Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Спотикач – напій для душевної компанії (Рецепти)

У кожному регіоні є свій рецепт такого напою.

Фото із сайту ibilinqua.ua.

Спотикач – напій для душевної компанії (Рецепти)

Ця солодка алкогольна настоянка зі спеціями має міцність усього 30 градусів і вважається «жіночим» напоєм. Кажуть, в Україні спотикач з’явився у XVIII столітті, й готували його на основі прянощів, хоча відомі також варіанти на ягодах або з додаванням фруктових соків. Таку назву напій отримав через те, що при його вживання голова залишається ясною, а от ноги перестають слухатися, порушується координація рухів. Рецептів цієї настоянки безліч, тож можна вибрати той, що вам до смаку, тим більше що приготувати її вдома зовсім не складно. Подавати спотикач радять під час вечері у колі друзів чи рідних. «Але обов’язково у невеликій кількості!» – наголошує відомий кухар Євген Клопотенко, пропонуючи свій варіант напою

…від Клопотенка

Інгредієнти: 500 мл горілки, 6 бутонів гвоздики, дрібка мускатного горіха, 1 ст. л. ванільного цукру, 100 г цукру, 100 мл води, лимон.

Приготування. У скляну ємність із 500 мл горілки додайте 6 бутонів гвоздики, дрібку мускатного горіха і 1 ст. л. ванільного цукру. Добре збовтайте суміш і залиште в темному місці на 1–1,5 тижня. Якщо хочете, аби смак настоянки був більш насиченим, варто щодня трохи збовтувати її. Через 1–1,5 тижня зваріть цукровий сироп, прогрівши в сотейнику 100 г цукру і 100 мл води на невеликому вогні до повного розчинення. Додайте теплий сироп до настоянки і добре перемішайте. Вичавіть у напій сік половини лимона і знову перемішайте. Готовий спотикач подавайте до столу охолодженим.

Ожиновий

Інгредієнти: 1 кг ожини (або будь–яких інших ягід: смородини, порічки, вишні, малини тощо), 1 кг цукру, 1 л горілки, 750 мл води.

Приготування. Ягоди переберіть, помийте і обсушіть, потовчіть і відтисніть сік. Змішайте воду й цукор, доведіть до кипіння, знімаючи піну. Зменшіть вогонь і потоміть сироп до загустіння. Влийте у солодку в’язку масу ожиновий сік і дочекайтеся закипання суміші. Не даючи їй кипіти, зніміть із вогню і влийте алкоголь. Ретельно вмішайте його в рідину. Знову поверніть напій на плиту і томіть його на невеликому вогні. Він повинен набути густої консистенції, але не кипіти! Охолодіть отриманий спотикач і розлийте його в пляшки. Витримайте 3 дні – тоді можна спробувати.

М’ятний

Інгредієнти: 1 л горілки, 2 скл. цукру, 2 скл. води, 250–300 г м’яти.

Приготування. З води і цукру приготуйте сироп. Промите листя м’яти додайте в ємність до сиропу і потримайте на дуже слабкому вогні близько 15 хвилин. Потому влийте алкоголь і доведіть до кипіння. Коли рідина почне закипати, зніміть з плити й остудіть, накривши кришкою. Охолоджений напій розлийте у пляшки, закоркуйте і настоюйте в темному місці 4–5 днів. Після того спотикач слід процідити кілька разів і можна вживати.

Читайте також: Аджика з чорнобривців і не тільки: найкращі рецепти.

Горіховий

Такий спотикач не тільки вирізняється оригінальним смаком, а й позитивно впливає на імунну систему.

Інгредієнти: 1 л горілки, 0,5 кг молодих волоських горіхів, 10 кісточок персика або 20 будь–яких плодових кісточок, 400 г цукру, кориця і ваніль – до смаку.

Приготування. Горіхи потрібно подрібнити разом зі шкіркою (наприклад, пропустити через м’ясорубку), скласти в ємність, залити алкоголем, накрити кришкою і настоювати на сонці близько місяця. Потому рідину процідити, горіхи викинути. До настоянки додати цукор, очищені кісточки та прянощі. Знову виставити на добре освітлене місце і кожен день збовтувати. Через тиждень процідити напій і розлити по пляшках. Такий спотикач не тільки вирізняється оригінальним смаком, а й позитивно впливає на імунну систему.

Telegram Channel