Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Міжнародній конференції у Луцьку представили унікальний вівтар після реставрації

Вівтар реставрували 6 років.

Волинь-нова

На Міжнародній конференції у Луцьку представили унікальний вівтар після реставрації

Під час XXVIII міжнародної наукової конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» представили відреставрований вівтар XVII ст. із села Борочиче, що на Горохівщині

Про це йдеться на сайті Волинської обласної ради.

Саме на Волині - один з кращих музеїв сакрального мистецтва не тільки в Україні, але й в Європі.

Учасників конференції привітав перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук. Він зазначив, що сакральне мистецтво на Волині завжди було у пошані, тому багато пам’яток збереглися саме у наших храмах. «Саме на Волині - один з кращих музеїв сакрального мистецтва не тільки в Україні, але й в Європі. І те, що колектив активно продукує дійства, до яких залучають істориків, мистецтвознавців, вчених, свідчить про вагу нашої галереї і важливість її роботи», - наголосив Юрій Поліщук.

 

  Особливістю конференції стало представлення результатів роботи команди реставраторів над давнім вівтарем, який свого часу експедиція науковців знайшла на горищі церкви села Борочиче, що на Горохівщині. Завідувачка музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що пам’ятку віднайшли в 1984 році в православному храмі.

Читайте також: 6 років реставрували вівтар 17 століття із села Боровичі на Горохівщині (Відео)​.

«Вівтар не був в облаштуванні церкви, оскільки він католицький і, очевидно, він був привезений з котрогось недіючого костелу, скоріш за все, це був кіот для ікони Богородиці - пояснює Тетяна Єлісєєва. – Ми провели дослідження і 5 років тому передали пам’ятку на реставрацію».

 

 Особливість пам’ятки в тому, що згідно з дослідженнями, вівтар створений за традицією нідерландсько-німецьких митців. «Він унікальний тим, що на теренах України таких вівтарів лише два – інший теж знаходиться на Волині, у Камінь-Каширському народному музеї, - наголосила завідувачка музею. – Волині пощастило, що він зберігся і його реставрували».

В рамках конференції учасники також проведуть виїзне засідання та ознайомляться з історією, архітектурою та пам’ятками сакрального мистецтва Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря.

Telegram Channel