Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Вони рятують людські життя, забувши про небезпеку для свого

Горохівські рятівники завжди раді бачити ветеранів колишньої пожежної охорони.

Фото Лесі Влашинець.

Вони рятують людські життя, забувши про небезпеку для свого

17 вересня – День працівників цивільного захисту України

17 вересня Україна вітатиме з професійним святом рятувальників - когорту людей, які свідомо пов’язали свої долі з постійним ризиком і самопожертвою. Цього знакового дня працівники 9 державної пожежної рятувальної частини 1-го державного пожежного рятувального загону ГУ ДСНС України у Волинській області звично нестимуть службу. Будуть на сторожі біди й почуватимуться в повній бойовій готовності, а своє покликання з повагою вшановуватимуть, віншуючи одні одних усіма земними гараздами.

 На вулиці було сонячно, коли завітала в рятувальну частину горохівчан, та ще світлішим подвір’я здавалося від життєрадісності її колективу. У форменному одязі жінки бачилися по-особливому елегантними й вродливими, настільки їм до лиця і форма, і відповідальна професія. Інспекторка, лейтенантка служби цивільного захисту Марія Ящук, диспетчерки чотирьох караулів Ірина Лишук,  Ірина Овсянюк, Наталія Скавінська й Наталія Горбань нарівні з чоловіками дорожать своєю місією бути першими, хто відгукується зарадити лихові й допомогти, коли воно вже сталося.

Наймолодшим працівником у 9 ДПРЧ її начальник, підполковник служби цивільного захисту Тарас Кашталян відрекомендував 24-річного Івана Олійника, найстаршому Сергієві Ладиці лише 44 роки.  Коли віталися, хтось із чоловіків саме розповідав веселу історію, тому неможливо було не усміхнутися від  доброзичливого гумору, в якому, як почула, є щодня це товариство професіоналів. Але:

– Ми сміємося й жартуємо тоді, як усе добре. Загальний настрій владна змінити одна секунда, в яку надходить виклик на адресу біди. Тоді кожен враз стає ніби на кілька років старшим, збирається в кулак і старається бездоганно впоратися зі своїми обов’язками. Їх усі знають, як говориться, на зубок, - гордиться колегами їх лідер Тарас Кашталян, який водночас радіє, що підпорядкована йому частина є однією з найкращих на Волині,  якщо йдеться про ресурсне забезпечення.

Свого часу про матеріально-технічну базу пожежно-рятувальної частини далекоглядно подбав ексголова колишньої Горохівської районної ради Тарас Щерблюк. Разом із депутатським корпусом приймав мудрі рішення, аби зменшити людський біль і збитки від нещасть, спричинених вогнем, аваріями… Завдяки цьому в горохівських рятівників є бензопили, чоботи, дороговартісне захисне спорядження, яке повністю відповідає європейським стандартам.

Нагадуванням про увагу Горохівського міського голови Віктора Годика слугує рятувальникам і жителям Горохівської та довколишніх громад автомобіль «Єльц АС 60». Свого часу мер зумів привезти його місцянам із сусідньої Польщі завдяки дієвій співпраці з колегами з  міст-побратимів Горохова. 

-Віктор Леонідович завжди безвідмовний, якщо потрібно щось вирішити чи організувати, - констатує Тарас В’ячеславович і показує чотири одиниці потужної робочої спецтехніки в ідеальному стані. Називає її мрією істинного рятувальника, яку врешті реалізувала держава, бо коли в 2001-му році прийшов на службу, то виїжджати на виклики доводилося на двох стареньких автомобілях ЗІЛ. До слова, один із них досі виручає в особливих випадках. 

Найбільше враження своєю спроможністю справляє трирічний МАЗ, а  зручний «Форд» - оснащеністю на всі випадки життя (від ліхтарика до гідравлічних інструментів, без яких не обійтися у випадках аварій) . Таке матеріальне забезпечення й належна заробітна плата сприяють тому, що професія рятувальника тепер користується попитом.

Є у 9ПРЧ  династії: справу батьків Петра (на жаль, уже покійний) і Лілії Вихованців із гідністю продовжує донька Наталія Скавінська і вже її син Віталій. Авторитетом у колег користуються батько й син Володимир й Едуард Березовські.

Горохівські рятівники завжди раді бачити ветеранів колишньої пожежної охорони. Кажуть, вдячні, що не обминає їх із своєю підтримкою та завжди доречними порадами Володимир Климук, адресують йому і всім старшим колегам щирі вітання з професійним святом. Неабиякими помічниками назвав місцеві Мар’янівську, Бужанівську й Сенкевичівську  пожежні команди, які, до своєї честі, взялися утримувати лідери Мар’янівської й Городищенської громад Олег Басалик і Світлана Соколюк.

Читайте також: Горохівські «Барви осені» знову зачарували співом Болгарію (Фото)

… Будні й свята рятівників розпочинаються нарадою з офіцерським складом. Першими, з ким спілкується як із досвідченими командирами й просто надійними друзями, Тарас Кашталян  назвав свого заступника Андрія Шейника й головного державного інспектора Андрія Саюка. Лише хороші слова сказав про всіх 26 колег, із якими пройшов реорганізацію, з яких сформував чудовий колектив без слабкодухих, лукавих, непорядних. Із такими щодня готовий іти у вогонь та у воду. Знає: не підведуть, не залишать, врятують чуже життя, забувши про небезпеку для свого. Ще й не перестають дивувати добротою, погладжуючи, підгодовуючи принесеною з дому смакотою врятованих від голодної смерті муркотуна Юліка й пса Фікса.

А всі разом доброзичливо радіють, що з нагоди свята й за високий професіоналізм Почесної грамоти облдержадміністрації цьогоріч удостоївся начальник караулу Сергій Петрук, відзнак головного управління ДСНС у Волинській області – заступник начальника 9ДПРЧ Андрій Шейник, командир відділення Роман Романюк,  начальник караулу Олександр Гаврилюк, рятувальники Роман Якобчук, Андрій Лейбик, майстер ГДЗС Віталій Рудніцький, старший водій Вадим Міндюк, Грамот Горохівської міської ради – начальник караулу Олександр Макарчук і рятувальник Андрій Криштальський.

Ми ж сердечно зичимо колективу рятувальників Тараса Кашталяна сухих «рукавів», чоботів, спокійних чергувань і багать лише любові в серцях найрідніших, найдорожчих людей.

На знімках: працівники 9 ДПРЧ 1 ДПРЗ ГУ ДСНС УКРАЇНИ у Волинській області Андрій Криштальський, Володимир Лисюк, Роман Якобчук, Роман Романюк, Ірина Лишук, Ірина Овсянюк (з улюбленцем колективу котом Юліком), Олександр Філюк, Марія Ящук, Віталій Скавінський, Тарас Кашталян; робочі питання начальник 9 ДПРЧ  підполковник цивільної служби Тарас Кашталян вирішує з провідним інспектором відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Луцького районного управління головного управління ДСНС України у Волинській області, старшим лейтенантом служби цивільного захисту Володимиром Лисюком; водій Олександр Філюк показує укомплектованість автомобіля «Форд».

 

 

Telegram Channel