Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Президент Зеленський присвоїв довічну стипендію волинській вчительці, яка все життя прожила з двома іменами та прізвищами

Ганна Федорівна понад шістдесят років працює у школі!

Фото: з особистого архіву Ганни Бабій (Грищук).

Президент Зеленський присвоїв довічну стипендію волинській вчительці, яка все життя прожила з двома іменами та прізвищами

З нагоди дня працівників освіти довічні державні виплати призначено шістьом педагогам України - видатним діячам освіти, які досягли сімдесятирічного віку

Бабій Ганна Федорівна (справжнє прізвище Грищук) — український педагог, громадський діяч, краєзнавець, відмінник народної освіти (1976), отличник просвещения СРСР (1987), Заслужений вчитель Української РСР (1978), екс-депутат Волинської обласної ради, ветеран педагогічної праці. У 2021 році удостоєна довічної державної стипендії для видатних діячів освіти. Про це йдеться у відповідному Указі Президента України №491/2021.

 В Ощеві на Горохівщині її знають усі. Хтось бачить бабцю Ніну за домашніми клопотами на обійсті, когось вона навчала у школі, до когось приходила як лектор на виробництво, однак більшість відгукується про неї не лише як про хорошого педагога, а й як про добру та щиру людину, яка завжди підтримає, порадить і заспокоїть. У районі Ніна Федорівна відома тим, що колись підняла місцеву освіту на новий рівень. Для односельців же це жінка, на долю якої випали горе і радість, падіння і злети, миті розчарування і такі жадані проблиски надії.

День пам'яті та примирення, 2017 рік.
День пам'яті та примирення, 2017 рік.

 Народилася вона у листопаді 1940–го у селі Стрільче неподалік Горохова.

Ганна (Ніна) Грищук (Бабій) – справді людина унікальна, принаймні на Волині. Адже мало в кого є два імені і два прізвища.

Важким було повоєння: тягар відбудови, примусова колективізація. Мусили вступити до колгоспу й Нінині батьки. Сама вона, навчаючись у Смиківській школі, прагнула здобути фах педагога.

Більше про Ганну Бабій (Грищук) читайтеГанна Бабій 60 літ працює у школі

— Хотіла вступати до Сокальського педучилища, але не мала на руках метрики. Коли звернулися до сільради, то виявилося, що у книзі хрещень записали мене не Ніною, а Ганною… Певно, священик щось наплутав. Отак два імені у мене все життя.

Реклама Google

Ганна (Ніна) Грищук (Бабій) – справді людина унікальна, принаймні на Волині. Адже мало в кого є два імені і два прізвища. Коли у 1980–х вона вийшла заміж і взяла прізвище чоловіка, у райвно заявили: «Освіта ж тебе знає як Ганну Бабій!»

Найбільша заслуга пані Ніни, вважають односельці, – новий корпус школи. Вчителька, яка була тоді директором, не шкодувала для цього ані часу, ні сили, ні здоров’я.

 

Telegram Channel