Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Катували розпеченими прасками, погрожували перестріляти дітей…

Олександр Оверченко хотів бути схожим на Олексу Довбуша?

Катували розпеченими прасками, погрожували перестріляти дітей…

Жорстока банда спецназівця Сенсея вдавала із себе народних месників

Під Києвом поліція затримала особливо небезпечну розбійну групу, яку очолював колишній співробітник спецпідрозділу СБУ «Альфа», президент ГО «Федерація сприяння розвитку спорту та рукопашного бою в Україні» Олександр Оверченко на прізвисько Сенсей

«Унікальна за рівнем підготовки»

Так кажуть у поліції про цю банду, яка діяла з 2017–го. Це й не дивно, зважаючи на досвід та підготовку її ватажка. До угруповання входило 10 членів. Самого Сенсея, якому 42 роки, та його «праву руку» — 24–літнього Хіміка — затримали в липні цього року, чотирьох рядових членів узяли ще раніше. На рахунку бандитів — щонайменше 20 зухвалих нападів зі зброєю.

Ось лише деякі з них.

 Замах на вбивство працівника поліції у Харківській області 6 грудня 2017 року — зловмисники закріпили під колесом автівки гранату РГД-5, правохоронець отримав поранення.

 Розбійний напад на суддю апеляційного суду у Броварах 27 квітня 2018–го. Члени ОЗУ катували родину, забрали коштовності, готівку, зброю, викрали сина разом з автомобілем.

Розбійний напад на родину юриста у Києві 30 вересня 2018 року. Зловмисники прострелили жертві дві ноги, забрали 15 000 доларів, поранили поліцейського під час переслідування, один з учасників банди підірвався на гранаті.

Розбійний напад на ІТ–спеціаліста у селі Гора на Київщині 19 грудня 2020–го — о 20–й годині проникли до будинку, зв’язали господаря пластиковими хомутами, забрали майно та автівки.

Під час нападу вони вибивали у потерпілих «зізнання» на камеру, а потім оприлюднювали ці допити на спеціальному телеграм–каналі.

Розбійний напад на мера одного з міст біля Києва  21 грудня 2020 року — зв’язали всю родину, катували, погрожували пістолетом, забрали 10 000 доларів та коштовності. Згодом виявили дитину з телефоном у шафі, злякались виклику поліції, тому втекли.

Розбійний напад на родину колишнього правоохоронця у селі Іванковичі 29 грудня 2020–го. Грабіжники зв’язали охоронця і сіли грати в «Монополію» із чотирирічною дитиною господарів. Хлопчик показав зловмисникам, де знаходиться сейф. Його грабіжники перенесли в сусідню будівлю, розрізали і забрали гроші й цінності.

Вдень — тренував дітей, а вночі — грабував

Більшість затриманих бандитів Оверченко підібрав у свою групу під час тренувань із рукопашного бою. Найближчий помічник ватажка злочинної групи — Максим Дожанок — ще до знайомства із Сенсеєм (з японської — вчитель — Ред.) у 2015 році став бронзовим призером України зі змішаних єдиноборств. Потім продовжив тренування в Оверченка.

У поліції кажуть, що Сенсей надзвичайно ретельно готував злочини. Біля житла потенційних жертв встановлювали системи прихованого відеоспостереження, робили підкопи, використовували саморобні сходи. Члени банди не користувалися особистим автотранспортом, «на справу» ходили пішки. Робили це зазвичай увечері, коли уся родина була вдома. Вривались у будинок і залякували усіх пострілами у повітря. Якщо це не діяло — зв’язували жертв і катували — використовували розпечені праски, погрожували перестріляти дітей… Усього злочинці відібрали у своїх жертв близько 7 мільйонів гривень, багато ювелірних виробів та кілька престижних машин.

Цікаво, що Сенсей намагався подати поплічникам ці злочинні дії як… боротьбу з корупціонерами. Мовляв, ми ж грабуємо зажерливих багатіїв. Перед кожним нальотом ватажок психологічно «накачував» бандитів, розповідаючи про якісь нібито злочини майбутньої жертви. Під час нападу вони вибивали у потерпілих «зізнання» на камеру, а потім оприлюднювали ці допити на спеціальному телеграм–каналі. Оверченко натякав своїм підопічним, що він залишається співробітником СБУ і виконує якесь секретне завдання…

Але навряд чи ці казочки візьме до уваги суд. Нині всі фігуранти ОЗГ перебувають у слідчому ізоляторі, членам банди загрожує до 15 років позбавлення волі. Самого ж Сенсея може чекати довічне ув’язнення.

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Читайте також: Замість роботи в готелі – сексуальне рабство

Telegram Channel