Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Європейські ЗМІ пишуть про утиски свободи слова в Україні – BBC Україна

«У Києві багато хто вважає, що дим від пострілу пістолета йде з боку оточення Володимира Зеленського».

Фото Прямий.

Європейські ЗМІ пишуть про утиски свободи слова в Україні – BBC Україна

«Влада змушує незалежну пресу мовчати» – так пишуть французькі ЗМІ про закриття видання Kyiv Post

Цей кейс демонструє загальну тенденцію в Україні – тиск на незалежні ЗМІ з боку адміністрації президента Зеленського посилюється, констатує у своєму огляді BBC.

Французька газета Liberation публікує матеріал під гучним заголовком «Україна: коли влада змушує незалежну пресу мовчати». Новина про те, що власник Kyiv Post раптово звільнив усю редакцію «викликала справжній шок» серед української медіаспільноти, пише газета. Вона зауважує, що протягом останніх тижнів «тиск з боку влади ослаблював багато ЗМІ, які критично налаштовані до неї». Коментуючи випадок із Kyiv Post, Liberation пише: «У Києві багато хто вважає, що дим від пострілу пістолета йде з боку оточення Володимира Зеленського».

Плани одеського бізнесмена Аднана Ківана перезапустити тижневик у новому форматі обговорює французька газета La Croix. У статті йдеться, що «раптове» оголошення «сколихнуло українську медіаспільноту». Саму подію La Croix описує так: «На сайті видання 8 листопада була опублікована стисла заява: Kyiv Post зачиняє двері «на короткий термін». Одного дня ми сподіваємося знову відкрити більшу та кращу газету», – каже власник Аднан Ківан, не згадуючи про звільнення усієї редакції».

«У Києві багато хто вважає, що дим від пострілу пістолета йде з боку оточення Володимира Зеленського».

La Croix нагадує, що це близько півсотні журналістів, яким вказали на двері і які не вірять у те, що відбудеться обіцяний перезапуск. У статті наведено цитату заступниці головного редактора Ольги Руденко, яка вбачає у рішенні власника «помсту» і намагання позбавитись «незручних» і «чесних» журналістів.

Розмірковуючи про можливі причини рішення власника, газета пише, що дехто з журналістів вважає, що закриття Kyiv Post є «результатом тиску на власника з боку президента Володимира Зеленського, якого Kyiv Post дуже сильно критикує і який приділяє чимало уваги власному іміджу за кордоном».

Як відомо, Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс назвала новину про закриття англомовної газети KyivPost недоброю для незалежних медіа. «Здивована раптовим рішенням закрити газету KyivPost, що була прикладом незалежної журналістики впродовж 25 років і відігравала важливу роль у підтримці реформ і демократії в Україні. Не добрий день для незалежних медіа. Сподіваюся, видання скоро повернеться», – написала Сіммонс у Твіттері.

Закриття KyivPost і масові звільнення після 25 років служби – це катастрофа для українських вільних медіа, які вже перебувають під сильним тиском, написала у Твіттері пише впливова євродепутатка від Німеччини Віола фон Крамон-Таубадель.

«KyivPost був надійним джерелом для людей всередині України та за її межами», – наголошує євродепутатка. «Євросоюз уважно стежить за кроками Аднана Ківана, щоб газета відновила неупереджену роботу», – резюмує Віола фон Крамон-Таубадель.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас відзначив, що втрата газети Kyiv Post матиме наслідки. «Сумно чути про закриття Kyiv Post. Це було перше англомовне джерело для більшості іноземців – сьогодні Україна ризикує втратити це, з наслідками», – написав він у Twitter у вівторок.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен відзначила, що Kyiv Post була з нею всі її роки в Україні. «Мене турбує, що газету закрили, а всю редакцію прибрали», – зазначила Фельдгузен.

Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг зазначив, що вільні та незалежні ЗМІ в Україні потребують захисту на кількох фронтах.

Читайте також: Не добрий день для українських медіа – посол Британії про загрози свободі слова в Україні.

«Kyiv Post була закрита. Це одне з найсильніших у світі джерел новин та аналітики про Україну. Вільні та незалежні ЗМІ в Україні потребують захисту на кількох фронтах. Сумний день», – зазначив Тіберг на своїй сторінці у Twitter.

Як відомо, 8 листопада припинила свою роботу найстаріша українська англомовна газета Kyiv Post. Представники української медіаспільноти вважають, що  це сталось через тиск Офісу президента України на власника видання.

Нагадаємо, телеканал «Прямий» та телеканал «5» заявили про створення медіа холдингу «Вільні медіа». Власниками холдингу є медійники, журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами. Саме їм п’ятий президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко продав акції телеканалів. Додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу медіа – таким чином трудові колективи є найбільшим акціонером.

Реклама Google

Telegram Channel