Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Заговорив через пів року після аварії: у Львові дитині зробили унікальну операцію за «біблійною» технологією

Львівські лікарі за допомогою польського колеги вперше зробили унікальну операцію.

Фото ТСН.

Заговорив через пів року після аварії: у Львові дитині зробили унікальну операцію за «біблійною» технологією

У лікарню хлопець потрапив у січні, коли 20-ти річний водій не впорався з керуванням на слизькій дорозі і збив його з мамою

Шестирічний хлопчик із Закарпаття зазнав численних травм після ДТП. Лікарям вдалося його врятувати, але хлопець втратив можливість дихати самотужки та говорити. Аби виправити це, у Львові провели унікальну операцію під керівництвом польського професора Ярослава Шидловського.

Про те, чому медики жартома називають це втручання «біблійним» - 11 серпня йдеться в сюжеті ТСН.

Лікар знімає відео, аби переслати його до Польщі - професору Ярославу Шидловському. Саме під його керівництвом майже два місяці тому у Львові зробили унікальну операцію за технологією, яку жартома називають «біблійною». 

«Як з Адама взяли ребро і створили Єву, то тут взяли хрящ з ребра хлопчика і через зовнішній розріз на шиї ввели в місце рубця. Просвіт для дихання суттєво збільшився», - пояснює завідувач ЛОР відділення лікарні Охматдит Федір Юрочко.

У лікарню хлопець потрапив у січні, коли 20-ти річний водій не впорався з керуванням на слизькій дорозі і збив його з мамою. «Він навіть не дихав, поки ми чекали «швидку», треба було робити щось. Я робила штучне дихання. Я не вміла це робити, я робила 2 качка, 1 вдох, машинально», - пригадує мама Михайлика Вікторія Панющик. 

Коли прийшов до тями - не міг дихати через рубець, який утворився на гортані після інтубаційної трубки, і стягнув голосові зв’язки. Виправляти це взялися львівські фахівці.

У хлопчика було безліч травм - розірвана легеня, поламані руки і кістки черепа, втрата слуху та параліч обличчя. Майже три тижні він був у реанімації на апараті штучної вентиляції легень. Коли прийшов до тями - не міг дихати через рубець, який утворився на гортані після інтубаційної трубки, і стягнув голосові зв’язки. Виправляти це взялися львівські фахівці.

«Ми такі речі ніколи не робили, але з допомогою нашого доброго товариша професора Ярослава Шидловського з Познані ми це зробили», - говорить Юрочко.

Перший тиждень - поки приживався хрящ, Михайлик був у медикаментозному сні. Нині - після операції минуло вже майже два місяці. Хлопчик вже добре говорить. Підріс і набрав вагу.

Читайте також: Жителі Волині відмовляються від картоплі і переходять на інші продукти, - статистика​.

Проте під час дихання час до часу лікарі чують хрипи. Чому так - намагаються зрозуміти під час обстеження гортані.

Врешті вирішують - голосовим зв'язкам потрібен час на відновлення, оскільки вони кілька місяців взагалі не працювали. Результати дослідження ще передадуть польському професору, але сподіваються, що за кілька тижнів хрипи зникнуть і Михайлик повернеться до звичного життя. Як і мріють його батьки.

Telegram Channel