Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чи справді у Володимирі оселяться хасиди?

Невдовзі не буде дивиною зустріли хасида у Володимирі-Волинському.

Фото з відкритих джерел.

Чи справді у Володимирі оселяться хасиди?

Представники єврейської громади зараз розпочали активні  дії щодо скуповування у Володимирі-Волинському невеличких земельних ділянок та приватних будинків.

Як уже повідомляли, у липні нинішнього року у Володимир-Волинський з'їхались хасиди. Мета - вшанувати пам’ять свого цадика (духовного провідника) Шломо Готліба Карлінера, який помер саме цього місяця у 1792 році й похований на колишньому єврейському цвинтарі (зараз це паркова зона в районі вулиці Драгоманова недалеко від центру міста).

Ймовірність того, що невдовзі частіше бачитимемо тепер хасидів на волинських теренах, велика.    

У попередні роки ці паломники молилися неподалік єврейської каплички. А цьогоріч свій намет встановили на території приватного будинку, що на вулиці Драгоманова, 6. На стіні будинку і на огорожі розмістили банери мовою іврит, а вуличками міста прогулювалися у традиційному вбранні — білих сорочках, чорних штанах і довгих чорних накидках.

Після цього в княжому місті почали ширитися чутки, що ці євреї – ортодокси на цій же вулиці Драгоманова хочуть збудувати п'ятиповерховий готель, у якому вони надалі зможуть зупинятися. Деякі компетентні особи писали навіть у соцмережах, що майбутня будівля матиме 5 поверхів і загальну площу забудови — 580 квадратних метрів.

   Один із місцевих сайтів міста над Лугою повідомив, що буцімто представники цієї єврейської громади зараз розпочали активні  дії щодо скуповування у Володимирі-Волинському невеличких земельних ділянок та приватних будинків. І  власники  їх  продають представникам хасидів за доволі-таки великі за мірками княжого міста гроші.

  Також подейкують, що іще раніше представники цієї релігійної громади  кинули око й на приміщення інфекційної лікарні й почали вести перемовини на предмет його продажу. Торік стара влада обережно розпочала кампанію з підготовки перенесення інфекційного відділення у Територіальне медичне об’єднання, мотивуючи такий крок зручністю перш за все для пацієнтів. І поспіхом почали переселення.

 Чи це пов’язано з бажанням хасидів там оселитися – невідомо. Міське керівництво відповіді не дало, мовляв, рішення ще не прийнято.  Кажуть також, що у Володимир - Волинському навіть визначена особа, делегована хасидами для вирішення усіх цих питань. 

Правда це чи чутки – час  покаже. Однак відомо, що диму без вогню не буває. Тому ймовірність того, що невдовзі частіше бачитимемо тепер хасидів на волинських теренах, велика.

Роксолана Вишневич

Читайте також: І Володимир-Волинський на один день перетворився на маленький Ізраїль.

Telegram Channel