Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Салати, закуски і соління: рецепти найсмачніших огірків

Смачного!

Фото-із-сайту-zelenasadyba.com.ua

Салати, закуски і соління: рецепти найсмачніших огірків

Насправді вони ховаються-маскуються під зеленим листям, що не зразу й відшукаєш, але якщо уважно придивитися... А от пора на них дійсно настала, і, зважаючи на те, що фактично всі полюбляють ці хрумкі овочі і свіжими, й маринованими, і соленими, час публікувати рецепти, щоб і зараз наїстися, і на зиму запастися

Дієтична літня окрошка

 

 

Інгредієнти: 4 огірки, 3–4 картоплини, 3 яйця, 1 л кефіру, 1 пучок кропу, 1 пучок зеленої цибулі, сіль і чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Легкий холодний суп втамує голод і освіжить навіть у найспекотніший день. Головне – подрібнити все заздалегідь і потримати в холодильнику хоча б годину. Картоплю і яйця відваріть до готовності. Дайте охолонути, почистіть і покришіть. Зелень дрібно наріжте, посоліть і примніть руками або товкачем, щоб пустила сік. Молоді огірки можна не чистити, а зі зрілих краще зняти шкірку. Покрайте їх кубиками або потріть на грубій тертці. Змішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть і залийте кефіром. Перед подачею поставте страву в холодильник, щоб схолонула і настоялася.

Це продукт із найнижчою калорійністю: він на 95–97 % складається з води. Решта 3% – каротин, вітаміни PP, C і В, а також корисні елементи: фосфор, магній, кальцій, залізо, калій і кремній.

Огірки в томаті

 

 

Інгредієнти: 1,9 л води, 1 скл. цукру, по 200 мл томатної пасти й оцту, 2 ст. л. солі, огірки, кріп, петрушка, чорний перець горошком, часник.

Приготування. Закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет і томатну пасту, ще раз довести маринад до кипіння і залишити, щоб схолонув. Огірки помити, пообрізати хвостики, порозрізати уздовж на четвертинки. На дно літрових банок покласти кріп, петрушку, 3–4 горошини чорного перцю, 2–3 подрібнені зубки часнику, далі щільно вертикально укласти підготовлені огірки і залити маринадом. Стерилізувати 12–15 хвилин і закатати. Така консервація згодиться і для буденної вечері, і на святковому столі.

Реклама Google

Закуска з лососем і вершковим сиром

 

 

Інгредієнти: 3 огірки, 90 г вершкового сиру, 50 г копченого лосося (чи іншої червоної риби), базилік.

Приготування. Планували подати на стіл бутерброди, але влітку не дуже-то хочеться хліба? Приготуйте їх ...на огірках. Наріжте їх кружальцями завтовшки близько 1,5 см, можна трохи вибрати серцевину чайною ложкою. Викладіть на скибку огірка пласт вершкового сиру і прикрасьте шматочком риби та листочком базиліку. Інший варіант – рибу і базилік подрібнити, змішати із сиром і викласти цю масу на кожну скибочку огірка.

Швидкі малосольні огірочки

 

 

Інгредієнти: 1 кг огірків, 1 ст. л. солі, 4–5 зубочків часнику, 1 пучок кропу, 2 горошини духмяного перцю, 1 гвоздичка.

Приготування. Огірки добре помити, обсушити, нарізати четвертинками по 4–5 см завдовжки. Скласти у пластиковий контейнер із кришкою або в поліетиленовий пакет зі спеціальною застібкою (якщо такого немає, можна скористатися і звичайним, але тоді доведеться взяти два, вклавши один у другий, і щільно зав’язати), всипати сіль, подрібнений часник і посічений кріп, за бажанням можна додати покраяний маленькими шматочками перець чилі. Контейнер щільно закрити (торбинку защипнути або зав’язати) і гарненько потрусити. Залишити, щоб настоялися впродовж
1,5–2 годин, періодично струшувати.

Чи знаєте ви, що…

 

 

- Здається, цей овоч завжди ріс на наших городах. Насправді ж слово «огірок» запозичене у греків: від «аорос» – незрілий. Адже на відміну від своїх близьких родичів – кавунів та динь, які чим спіліші, тим смачніші, – огірки цінуються тільки поки не пожовкли, тобто остаточно не дозріли.

- Огірок належить до родини гарбузових і росте лише один рік. З погляду ботаніки плід огірка — ягода, але з точки зору кулінарії – це овоч. В Ірані ж їх подають разом із солодощами, оскільки вважають фруктами.

- Це продукт із найнижчою калорійністю: він на 95–97 % складається з води. Решта 3% – каротин, вітаміни PP, C і В, а також корисні елементи: фосфор, магній, кальцій, залізо, калій і кремній.

- Коли ці зелені овочі були ще великою рідкістю, жорстокий і жадібний турецький султан Магомет ІІ якось наказав розпороти животи семи придворним, щоб дізнатися, хто з’їв один із надісланих йому в подарунок огірків.

- Шматочок огірка може вбити бактерії, які спричиняють неприємний запах з рота, а кілька скибочок цього овоча, накладених на обличчя, вирівнюють шкіру і надають їй здорового вигляду навіть після найскладнішого трудового дня.

- У 2007 році в білоруському місті Шклов встановили пам’ятник огірку. Вшанували його і в Ніжині на Чернігівщині (на фото).

Салат «Пікантний»

 

 

Інгредієнти: 4 кг огірків, 2 ст. л. натертого або пропущеного через прес часнику, 1,5–2 ст. л. меленого чорного перцю, 2 ст. л. насіння гірчиці, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 2–3 ст. л. солі, 3 ст. л. дрібно посіченої петрушки.

Приготування. Огірки помити, покраяти тонкими кружальцями, додати всі компоненти, добре вимішати і залишити настоюватися. Через 4–6 годин розкласти салат у чисті слоїки, накрити кришками, стерилізувати 20 хвилин і закатати.

Огіркові «човники» з оселедцем

 

 

Інгредієнти: 4 свіжі огірки, 150 г філе оселедця, 1 варене яйце, 1 ріпчаста цибулина, кріп, 100 мл майонезу.

Приготування. Якщо огірки з грубою шкіркою, їх варто почистити, тонку можна залишити. Філе оселедця дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку, цибулину покраяти маленькими кубиками, яйце натерти на середній тертці, все змішати і заправити майонезом. Розрізати кожен огірок навпіл уздовж, ложечкою вибрати насіння. Половинки заповнити начинкою з оселедця, цибулі та яєць. Зверху посипати посіченою зеленню кропу.

Читайте також: Що приготувати з моцарели?

Telegram Channel