Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Аджика з чорнобривців і не тільки: найкращі рецепти

Фото із сайту delovkusa.ru.

Аджика з чорнобривців і не тільки: найкращі рецепти

Мало яка господиня може похвалитися тим, що любить варити аджику. Це ж треба перемолоти зо 5 кілограмів помідорів, а до того ж моркви-цибулі-яблук-перцю-часнику і ще всякої всячини… А готувати ж ту аджику – дай боже терпіння і сил! – довго й нудно… Та ще й у літню спеку. Та ще й мішати, аби не пригоріло… Тож не дивно, що цього варива не любимо… Але якщо чоловік і діти цю закрутку вподобали, то – куди дінешся – як порядні хазяйки щороку беремося до цієї справи. І готуємо не одну порцію, щоб було на великі свята, а багато – і до м’яса, і до плову, і до шашлику, до супу й борщу, ложками і на хліб… Якщо у вашій сім’ї це також улюблена страва до чого завгодно, то ця добірка для вас: читайте, зберігайте, готуйте і на здоров’я споживайте!

Грузинська

Вона неймовірно смачна, пікантна, з великою кількістю ароматних трав і спецій. Усім, хто любить грузинську кухню з її пряними приправами, ця аджика обов’язково сподобається!

грузинская аджика 

Інгредієнти: 3 кг червоного болгарського перцю або ратунди, 100 г гострого перцю, 1 кг помідорів, 200 г часнику, по великому пучку петрушки, кропу, кінзи, невеличкий пучок базиліку фіолетового (тільки листя), 15 г хмелі-сунелі, 8 г коріандру меленого, 5 горошин духмяного перцю, 0,5 ч. л. перцю горошком, 3 гвоздички, 3 лаврові листки, 75 мл оцту столового (9%), сіль за смаком.

Приготування. Ошпарити помідори окропом, через 1 хвилину злити кип’яток, опустити томати в холодну воду, зняти з них шкірку. Пропустити очищені помідори через м’ясорубку. Солодкий перець почистити від насіння, подрібнити на м’ясорубку із середньою насадкою або нарізати ножем дуже дрібними кубиками. Так само – гострий перець (без насіння), за бажанням його кількість можна зменшити. Часник натерти на дрібній тертці або перемолоти на м’ясорубці (його поки що не змішувати із овочевою масою). Вимити зелень. Петрушку, кінзу, кріп можна дрібно нарізати разом зі стеблами, а в базиліку вони жорсткі, тому доцільно брати тільки листочки.

Висипати в каструлю подрібнені помідори і перець, вимішати й поставити на плиту. Варити масу при постійному помішуванні на слабкому вогні 40 хвилин, потому відставити на пів години. Через 30 хвилин додати в каструлю подрібнений часник і нарізану зелень. Прокип’ятити аджику 30 хвилин, додати до неї спеції і варити все разом іще 10 хвилин, після чого влити оцет і кип’ятити ще 5 хвилин. Розкласти готову аджику у стерилізовані банки, герметично закатати попередньо прокип’яченими кришками, перевернути слоїки догори дном, вкутати пледом до охолодження.

 

Сливова

Ідея приготування ніжно-солодкої і водночас гострої аджики запозичена від ткемалі – пікантного грузинського соусу на основі слив. Поєднання фруктів, зелені й овочів створює неповторний смак, що вдало відтіняє смак основної страви

 

 Інгредієнти: 2 кг моркви, 4 кг спілих помідорів, 2 кг цибулі, 2 кг червоного болгарського перцю, 2 кг яблук, 2 кг сливок, 5 перчин чилі, 300 г цукру, 4 ст. л. грубої солі, по 3 великі пучки свіжих петрушки та кропу, 200–250 г часнику, по 200 мл оцту (9%) та олії.

Приготування. Фрукти та овочі помити. Зі сливок повиймати кісточки. Шкірку з помідорів можна не знімати. Всі продукти, окрім часнику, подрібнити на кухонному комбайні. Перекласти в каструлю, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити близько години, постійно помішуючи. Часник і зелень дрібно посікти ножем, всипати до фруктово-овочевої маси, посолити, додати цукор, олію, оцет. Добре вимішати і варити ще 30 хвилин, не припиняючи мішати. Розкласти гарячу аджику в стерильні банки, закатати і вкутати ковдрою до повного охолодження. Зберігати в підвалі.

До речі. Якщо хочете гострішу заготовку, не вибирайте з перцю чилі насінин. Сливки підійдуть будь-якого сорту, з жовтими аджика матиме красивий колір.

 

…з яблуками

Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад Антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення

 

 Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 2 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 0,5 скл. солі, 50 мл оцту, 3 стручки перцю чилі.

Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгредієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.

Кабачкова

Рецепт приготування аджики з яблуками й кабачками знайомий багатьом господиням: ці продукти зменшують пекучість, оливкова олія додає пікантності

 

 Інгредієнти: 0,5 кг кабачків (очищених), 200 г яблук, 0,5 кг болгарського перцю, 2 стручки чилі; 6–8 зубців часнику, 200 г моркви, 2 ст. л. томатної пасти, 1,5 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 100 мл оливкової олії; 20 мл столового оцту.

Приготування. Яблука і моркву натерти на бурякову тертку, решту компонентів пропустити через м’ясорубку. Все, крім часнику, вимішати і варити після закипання на повільному вогні 1,5 години, помішуючи. Згодом всипати в суміш сіль, цукор, часник, додати томатну пасту, олію. Перемішати, варити ще 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності влити оцет. Розкласти аджику в банки і закатати.

 

…з чорнобривців

Багато хто любить чай із цими квітами, але навіть не здогадується, що з них можна приготувати ще й смаколик. Така аджика виходить дуже гострою, її потроху (1–2 ч. л.) додають до плову, борщу, м’яса, а зберігається вона в холодильнику упродовж цілого року

 

Інгредієнти: 20–25 звичайних (не махрових!) чорнобривців, 1,5 скл. чищених волоських горіхів, 6–8 пекучих перчин, 1 скл. зубців часнику, по 1 пачці коріандру та приправи «Хмелі-сунелі», 1 ст. л. солі, 2–3 болгарські перці – за бажанням.

Приготування. Чорнобривці (з насінням, але без зеленої коробочки), волоські горіхи, пекучий та солодкий перець і часник тричі пропустити через м’ясорубку, додати спеції, сіль і ретельно вимішати. Баночки простерилізувати, розкласти в них аджику і зберігати в холодильнику. Додаючи до страв, важливо брати чистою сухою ложкою, щоб не зіпсувалася.

Читайте також: Дешево і сердито: готуємо суперові страви з абрикосів.

Telegram Channel