Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Скільки готувати грошей на новорічний стіл?

Вже починаємо економити, аби накрити новорічний стіл?

Фото з відкритих джерел.

Скільки готувати грошей на новорічний стіл?

 Для українців на 20% подорожчає новорічний стіл – до свят відбудеться ще одне зростання цін, яке помітно вдарить по кишенях.

Експерти прогнозують, що витрати українців на новорічний стіл злетять вгору, повідомляє «Сьогодні».

 До свят до 20% подорожчають помідори, огірки та перець, а також овочі борщового набору. Як розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич, найбільше скочать у ціні м'ясо та овочі. «Порівняно з минулим роком, на  новорічний стіл доведеться викласти більше на 16-20%. Тобто, українцям потрібно буде переплатити на 20% для того, щоб накрити стіл, як минулого року», – сказав аналітик.

 Хоча буряк, морква, цибуля, капуста до кінця року піднімуться у ціні не так сильно – на 10%. А ось цибуля може рекордно зрости. Порівняно з минулим роком – у 2,5 рази. Крім того, подорожчає м'ясо. Свинина на 20%, а курятина на 10%», зазначив Томич.

   На подорожчання продуктів вплинули також високі ціни на газ та електрику, а також  скорочення поголів'я тварин і птиці, адже виробники виробили менше кормів, і фермерам не було чим годувати тварин.    

Про підвищення цін говорили і інші експерти. Деякі продукти вже напередодні свят помітно зросли в ціні. Наприклад, торти та тістечка за 2021 рік – на 80%, а хліб  - на 18%. Вони дорожчають через ціни на енергоресурси, а також з'являється штучний дефіцит через те, що українці почали закупівлі до свят.

На подорожчання продуктів вплинули також високі ціни на газ та електрику, а також  скорочення поголів'я тварин і птиці, адже виробники виробили менше кормів, і фермерам не було чим годувати тварин. А через це вже злетіли ціни на м'ясо та яйця.

Черговий  стрибок цін на продукти харчування, який відбувся у листопаді в Україні, пов'язують не лише з вартістю енергоносіїв, а й з інфляцією та передсвятковим ажіотажем. Крім того, в Україні найдорожча соняшникова олія. Вона стала рекордсменом зростання вартості. Якщо ще в середині 2020 року вона коштувала 34 грн/л, то зараз її продають за 63 грн/л. Вона за рік зросла більше ніж на 60%.

 Раніше повідомлялося, що на ринку подорожчала пальмова олія, що вплинуло на зростання закупівельних цін на соняшник на тлі дефіциту пропозицій, оскільки тривале падіння нафтових котирувань обмежувало попит на олії.

 Читати також: Економіка України зросла на 2,4% - Держстат

Telegram Channel