Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
З-поміж українських овочів лише бульба не подорожчала: що буде у серпні-вересні

Переходимо на картопляники?

Фото Укрінформ.

З-поміж українських овочів лише бульба не подорожчала: що буде у серпні-вересні

Вартість овочів борщового набору за рік зросла на понад 10%.

За рік в Україні подорожчали майже всі овочі «борщового набору» – за винятком картоплі. Такі дані аналізу цінових показників липня 2021 у порівнянні з липнем 2020 років наводить Державна служба статистики. Зокрема, морква за цей час зросла в ціні на 22,4% (до 17,73 грн за кг), буряк – удвічі (до 15,12 грн), капуста – на 15,2% (до 7,26 грн), ріпчаста цибуля – на 69,5% (до 11,49 грн за кг). Зате картопля нині коштує на 6,9% дешевше, ніж рік тому – у середньому 11,79 гривень за кілограм. Загалом у липні споживчі ціни, за даними Держстату, підвищилися на 10,2% порівняно із аналогічним місяцем минулого літа

Спробуймо розібратися з причинами, а головне – із чинниками, що визначатимуть цінову поведінку на споживчому ринку найближчими тижнями. Заодно згадаємо і про іншу плодоовочеву продукцію.

Цибуля: «рекордсменка» цінового зростання

Те, що із ріпчастою цибулею в Україні знов «щось не так», минулого тижня автор цих рядків відчув, як-то кажуть, інтуїтивно. Кинувся до одного супермаркету, до другого – нема. У третьому – лише лушпиння й цурупалки на місці цілої цибулевої гори, яку бачив за кілька днів до того... Втім, вже наступного дня один із улюблених та незамінних на українських кухнях овочів у магазинах з’явився. Але – вже на 2-3 гривні за кілограм дорожче, аніж раніше. Тобто, підстав для виникнення «цибулевого» дефіциту, на кшталт того, що ми мали позаторік навесні, схоже, немає. Принаймні, у перші місяці після збирання нового врожаю. Та що ж буде з ціною?

За оцінками експертів, незважаючи на не зовсім сприятливі для хорошого врожаю «золотистої» цьогорічні умови, підстав для різкого підвищення вартості овочу немає. Фермери доволі оптимістично оцінюють вирощений врожай. Непогано вродила цьогоріч цибуля в Європі – зокрема, в Іспанії та Нідерландах. Щоправда, в Росії (на ринок держави-агресора українці усе ще активно «рівняються») вартість гуртових партій зросла приблизно на 40%. Це пояснюють перервою між збиранням ранніх і середньостиглих сортів. Найближчим часом ситуація має стабілізуватися. Те ж стосується і Китаю: повноцінний експорт цибулі із Піднебесної ще не почався через перебої з логістикою. Але ось-ось все також має налагодитися, – кажуть аналітики.

Морква й буряк: впевнений курс на цінове зниження

В Україні почали масово збирати коренеплоди ранніх і середньостиглих сортів. Пропозиція починає потихеньку переважати над попитом. А отже – найближчим часом на нас чекає «приємне» зниження цін. За даними проєкту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», нині вітчизняні фермери продають столові буряки по 4-6 грн/кг – у середньому, на 25% дешевше, ніж тиждень тому. Відпускна ціна моркви – 4,5-8 грн/кг. Це навіть на третину менше, ніж на початку серпня.

Окрім природного у період масового збирання збільшення пропозиції, зниженню цін сприяє й доволі млявий сезонний попит на таку продукцію. Люди менше готують традиційні борщі, віддаючи перевагу зеленим, або ж, приміром, холодним першим стравам. Те ж стосується і салатів: на зміну популярним у міжсезоння вінегретам приходять закуски із помідорів, огірків, зелені та перцю. А до масової заготівлі господинями коренеплодів на зиму ще далеко. Тому гуртові компанії й торговельні мережі воліють закуповувати товар лише невеликими партіями, аби буряки й морква не залежувалися на полицях та не псувалися.

