
Чай, як і кава, містить кофеїн.
Секрети чаювання: а що там, у чашці?
Із настанням холодів ми все частіше зігріваємося гарячим чаєм. Які секрети цього напою нам не відомі? Зрештою, який обрати? Адже від його асортименту в магазинах просто очі розбігаються
Отож, що ми п’ємо?
Чай, як і кава, містить кофеїн. Він м‘яко тонізує, підвищує фізичну і розумову працездатність, знімає втому, прискорює процес виведення жирів, має легкий сечогінний ефект, регулює загальний обмін речовин. Дубильні речовини допомагають виводити з організму токсини, зміцнюють стінки судин.
Комплекс мікроелементів, що входять до складу цього напою, а це калій, фосфор, залізо, марганець, барій, йод, нікель, бор, мідь тощо, стимулює обмін речовин, сприятливо впливає на багато процесів в організмі.
А ще чай містить тіанін – унікальну амінокислоту, яка є тільки в чаї та в деяких видах грибів і яка разом із кофеїном стимулює роботу мозку.
А ще чай містить тіанін – унікальну амінокислоту, яка є тільки в чаї та в деяких видах грибів і яка разом із кофеїном стимулює роботу мозку.
Вітамінів C, B1, B2, PP, B15, рутину у напої, як з’ясувалося, небагато, вони частково руйнуються в процесі обробки листя. Зате в ньому виявлено вітамін K, що забезпечує здатність крові до згортання.
Чорний чи зелений? А може, червоний?
Дослідження останніх років усе більше сходяться на тому, що чемпіона за корисністю серед чаїв виділити неможливо. Так, у зеленому чаї більше активних форм катехінів. Але червоний і чорний чай теж дуже хороші, просто діють трохи інакше. Головне – зберегти корисні властивості чаю при приготуванні.
Катехіни – потужні біоактивні сполуки. Вони роблять еластичними стінки судин, зменшують крихкість капілярів, запобігають розвитку атеросклерозу. Крім того, катехіни чаю – сильні антиоксиданти, що знижують ризик онкологічних захворювань. А ще їхня функція – захищати ДНК клітини від радіації і знищувати вільні радикали. Завдяки таким властивостям екстракт зеленого чаю застосовують при хворобах Альцгеймера і Паркінсона, простатиті.
Читаємо етикетки
Часто інформація, зазначена на коробці з чаєм, ні про що не говорить пересічному покупцеві. Спробуємо розібратися. Слово «Flowery» (в перекладі – «квітковий») вказує, що напій містить тіпси (чайні бруньки), які напіврозпустилися, саме вони надають особливо сильного аромату. Якщо на пачці написано «Pekoe» – це байховий чай, який містить дрібне верхнє листя чаю і тіпси, проте останніх значно менше, ніж у Flowery. Такий напій має терпкуватий смак. «Broken» означає ламаний, тобто подрібнений чай, «Sushong» — чай зі старого листя, що росте близько до стовбура. OP (orange pekoe) – крупнолистовий чай високої якості, а FOP (flowery orange pekoe) – такий же, але з великою кількістю чайних бруньок. FP (flowery pekoe) – крупнолистовий чай, що містить тіпси. PS (pekoe sushong) – крупнолистовий чай невисокої якості.
Читайте також у нас: «Як правильно вибрати на базарі сало».
