Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому архістратиг Михаїл постійно тримає в руках меч?

Образ архангела уособлює перемогу добра над злом. Навіть є прислів’я: «Грім гримить – святий Михаїл бореться з чортами».

Фото із сайту Youtube.com.

Чому архістратиг Михаїл постійно тримає в руках меч?

У церковному календарі поруч зі святами на честь Ісуса Христа, Богородиці, святих окремі дні відведено вшануванню ангелів, серед яких першість належить архістратигу Михаїлу, котрого ми возвеличуємо 21 листопада

Його вважають покровителем воїнів, котрі борються за правду, а також захисником християн від видимих і невидимих ворогів. На іконах архангела зображають із вогненним мечем у руці або списом, яким він знищує диявола

Командир небесних сил, який воює на боці Бога

Не тільки в  християнстві, а  й у  багатьох світових релігіях існують учення про «інших розумних істот» у Всесвіті, крім людей. Вони можуть мати різні назви, але здебільшого вважаються створеними раніше, ніж люди, і  досконалішими. Іноді про них кажуть,  що це  духи, які не  мають тіл, тобто плоті. Святе  ж Письмо іменує їх ангелами. За  біблійними розповідями, ангели – це істоти, котрі стоять близько до  Бога. Господь послуговується ними, щоб підтримувати зв’язок із  людьми для втілення певних ідей  чи вчення. «Ангел» грецькою означає «посланець»  – отже, вони є тими, кого Всевишній посилає у  світ, щоб люди спілкувалися з Ним і виконували Його волю.

Архангел Михаїл, ім’я котрого означає «хто, як Бог» або «хто рівний Богові», є вождем Небесних Сил, тому зветься архістратигом, тобто воєначальником. Найбільше про нього можна дізнатися із Книги Одкровення святого Івана Богослова. Коли одержимий гордістю Люцифер повстав проти Бога й потягнув за  собою інших духів, архістратиг Михаїл став на  захист Творця, закликавши ангелів виступити проти зла і  перебувати в  покорі Господу. Він звернувся до ангельської спільноти словами: «Ніхто як Бог!», показавши цим, що визнає тільки Володаря всього всесвіту.

Михаїл очолює воїнство ангелів, завдання якого — захищати добро. Фото із сайту moonzori.com.
Михаїл очолює воїнство ангелів, завдання якого — захищати добро. Фото із сайту moonzori.com.

 Боротьба з  Люцифером видалася важкою, бо  він був наділений великими можливостями. І  все  ж таки сили добра перемогли. Вони скинули з  неба диявола разом із усіма його послідовниками. Архангел Михаїл утвердився як вождь усього ангельського світу, вірного Богові. Відтоді в  руках архістратига  – меч, адже сатана, скинутий з  неба, ніяк не  заспокоїться.

Відтоді в  руках архістратига  – меч, адже сатана, скинутий з  неба, ніяк не  заспокоїться.

Впалим ангелам не дозволено проникати до вищих сфер світобудови, тому всю свою лють вони спрямовують на  людей, у  першу чергу віруючих. Відтак Михаїл не перестає воювати із силами зла і темряви, захищаючи дітей Божих від диявольських підступів.

Захищає від ворогів і сприяє у військовій справі

Із давніх-давен віруючі люди любили і  почитали архангела Михаїла. У Візантії відбувалося багато зцілень на джерелах, поруч із яким стояли храми на  його честь. Щоб мати архангела своїм захисником, біля Свято-Михайлівських церков споруджували лікарні. Імператори та воєначальники Візантії вважали архістратига своїм покровителем на  війні, навіть чеканили монети із  його зображенням. У  храмах на честь архангела ховали знатних осіб, котрі виявили таку волю в надії на захист святого у день Страшного Суду. Крім того, за переданнями, Михаїл завжди присутній при смерті людини.

Святий архістратиг – покровитель Києва й усiєї української землi. Кожна людина, яка звертається до  нього по  допомогу, переконається у  великій силі його заступництва. Ікона архангела славиться тим,  що молитва перед нею захищає від ворогів, допомагає стати на  праведний шлях при виборі життєвого призначення, сприяє у військовій справі.

«Небесний оборонець України», «небесний командир» нашого війська  – так українські солдати називають архістратига Михаїла, чий день Православна церква України відзначає 21  листопада. В  нашій державі в  останні кілька років цей день пов’язують і  з  реформуванням війська: восени 2017-го відбулося перейменування колишніх десантних військ на  десантно-штурмові. Бійці змінили уніформу, отримавши нові берети, на  яких зображені купол парашута як  символ десантних підрозділів у  всьому світі, крила архістратига Михаїла і  вогняний меч, яким він уражає ворогів роду людського.

У Київській Русі архангела Михаїла часто зображали на військових хоругвах. У наші дні його крила та меч лягли в основу емблеми десантно–штурмових військ України. Фото із сайту wikiwand.com.
У Київській Русі архангела Михаїла часто зображали на військових хоругвах. У наші дні його крила та меч лягли в основу емблеми десантно–штурмових військ України. Фото із сайту wikiwand.com.

Наталка ЧОВНИК,  за матеріалами dyvensvit.org, credo.pro, ugcc.uа.

Читайте також у нас: «У день загибелі дядя Жора закрив собою трьох молодих бійців​».

Telegram Channel