Тим не менше, столові буряки в роздріб все ще коштують на 20-25% дорожче, ніж у серпні минулого року. А морква значно подешевшала не лише у порівнянні із цьогорічним липнем, про що нагадує Держстат, а й із торішнім серпнем. У п’ятницю на гуртовому ринку «Шувар» кілограм столових буряків продавали по 7 гривень, моркви – по 8.

Вартість капусти на оптових майданчиках стабільна, по гаманцях українців о цій порі один з основних борщових «елементів» надто не б’є. На ринку «Шувар» його вартість перед вихідними коливалася від 3 до 4 гривень за кілограм, на інших торговельних майданчиках – від 3 до 7 гривень. Червоноголова капуста дорожча – 15 гривень. Стільки ж коштує і цвітна капуста. Броколі – 23-25. «Найдобріша» із-поміж овочів до українців картопля – 4-6 гривень. Як-то кажуть, по-Божому...

 

Що вівцям добре, городянам – зась. Чим «дивують» сезонні овочі

За даними проекту SEEDS, цього тижня на оптових майданчиках зберігалася тенденція до подорожчання огірків. Якщо на початку серпня їх вартість на найбільшому гуртовому ринку півдня країни «Неждана» в Херсонській області коливалася від 4 до 6 гривень за кілограм, то зараз – від 5 до 8. При цьому херсонські фермери скаржаться: перекупники готові брати їхню продукцію щонайбільше по 2 гривні за кілограм (це якщо якість – найвища), а огірки-крученики відмовляються закуповувати навіть за гривню. І вирощене селяни змушені згодовувати вівцям...

Тож у тому, що в роздріб вартість огірків зараз рідко опускається нижче 10 гривень за кіло, – переважно, заслуга перекупників і продавців. Другим кінцем «палиці» ця ситуація б’є по цінах на ґрунтові помідори: через те, що торік значну частину врожаю томатів зіпсували шкідники, цього року фермери з південних областей відвели під них менші площі, віддаючи перевагу вирощуванню менш чутливих до комах і личинок огірків. Тобто, валовий збір помідорів буде меншим. Що й позначається на їх вартості.

Хоча гуртові ціни поступово таки «олюднюються». Вартість червоних круглих помідорів коливається від 5 до 14 гривень за кілограм, томатів-сливок – 5-6 гривень, рожевих – 12-16, чері – 20 гривень за кілограм. Відповідно, і у великих містах на базарних ятках томати вже можна купити гривень по 20-25. Хоча в маркетах – більшість такої продукції все ще «за 30». Трапляються й акційні пропозиції – 15-20 гривень. Але йдеться, переважно, про томати такої собі якості.

В Україні триває сезонне здешевлення абрикосів, нектаринів, смородини, порічок, ожини. Цього року напрочуд добре вродила лохина (в сусідній Польщі, приміром, у липні її вартість обвалювалася до 40-50 гривень (на наші гроші). Хоча така цінова «лафа» зберігалась недовго. Тепер ягода там лише трохи дешевша, ніж в Україні. У нас лохину можна купити по 100 гривень за кілограм, хоча донедавна коштувала вона у 1,5 рази дорожче.

За пронозами експертів, зниженню вартості «повноцінних» томатів і огірків може посприяти пожвавлення імпорту із Молдови. Річ у тім, що в сусідів саме  виник надлишок цієї продукції. Адже цьогоріч їх посіяли більше – за рахунок скорочення площ під морквою і картоплею. Тож гуртові ціни томатів зараз не перевищують 8 гривень (в еквіваленті) за кілограм, огірків – 4-5,5 гривень, зеленого солодкого перцю – 11-12 гривень за кілограм. І збувати цю продукцію на внутрішньому ринку стає все важче: попит на овочі через масову трудову міграцію, помножену на сезон відпусток, мінімальний. При цьому молдовські овочі, як і українські, не завжди відповідають вимогам європейського ринку. Тож чи не єдиний шлях для аграріїв щось заробити – шукати можливості експорту в Україну.

Тим часом хороші (для споживачів) цінові перспективи українських баклажанів.  Тиждень тому на гуртових ринках вони коштували від 7 до 8 гривень за кілограм, зараз – 5-7. Аналітики прогнозують, що ця продукція втратить в ціні іще гривню-другу. А у роздріб її продаватимуть із дедалі меншою маржею.

