Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Дешево і сердито: готуємо суперові страви з абрикосів

Фото-helaplatform.com

Дешево і сердито: готуємо суперові страви з абрикосів

Медово пахне стиглий абрикос... Ці золотисті плоди не лише надзвичайно корисні, а ще й неймовірно смачні, ароматні, соковиті. А ще абрикос має високий показник кулінарної валентності, тож, як ніякий інший фрукт, годиться для втілення гастрономічних фантазій – його використовують у приготуванні багатьох страв: випічки, десертів, напоїв, консервацій, других страв і навіть супів

Мафіни з абрикосами

 

Інгредієнти: 2 скл. борошна, 1 скл. цукру, 1,5 скл. дрібно нарізаних абрикосів, 3 яйця, 1 скл. сметани, 0,5 скл. олії, 0,5 ч. л. ванілі,
0,5 ч. л. мигдалевого екстракту, 2 ч. л. розпушувача для тіста.

Приготування. У глибокій ємності ретельно змішайте борошно, цукор, і розпушувач. Додайте абрикоси і вимішайте, щоб шматочки рівномірно розподілилися по всій борошняній масі. В іншій мисці злегка збийте яйця, додайте сметану, олію, ваніль і мигдальний екстракт. Вилийте яєчну суміш у борошно, добре перемішайте. Розкладіть тісто у формочки для мафінів, заповнюючи їх не більш як наполовину, і запікайте в духовці приблизно 30 хвилин за температури 190 градусів. Готові мафіни охолодіть, прикрасьте на свій смак.

Готові мафіни охолодіть, прикрасьте на свій смак.

Шарлотка

 

Інгредієнти: 5 яєць, 200 г цукру, 180 г борошна, 0,5 ч. л. соди, 400 г абрикосів, 10 г вершкового масла.

Приготування. Відокремте жовтки, білки збийте до стійких піків. Не перестаючи збивати, невеликими порціями додавайте цукор. Тоді введіть у білкову масу збиті окремо яєчні жовтки й акуратно вимішайте. Соду змішайте з борошном і поступово додавайте у суміш, обережно перемішуючи лопаткою. Абрикоси добре помийте, видаліть кісточки, наріжте ягоди скибочками. Форму діаметром 26–28 см змастіть вершковим маслом. Влийте у форму половину тіста. На нього викладіть шматочки фруктів так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху вилийте решту тіста. Поставте форму в розігріту до 220 градусів духовку і запікайте шарлотку при 220 градусах протягом 5 хвилин, потому зменшіть температуру до 170 градусів і печіть приблизно пів години. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Діставши з духовки, охолодіть шарлотку у формі. Подавайте разом зі збитими вершками або морозивом.

Подавайте разом зі збитими вершками або морозивом.

Курага

 

Пам’ятайте, для кураги підійдуть тільки щільні цілі плоди

Інгредієнти: 2 кг абрикосів, 1 кг цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти, 100 мл води.

Приготування. У каструлю висипати цукор, влити воду, додати лимонну кислоту і зварити сироп, прокип’ятивши його
5 хвилин. У киплячий опустити абрикоси, довести до кипіння і проварити 15 хвилин. Потому вимкнути вогонь і охолодити абрикоси в сиропі. Застелити деко пергаментним папером, викласти на нього вистуджені абрикоси і поставити в розігріту до 50° духовку на 2 години. Сушити курагу в духовці, увімкнувши режим «обдування». Досушувати її на балконі, закривши москітною чи будь-якою іншою сіткою з дрібними отворами. Через 1–2 дні домашня курага буде готова.

Слойки

 

Інгредієнти: 0,5 кг абрикосів, 1 яйце, 500 г готового листкового тіста, 50 г цукрової пудри, трохи олії.

Приготування. Абрикоси розрізати навпіл, видалити кісточки. Відокремити білок від жовтка. Жовток збити окремо, білок – з цукром. Тісто покраяти квадратиками приблизно 10х10 см. Абрикосові половинки занурити в збитий білок, викласти на серединки квадратиків, защипнути краї навхрест, змастити випічку збитим жовтком. Деко змастити олією і викласти слойки. Випікати 20 хвилин за температури 180 градусів.

