Секрети чаювання: а що там, у чашці? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.21 € 30.92
Секрети чаювання: а що там, у чашці?

Чай, як і кава, містить кофеїн.

Фото із сайту v.img.com.ua.

Секрети чаювання: а що там, у чашці?

Із настанням холодів ми все частіше зігріваємося гарячим чаєм. Які секрети цього напою нам не відомі? Зрештою, який обрати? Адже від його асортименту в магазинах просто очі розбігаються

Отож, що ми п’ємо?

Чай, як і кава, містить кофеїн. Він м‘яко тонізує, підвищує фізичну і розумову працездатність, знімає втому, прискорює процес виведення жирів, має легкий сечогінний ефект, регулює загальний обмін речовин. Дубильні речовини допомагають виводити з організму токсини, зміцнюють стінки судин.

Комплекс мікроелементів, що входять до складу цього напою, а це калій, фосфор, залізо, марганець, барій, йод, нікель, бор, мідь тощо, стимулює обмін речовин, сприятливо впливає на багато процесів в організмі.

А ще чай містить тіанін – ​унікальну амінокислоту, яка є тільки в чаї та в деяких видах грибів і яка разом із кофеїном стимулює роботу мозку.

А ще чай містить тіанін – ​унікальну амінокислоту, яка є тільки в чаї та в деяких видах грибів і яка разом із кофеїном стимулює роботу мозку.

Вітамінів C, B1, B2, PP, B15, рутину у напої, як з’ясувалося, небагато, вони частково руйнуються в процесі обробки листя. Зате в ньому виявлено вітамін K, що забезпечує здатність крові до згортання.

Чорний чи зелений? А може, червоний?

Дослідження останніх років усе більше сходяться на тому, що чемпіона за корисністю серед чаїв виділити неможливо. Так, у зеленому чаї більше активних форм катехінів. Але червоний і чорний чай теж дуже хороші, просто діють трохи інакше. Головне – ​зберегти корисні властивості чаю при приготуванні.

Катехіни – ​потужні біоактивні сполуки. Вони роблять еластичними стінки судин, зменшують крихкість капілярів, запобігають розвитку атеросклерозу. Крім того, катехіни чаю – ​сильні антиоксиданти, що знижують ризик онкологічних захворювань. А ще їхня функція – ​захищати ДНК клітини від радіації і знищувати вільні радикали. Завдяки таким властивостям екстракт зеленого чаю застосовують при хворобах Альцгеймера і Паркінсона, простатиті.

Читаємо етикетки

Часто інформація, зазначена на коробці з чаєм, ні про що не говорить пересічному покупцеві. Спробуємо розібратися. Слово «Flowery» (в перекладі – ​«квітковий») вказує, що напій містить тіпси (чайні бруньки), які напіврозпустилися, саме вони надають особливо сильного аромату. Якщо на пачці написано «Pekoe» – ​це байховий чай, який містить дрібне верхнє листя чаю і тіпси, проте останніх значно менше, ніж у Flowery. Такий напій має терпкуватий смак. «Broken» означає ламаний, тобто подрібнений чай, «Sushong» — ​чай зі старого листя, що росте близько до стовбура. OP (orange pekoe) – ​крупнолистовий чай високої якості, а FOP (flowery orange pekoe) – ​такий же, але з великою кількістю чайних бруньок. FP (flowery pekoe) – ​крупнолистовий чай, що містить тіпси. PS (pekoe sushong) – ​крупнолистовий чай невисокої якості.

Читайте також у нас: «Як правильно вибрати на базарі сало​».