Приготуйте страви із квітів: втіха не лише для очей, а й для шлунка - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.29 € 30.58
Приготуйте страви із квітів: втіха не лише для очей, а й для шлунка

Хай смакує!

Фото smak.ua.

Приготуйте страви із квітів: втіха не лише для очей, а й для шлунка

Спробуйте – ​не пошкодуєте! Квіти на клумбі, на підвіконні, у вазі – ​все це звично, красиво, вишукано. А як щодо квітів у кулінарії?! І не лише для оздоблення тортів, як це модно останнім часом. Різнобарвні ароматні пелюстки можуть бути основною сировиною для приготування найрізноманітніших страв. Не вірите? Переконайтеся!

Варення з пелюсток ружі

З чайних троянд готують надзвичайно запашний і смачний делікатес. Квіти треба зібрати рано-вранці — ​саме тоді вони містять найбільше ефірних олій

Інгредієнти: 400 г пелюсток троянд, 800 г цукру,
1 ч. л. (без чубка) лимонної кислоти, 200 мл води.

Приготування. Пелюстки відокремити, промити, просушити на серветці. Скласти їх пластами в каструлю з нержавіючої сталі, пересипаючи половиною норми цукру. Залишити на 5–10 хвилин, а тоді легенько перемішати і настоювати під кришкою упродовж 5 годин. Із 200 мл води і решти цукру зварити сироп, прокип’ятити 3 хвилини, всипати в нього трояндові пелюстки, довести до кипіння, проварити 5 хвилин і знов залишити на 5 годин під кришкою настоюватись. Таку процедуру повторити двічі. Простерилізувати маленькі баночки: ретельно вимити, перевернути і поставити в холодну духовку на решітку шийкою донизу, увімкнути духовку на 180 градусів на 10 хвилин, потому вимкнути і залишити слоїчки в духовці, щоб охололи.

Кришки прокип’ятити в каструлі протягом 5 хвилин. Варення втретє довести до кипіння, розлити гарячим у баночки і закрити їх. Зберігати бажано в холодильнику.

Кришки прокип’ятити в каструлі протягом 5 хвилин.

Трояндовий лікер

Приготуйте — ​і насолоджуйтеся літнім ароматом цілий рік!

Інгредієнти: 1 літровий слоїк пелюсток чайних троянд (щільно натрамбований), 1 л окропу, 0,5 кг цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти, 500 мл якісної горілки.

Приготування. Пелюстки обірвати, залишити на годину-півтори, щоб позбутися комах, тоді залити окропом і настоювати 2–3 дні, після чого перецідити через марлю або густе сито. Рідину трохи прогріти (не кип’ятити!), всипати цукор і лимонну кислоту і помішувати до їх повного розчинення. Коли схолоне, влити горілку, розмішати, розлити у пляшки і щільно закупорити. Зберігати в холодильнику.

Квітки цукіні в клярі

Незвичайна закуска із суцвіть кабачка (або гарбуза) з начинкою із сиру

Інгредієнти: 15 великих закритих квіток кабачка, 150 г моцарели, 100 г борошна, 1 яєчний жовток, 5 ст. л. білого вина, 2 ст. л. оливкової олії, 150 мл молока, сіль до смаку, олія для смаження.

Приготування. Для кляру змішати борошно з сіллю, жовтком, вином і оливковою олією, додати тепле молоко, щоб вийшло однорідне тісто, за консистенцією схоже на густу сметану. Залишити, щоб трохи постояло. Моцарелу натерти на грубій тертці і нафарширувати нею кожну квітку, потому вмочити в кляр і обсмажити з обох боків у розігрітій олії до рум’яної скоринки.

Читайте також у нас: «Спотикач – напій для душевної компанії (Рецепти)​».