Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У столиці виявили небезпечне захворювання: з ока пацієнта витягнули 12-сантиметрового паразита

Через зміну клімату та заболочування, комарів із кожним роком стає більше. А тому і кількість випадків дирофіляріозу дедалі зростатиме.

Фото ТСН.

У столиці виявили небезпечне захворювання: з ока пацієнта витягнули 12-сантиметрового паразита

Джерелом дирофіляріозу є тварини. Зокрема коти й собаки. Але переносять інфекцію й комарі

У столиці виявили три випадки небезпечного захворювання, яке викликають гельмінти. А переносять недугу звичайні комарі.

Про те, які її симптоми, чи варто лякатися і як себе захистити від паразита, йдеться в сюжеті ТСН.

Завідувачка паразитологічної лабораторії Тетяна Хорхун показує заспиртовані дорослі особини дирофілярії – круглих гельмінтів, що викликають небезпечне захворювання - Дирофіляріоз. Таких самих видалили з ока та з під шкіри рук трьох киян. 

Видовище не з приємних. Під мікроскопом виглядає наче монстр. Ще й великої шкоди завдає організму.

Джерелом дирофіляріозу є тварини. Зокрема коти й собаки. Але переносять інфекцію й комарі. Комаха кусає інфіковану тварину і до її організму потрапляє личинка гельмінта. Досить комарові вкусити іншу тварину або людину - і паразит уже в неї в крові.

Вона (личинка - Ред.) може мігрувати від одного року до двох років. Протягом цього періоду не буде ніяких клінічних проявів. Але проходить якійсь час і людина відчуває в певному місті печію, свербіж. Бачить, що з’являється якесь новоутворення. Можна помітити припухлість, відчути нестерпний біль.

Гельмінт може з’явитись під шкірою у будь-якому місці. Виростають вони до 30 сантиметрів. Іноді можна відчути і навіть побачити, як паразит рухається під шкірою.

Гельмінт може з’явитись під шкірою у будь-якому місці. Виростають вони до 30 сантиметрів. Іноді можна відчути і навіть побачити, як паразит рухається під шкірою. В рідкісних випадках він може засісти у внутрішніх органах – серці, легенях, або закупорити судини. Діагностують дирофіляріоз за допомогою УЗД. Від людини до людини хвороба не передається. 

Більш небезпечним паразит є для самих тварин. Кілька років тому в цілком здорового чіхуа-хуа Черчиля з’явились дивні симптоми: важкість дихання, втома – розповідає його власниця Ксенія Олійникова. 

Лікарка-ветеринарка за фахом, Ксенія запідозрила дирофіляріоз. Аналізи це підтвердили. Якщо хворобу не діагностувати вчасно, пухнастий може загинути – застерігає фахівчиня. Після того, як личинка дірофілярії потрапила в організм чотирилапого, може минути до 5 років, допоки не з’являться перші симптоми. Оселяються гельмінти здебільшого у серці тварини – розповідає ветеринарка.

«Може викликати банальну навіть алергічну системну реакцію. Тварина може почати чухатися, є елемент свірбіжу. Можуть з'явитися інші дерматологічні прояви. Може бути просто втомлюваність та апатичність. На розумову діяльність впливає, зокрема. Це можуть бути прояви дихальної недостатності», - застерігає вона.

Свійські тварини - жертви, а не винуватці – наполягає Ксенія. Адже хворобу розносять саме комарі. Що більше комарів, то більше хворих тварин. Тому уникати варто саме скупчень комах. А ще - раз на рік проводити діагностику домашнього улюбленця, зокрема робити УЗД серця. 

Читайте також: В Україні – понад тисяча нових заражень COVID-19, на Волині – 7​.

«Треба зробити дослідження крові на дирофіріліоз. Давати спеціальні лікарські засоби для того, щоб ось ці личинки навіть, якщо вони потрапили в організм тварини, не перетворювалися в дорослу особину», - радить вона.

Через зміну клімату та заболочування, комарів із кожним роком стає більше. А тому і кількість випадків дирофіляріозу дедалі зростатиме. У літній період фахівці радять використовувати москітні сітки на вікнах, а також використовувати фумігатори та спреї від комарів. 

 

Telegram Channel