує. За липень там видобули 3532 тонни – це 38 відсотків плану. Якщо міністерство змилується і знайде кошти на обладнання, може запрацювати ще одна лава.

На старій новобудові – шахті №10 «Нововолинській», яка мала стати мало не флагманом усього західного вугільного басейну, тривожне затишшя. З втішного – вода там відкачується. Поки що. Нібито чиновники намітили «благородну» мету: утримувати об’єкт в нормальному стані до того часу, аж поки не буде проведена експертиза й спеціалісти не підготують економічно обґрунтований висновок про доцільність (?) чи недоцільність його завершення. Хоча фахівці знають, що чим довше ведеться будівництво,  тим дорожчим воно стає. «Десятка» вже обчислюється десятками мільярдів (!) гривень. Хто її добудує?

 - Невдовзі - День шахтаря. Цьогоріч, як ніколи, перед професійним святом настрій у гірників зовсім не святковий, - кажуть профспілкові  активісти під час розмови. – Бо розуміємо, що це не одну шахту топить. Це «сідає» на дно вся вугільна галузь.

Читайте також: НЕ ЗАКРИВАТИ ШАХТИ, А БУДУВАТИ 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel