Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Наше «Віват!» летить і до Польщі (Розумна вікторина)

Хто виграв одразу два призи?

Фото harbuz.info.

Наше «Віват!» летить і до Польщі (Розумна вікторина)

— Скажу чесно: це не я «розкопала» Менделєєва, — усміхається в телефонну трубку абсолютна переможниця 26–го туру Віта Бобко зі славного волинського села Затурці — батьківщини видатного українського політичного діяча, історика, історіософа, соціолога, публіциста, теоретика українського консерватизму В’ячеслава Липинського. — Це розгадала моя сестра Людмила Музичук, яка зараз перебуває на заробітках у Польщі. Я їй надіслала завдання, щоб теж думала, бо запитання виявилося дуже складним. Ми часто паралельно мудруємо над секретами «Гарбуза». Тож нині вона першою «докопалась» до відповіді і надіслала мені. Я ще раз звірила — і відкрила для себе багато цікавих фактів про героя завдання

А оскільки ми вже стільки слів написали, але жодним із них не видали відповіді, ще раз нагадаємо запитання — хоч головне фото в статті, як ви вже здогадалися, не просто так стоїть.

«Гарбуз із секретом» — 26 (2021)

З ним пов’язане слово з фільму «Сімнадцять миттєвостей весни» і число, більше 100, але менше 110. Політ, як у Незнайка. Любов до лазень, чаю, цигарок і… Смерть, як від коронавірусу, хоч тоді, звісно, про цю інфекцію ще не говорили.

Хоча люди, які з ним жили найближче, знали про його вміння майстерно виготовляти предмети, з якими особливо асоціюється нинішня пора.

А ще йому приписували хабар священнослужителю і те, що… лошиці. Також із ним можна пов’язати причину, чому українці кілька днів тому були проти поляків і словаків на Євро-2020.

Чиє фото ми заховали у гарбузі?

Лише одна Віта Бобко (разом із сестрою) розгадала цю таємницю і надіслала нам есемес–повідомлення зі словом–відповіддю «Менделєєв». Тому заслужено стає володаркою одразу двох призів: як залікового балу, так і 200 гривень. Переможниці гучно гукаємо «Віват!», щоб почула і сестра за Західним Бугом, а нам час ставити нове запитання. Оскільки пора зараз олімпійська, то й завдання — відповідне.

«Гарбуз із секретом» — 30 (2021)

У цьому динамічному творі є й елементи важкої атлетики, і спортивної ходьби, карате (в одному з варіантів), навіть заключний вигук, як у тенісі… Думаю, брати–велетні Клички бачать у ній боксерське, тільки дещо іншого розміру. Я вже не кажу про «червону нитку» твору, якою є популярний елемент святкування здобутого очка у спорті…

А «медаллю» — «призовими» у творі виступає особливий предмет, час якого ось–ось настане. Саме цю «нагороду» ми і заховали.

 Слово–відповідь треба надіслати до 11 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Саша Філюк)»).

Що знаходиться у гарбузі?

Переконаний, коли розгадаєте, усміхнетеся, подякуєте Грицьку Гарбузу за підняття настрою, адже будете з цим твором не один найближчий день. Споримо? ☺

Слово–відповідь треба надіслати до 11 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Саша Філюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Цікавих вам відкриттів із чудовими людьми!

Читайте також: «Гарбуз із секретом»: Без Черчилля тут не обійтись... (Інтелектуальна вікторина).

20 років над нею думав, а не так просто приснилась

Дмитро Іванович Менделєєв (1834 — 1907) більшості з нас відомий як творець періодичної системи хімічних елементів, вона ж — «Таблиця Менделєєва», але він досяг успіху в різних галузях науки — геології, метрології, фізиці, економіці, а хімії присвятив не більше 10% своїх робіт

Скажіть, що за часів вашого школярства на стіні кабінету хімії не було тієї «Таблиці Менделєєва»?!
Скажіть, що за часів вашого школярства на стіні кабінету хімії не було тієї «Таблиці Менделєєва»?! 
  • Побутує думка, що Менделєєв побачив свою майбутню таблицю уві сні, а коли прокинувся, то намалював її. Це міф. Навіть сам учений віджартовувався: «Я, може, над нею років 20 думав, а ви вважаєте, що так просто сів і вигадав».
  • Дмитро Менделєєв був наймолодшою дитиною в багатодітній родині, аж сімнадцятою.
  • Після першого шлюбу і розлучення Менделєєву було заборонено протягом 6 років одружуватися повторно, але один священник за 10 тисяч рублів (величезні тоді гроші!) повінчав його з новою обраницею. За це батюшку було позбавлено духовного сану.
  • У 1887 році Менделєєв піднявся на повітряній кулі власної конструкції, яка називалася «Руська», на висоту понад 3000 метрів. Там йому вдалося виміряти тиск, температуру і навіть побачити сонячне затемнення.
  • Поширена думка, нібито Менделєєв винайшов горілку. Але це зовсім не так. Горілка існувала задовго до 1865–го. Просто того року він захищав дисертацію, яка називалася «Міркування про з’єднання спирту з водою». Причому в цій праці вчений описував концентрації, набагато вищі, ніж 40%.
  • Саме Менделєєв першим винайшов трубопровід для перекачування нафти. До цього її транспортували в бочках і бурдюках.
  • Менделєєв тричі був номінований на Нобелівську премію, але так і не отримав її, найімовірніше, через конфлікт із братами Нобелями за видобування в Баку нафти.
  • При всіх своїх пізнаннях вчений не довіряв лікарям і відмовлявся вдаватися до їх допомоги, вважаючи за краще лікуватися народними засобами. До того ж курив так, що пальці були жовті.
  • Саме Менделєєв не тільки розробив проєкт першого в світі арктичного криголама «Єрмак», але і взяв активну участь у його будівництві. На початку 1907 року Дмитро Іванович сильно застудився, і спочатку йому поставили діагноз плеврит, але потім виявилося, що це запалення легенів. Через нетривалий час він помер.
  • Крім різних наук, Дмитро Іванович захоплювався тим, що робив валізи. У Санкт–Петербурзі і Москві він був відомий як кращий «чемоданний майстер». Валізи у нього були дійсно гарні і якісні. У цьому йому допоміг клей, який він сам придумав, дослідивши перед цим властивості інших клеїв. Але рецепт його приготування помер разом із великим ученим. Навіть коли Менделєєв зовсім осліп у старості, він продовжував виготовляти валізи, працюючи на дотик.

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel