Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Обвал архітектурної пам'ятки на Волині, ймовірно, стався через вибрані металеві балки у підвалі

Якщо проєктанти приймуть рішення про неможливість відновлення будинку, споруду доведеться демонтувати.

Фото Суспільне.

Обвал архітектурної пам'ятки на Волині, ймовірно, стався через вибрані металеві балки у підвалі

Фасадна стіна в будинку на вулиці Ковельській, 36, який є пам’яткою архітектури місцевого значення у Володимирі-Волинському, обвалилася через земельні роботи у підвалі

Їх виконував власник колишньої аптеки, – повідомив Суспільному заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Руйнування у будівлі відбулися 30 вересня. З приміщення евакуювали шістьох людей.

Дозвільних документів на проведення таких робіт, зі слів посадовця, у власника приміщення на першому поверсі будинку не було.

Дозвільних документів на проведення таких робіт, зі слів посадовця, у власника приміщення на першому поверсі будинку не було. Журналісти Суспільного власника приміщення 1 жовтня на місці не застали.

Як розповів Ярослав Матвійчук: чоловік проводив земельні роботи у підвалі, після чого будівля почала руйнуватися.

 

 «Попередньо він готовий компенсувати усі збитки, які будуть понесені його сусідами. Зараз треба власнику провести аварійно-відновлювальні роботи: розібрати частину даху, укріпити фундаменти, можливо дати певні металеві конструкції, які б скріплювали споруду», – говорить посадовець.

Заступник міського голови Володимира-Волинського каже: якщо проєктанти приймуть рішення про неможливість відновлення будинку, споруду доведеться демонтувати.

Нині будинок, який ледве не обвалився, обстежують фахівці. Дорога поруч на вулиці Ковельській перекрита, рух для пішоходів і транспорту на цій ділянці тимчасово заборонили. Магазини, які розташовані в цьому ж приміщенні, зачинені.

Директор державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк розповів: одразу після руйнування будівлі склали акт візуального обстеження. «Виявили, що проводилися земельні роботи в підвальному приміщенні на рівні фундаменту 50 см. Власники говорили, що хотіли підсилити фундамент. На вулиці є явні ознаки вибраної землі та цегли», – говорить Володимир Пикалюк.

 

 У будинку між першим поверхом і підвальним приміщенням, зі слів Володимира Пикалюка, вибрані металеві балки: «На нашу думку, це стало причиною, що стіна склалась і стався обвал фасадної стіни».

На другому поверсі будинку — дві квартири. На першому поверсі – два магазини та приміщення аптеки, яка зараз не функціонує. Власник однієї з крамниць Володимир Кравчук у момент обвалу був всередині будівлі.

«Я там спокійно працював і нікого не чіпав. В самому приміщенні в нас руйнування немає. Нас всіх виселили, позакривали», – зазначив Володимир Кравчук.

Читайте також: Володимир В’ятрович: «Повернення древньому Володимиру історичної назви – це важлива складова деколонізації»​.

Двоповерховий будинок, який нині перебуває у приватній власності, звели у 1934 році. Будівля є типовим зразком містечкової архітектури 30-их років минулого століття, – розповів директор місцевого історико-культурного заповідника Володимир Пикалюк.

Зараз будівлю від'єднали від усіх комунікацій. Зі слів заступника міського голови, подальша доля будинку залежатиме від висновків експертів. Посадовець додав: наразі фахівці КП «Волиньпроєкт» визначають ступінь пошкодження будинку та можливості його відновлення.

 

Telegram Channel