Кремовий десерт

 

Інгредієнти: 2 скл. нарізаних абрикосів разом із соком, 1,5 скл. знежиреного кисломолочного сиру, 100 г крем-сиру або дитячого сирка з ваніліном, 2 ст. л. цукру.

Приготування. Кілька абрикосових скибочок відкладіть, щоб згодом прикрасити десерт, решту помістіть у блендер разом із кисломолочним сиром і дуже добре збийте. Додайте сирок із ваніліном та цукор, знову увімкніть блендер і доведіть масу до однорідної кремоподібної консистенції. Отриману суміш розкладіть у красиві склянки або креманки, прикрасьте скибочками абрикоса і поставте в холодильник на кілька годин.

Абрикосовий джем

 

Інгредієнти: 1 кг спілих абрикосів, 800 г цукру, 1,5 скл. води.

Приготування. Абрикоси ретельно вимити, розділити навпіл, видалити кісточки. Скласти половинки ягід в антипригарну каструлю або іншу ємність із товстим дном. Залити їх водою так, щоб вона тільки трохи покрила, і варити до м’якості фруктів не більше 10 хвилин. Тоді протерти їх через сито, щоб позбутися шкірки і волокон. До отриманого однорідного абрикосового пюре додати цукор, перемішати. Каструлю з джемом поставити на вогонь, довести до кипіння і, зменшивши полум’я, варити 45–60 хвилин до бажаної густоти, знімаючи піну й періодично помішуючи дерев’яною лопаткою. Готовий джем розлити у стерильні банки і закатати стерильними кришками. Зберігати у прохолодному місці.

Читайте також у нас: «Салати, закуски і соління: рецепти найсмачніших огірків».

А ви знали, що...

= Перші згадки про абрикос містяться в китайській літературі, що датується IV тисячоліттям до н.е. Однак поширення в Старому Світі він отримав завдяки Вірменії. Саме вірменські купці подали жителям Стародавнього Риму в
I ст. н.е. дивовижні золотисті плоди, і відтоді почалася тріумфальна хода абрикоса Європою. Римляни, до речі, стали називати фрукт Prunus armeniaca, що в перекладі з латини означає «вірменська слива».

= У світі налічується близько двох десятків сортів абрикосів, плоди яких різняться кольором, розміром і смаком. Найсолодші – середньоазіатські сорти. Однак на наших теренах вони не приживаються через відмінність клімату.

= Одними з найбільш солодких вважаються таджицькі абрикоси – плоди деяких видів містять більш як 80% цукру.

= Особливою популярністю користуються плоди абрикоса в сушеному вигляді. Залежно від способу сушіння і підготовки плодів сухофрукти поділяються на три види: сухий абрикос із кісточкою – урюк; сухий плід без кісточки – кайса; абрикос, висушений половинками – курага. Перевага цього способу заготівлі в тому, що в плодах залишається безліч корисних речовин, які при інтенсивній тепловій обробці (варіння, запікання) руйнуються. Саме тому найкращою альтернативою свіжим абрикосам вважаються курага, урюк, кайса, а також свіжозаморожені плоди.

Найкращою альтернативою свіжим абрикосам вважаються курага, урюк, кайса, а також свіжозаморожені плоди.

= В абрикосовій м’якоті міститься багато клітковини, органічних кислот, мінеральних речовин (калій, магній, фосфор). Цінними є золотисті плоди, які містять кислоти – яблучну, лимонну, винну, саліцилову. А от вітаміну С в цьому фрукті практично немає, зате його відсутність компенсується вітамінами Р, В1 і РР.

= Постійне вживання абрикосів знижує ризик серцево-судинних захворювань і є прекрасною профілактикою багатьох хвороб очей та печінки – завдяки природному антиоксиданту бета-каротину. Ці плоди просто необхідні тим, хто часто відчуває інтелектуальні та емоційні перевантаження: речовини, що містяться в абрикосах, благотворно впливають на судини головного мозку і підвищують працездатність.

= Маска з абрикосового пюре, нанесена на обличчя і шию, миттєво зніме сліди втоми, а послідовне її застосування значно поліпшить стан шкіри загалом. Бета-каротин, який міститься у фрукті, відновлює суху шкіру і робить її свіжою і підтягнутою.

Читайте також у нас: «Назвали овочі та фрукти, що сприяють загару​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel