Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому виникає цистит і як його лікувати

Цистит – не те захворювання, яке можна «перетерпіти».

Фото ілюстративне.

Чому виникає цистит і як його лікувати

Цистит – гостре запалення нижніх сечовивідних шляхів

Особливо близько із захворюванням знайомі жінки і дівчатка, через фізіології уретри вони стикаються з циститом частіше, ніж чоловіки. Однак чому він виникає, як його лікувати і чи достатньо прийняти таблетки при циститі, щоб назавжди розпрощатися з симптомами?

Головні причини виникнення циститу

У більшості випадків цистит – це інфекційне захворювання. Сечостатева система вразлива перед патогенними бактеріями, адже вони можуть проникати в організм відразу декількома шляхами:

  • Висхідним - інфекція пробирається в сечовий канал, особливо цьому сприяє порушення особистої гігієни і недостатній догляд за статевими органами.

  • Низхідним - при послабленні організму і супутніх захворюваннях мікроорганізми прикріплюються до слизових стінок сечового міхура, провокуючи запалення.

Причин циститу може бути безліч. Наприклад, його можуть спровокувати:

  • Дисбактеріоз кишечника.

  • Переохолодження, іноді перегрів.

  • Жіночі захворювання по частині гінекології.

  • Занадто вузький і тісний одяг.

  • Встановлення катетера.

  • Часта зміна статевих партнерів.

Крім того, існує поняття чутливого сечового міхура або явище хімічного циститу, коли вплив на організм надають агресивні лікарські препарати.

Що при цьому відбувається в організмі

Сечовий міхур вистелений епітелієм - слизовою оболонкою, яка захищає орган від агресивного впливу сечі. Якщо в організм проникають бактерії і прикріплюються до стінок епітелію - вони пошкоджують його захисні функції. Розвивається запалення, відбувається розлад роботи сечового міхура. Так виникають характерні для циститу симптоми:

  • Часті позиви в туалет.

  • Малі порції сечі.

  • Її каламутний колір, наявність в рідині пластівців або домішки крові.

  • Хворобливість процесу сечовипускання.

Саме запалення може супроводжуватися підвищенням температури і болями в області попереку. На ці симптоми слід звернути особливу увагу, тому що вони можуть свідчити про розвиток пієлонефриту. Не варто затягувати з візитом до лікаря уролога.

Як лікується цистит

Цистит – не те захворювання, яке можна «перетерпіти», інакше воно загрожує ускладненням на нирки і хронізації. У більшості випадків лікарі призначають антибіотики широкого спектру. Однак при гострому неускладненому перебігу може застосовуватися і фітотерапія, як альтернатива антибіотикам. Наприклад, препарат від циститу, створений за технологією фітонірингу, широко використовується в медицині для лікування і профілактики хвороб сечостатевої системи. Такий засіб може діяти як спазмолітик, діуретик і мати антибактеріальні властивості, завдяки чому виявляється протизапальний ефект.

Однак пам'ятайте, що призначати будь-які ліки повинен тільки лікар, враховуючи ступінь захворювання, симптоматику і ще багато чинників.

[1] ДУ «Інститут урології НАМН України». Відділення ендоскопічної урології. Рекомендації Європейської Асоціації Урологів (EAU). Урологічні інфекції. 2011 рік.

Telegram Channel