Окрім того, за інформацією видання EastFruit, зберігається тенденція до зниження вартості кабачків, гарбузів, цукрової кукурудзи, зеленого солодкого перцю. Дешевшає зелень (за винятком цибулі).

Фрукти-ягоди та інші «природні солодощі»

В Україні триває сезонне здешевлення абрикосів, нектаринів, смородини, порічок, ожини. Цього року напрочуд добре вродила лохина (в сусідній Польщі, приміром, у липні її вартість обвалювалася до 40-50 гривень (на наші гроші). Хоча така цінова «лафа» зберігалась недовго. Тепер ягода там лише трохи дешевша, ніж в Україні. У нас лохину можна купити по 100 гривень за кілограм, хоча донедавна коштувала вона у 1,5 рази дорожче.

Зате росте у ціні малина, зрівнявшись уже із лохиною – більше «сотні» за кілограм. За прогнозами галузевих експертів, попит на ягоди цього року залишатиметься високим. Тож садівники розраховують до кінця сезону збувати малину на 30% дорожче, ніж торік. Адже, поміж іншого, нині дедалі активніше наші ягоди купують у Європі. Приміром, на тамтешній ринок постачається ледь не вся органічна малина – по 4 євро за кілограм.

До речі, європейський попит на ягоди й кісточкові із нашого регіону може негативно вплинути на український ринок, де полюбляють молдовські абрикоси. Торік на нашу країну припадала приблизно половина молдовського абрикосного експорту. Зараз понад 80% абрикосів фермери планують продати до Європи. Активно почали закуповувати кісточкові Угорщина і Литва. Тож, незважаючи на більший урожай (10-12 тисяч тон проти 8 тисяч тон торік), молдовські садівники не поспішають знижувати гуртові ціни. А деякі середньо- та пізньостиглі сорти – зокрема Ананасний – можуть навіть подорожчати. Те ж стосується й перспектив експорту слив: Молдова віддає перевагу постачанням до ЄС. Тим паче, що якість плодів цього року, схоже, буде «на висоті».

Гуртові ціни смородини в Україні – 65-70 гривень, порічок – 40, винограду – 35-45

Ну, і як же у серпні без них?.. Вартість кавунів на гуртових ринках Херсона нині коливається від 2,5 до 4 гривень за кілограм. І – па-бам! – до Києва вирушила традиційна для цієї пори «кавунова» баржа. На «смугастий десант» жителі столиці чекають вже п’ятий рік поспіль. Цього разу Дніпром до Києва привезуть 350 тонн херсонських «делікатесів». На київських базарних ятках і в торговельній мережі- партнері постачальників вони з'являться орієнтовно за 7-10 днів. Коштуватимуть до 5,6 гривень за кілограм на ринках і до 6 гривень у супермаркетах».

Хоча вже й зараз деякі торговельні мережі мають акційні пропозиції – від 4,5 до 7 гривень за кілограм. Користувачі соцмереж з інших міст пишуть, що й у них купити «звичайні» кавуни можна вже по 5-7 гривень. Сортові – традиційно дорожчі, від 15 гривень за кілограм.

А ось «динного» раю, на відміну від «кавунового», в Україні, як видається, не буде. Принаймні, найближчим часом. Профільні видання повідомляють, що гуртові ціни на дині зараз ростуть (на 33% за тиждень!). А це – майже на чверть дорожче, ніж у середині серпня торік. Пояснюють таку ситуацію сезонним зменшенням пропозиції – основний урожай ще не достиг, – а також доволі високим попитом. Та й якість ранніх сортів дині не найкраща. Пізні ж сорти почнуть збирати не раніше кінця серпня. Тож на дешеві дині можемо розраховувати хіба що у вересні.

Але це нікому не заважає «налягати» на альтернативу: серпень дарує безліч можливостей поповнити раціон «смачними» вітамінами – навіть на «середньостатистичний» український гаманець.

Читайте також: У Світязі відгуляли фестиваль пончиків: як це було (Фото)

Джерело: Укрінформ
Telegram Channel