Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вселенський Патріарх  ще 15 років тому напророчив Епіфанію велике майбутнє

Згідно з опитуваннями, 58% українських православних християн вважають себе парафіянами Православної церкви України, яку очолює митрополит Епіфаній, і яка отримала Томос з рук патріарха Варфоломія.

Фото із сайту bbc.com.

Вселенський Патріарх ще 15 років тому напророчив Епіфанію велике майбутнє

«Ви повернетеся в Україну, і на вас чекає служіння українському народу»

Багато років тому теперішній Предстоятель Православної церкви України Епіфаній зустрівся із Вселенським Патріархом на Фанарі, і той напророчив, що його чекає місія служіння рідному народові.

Про це Предстоятель ПЦУ сам розповів в інтерв’ю журналістам. Епіфаній поїхав на стажування в Афінський національний університет. «Я навчався там рік, щоб удосконалити знання грецької мови. Я не планував отримувати ще одну освіту, п’ять років учитися. Мені була потрібна тільки мова», — розповідає він.

Зараз у мовному багажі Епіфанія — грецька, українська, англійська та російська: «Але я принципово російською не говорю». «Грецька мова — це можливість спілкування з православним світом. Нею розмовляє більша частина православного світу. І найдавніші Патріархати — Константинополь, Елладська, Олександрійська, Кіпрська церкви. Вони ж нас першими і визнали», — пояснює Епіфаній.

Зараз у мовному багажі Епіфанія — грецька, українська, англійська та російська: «Але я принципово російською не говорю».

Саме завдяки грецькій мові Епіфаній познайомився, а потім і зблизився із Вселенським Патріархом Варфоломієм. «Я був ще світською людиною і жив в Афінах. Напевно, це був 2006 рік», — згадує митрополит. Він потрапив до складу делегації, яка з благословення Патріарха Філарета їздила до Варфоломія просити автокефалію. «Я почав говорити з ним грецькою, — розповідає Епіфаній. — Він дуже зрадів: «Звідки ви знаєте грецьку мову?». Я кажу: «Вивчав в академії, зараз удосконалюю». Він запитав: «А скільки часу ви перебуваєте в Афінах?». А я встиг провчитися там усього кілька місяців. «Не може бути, — відповів Патріарх. — Деякі люди по 10–20 років живуть у Греції і то не знають її досконало».

«І тоді, спілкуючись зі мною, Варфоломій сказав мені пророчі слова: «Ви повернетеся в Україну, і на вас чекає служіння українському народу», — продовжує митрополит. — Я серйозно це не сприйняв, навіть забув. Тільки зараз розумію, що це було пророцтво. Так склалося, що з тієї першої зустрічі ми зблизилися. І хто б міг подумати, що доля поверне так, що я буду на чолі Української церкви?».

Читайте також: На Волині стали будувати удвічі більше житла​.

Вони і зараз на зв’язку: «Ми говоримо і телефоном, і особисто, коли я відвідую Константинополь. Через пандемію довго не було такої можливості. Зараз ми очікуємо його приїзду в Україну».

Петро МАКАРУК.

Telegram Channel