Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
 Коли позбудемося пластикових пакетів

Українці поки що не уявляють, як можна обійтися без пластикових пакетів.

Фото з відкритих джерел

 Коли позбудемося пластикових пакетів

Штрафи за пластикові пакети з 10 грудня: кого перевірять першими

 Контроль за безоплатним розповсюдженням пакетів з пластику проводитимуть вибірково. Здебільшого перевірятимуть великі рітейлові мережі, натомість дрібні магазини, ринки (а тим паче місця стихійної торгівлі) будуть перевіряти нечасто.

Таку думку висловив Олег Тітамир, президент ГО «Українська організація захисту споживачів послуг». Експерт відповів на найактуальніші питання українців та розповів про всі недосконалості закону. Спершу він зазначив, що контроль за виконанням закону покладено на Держпродспоживслужбу.

   Як відомо, цей орган ще спеціалізується на контролі за дотриманням законодавства у сфері харчових продуктів і щодо захисту прав споживачів (до того ж, в новому урядовому законопроекті про захист прав споживачів суттєво посилюються повноваження цього органу у сфері контролю за ЗПС у сфері електронної комерції); контролі 15 сфер від якості та безпечності харчових продуктів до перевірки добросовісності реклами або здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю; контролі дотримання бізнесом і громадянами протиковідних заходів.

Щоб закон запрацював ефективно, потрібно, як мінімум, збільшити в 2-3 рази штрафи, а головне – впровадити спеціальний акциз на виробництво, оптову й роздрібну торгівлю пластиковими пакетами, який акумулюватиметься у спеціальному державному фонді, з якого б фінансувалися компанії, що переробляють пластик. А для рітейлових мереж і продовольчих магазинів, які повністю відмовилися від пластику, встановити певні податкові, орендні та інші пільги протягом визначених періодів, вважає експерт

  Наскільки цей орган ефективно працюватиме на новому поприщі? За словами економіста, на Держспоживслужбу покладено надто багато завдань. На це ні сил, ні кадрового, ні фінансового забезпечення не вистачає.  Тому він прогнозує, що працівники Держпродспоживслужби будуть здійснювати дуже вибірковий контроль — здебільшого в крупних рітейлових мережах, натомість дрібні магазини, ринки (а тим паче місця стихійної торгівлі) будуть перевірятися вряди-годи. Адже перевірок настільки велика кількість, що здійснити кожну з них — завдання нереальне. Який вихід?

 Оскільки обіг пластикових пакетів – це питання екології, а не прав споживачів чи якості продукції – то більш логічним було би покласти контроль за виконанням профільного закону щодо обмеження обігу пластикових пакетів на Державну екологічну інспекцію, яка має набагато глибші компетенції і кадрові можливості для контролю над виконанням екологічного законодавства, переконаний Тітамир.

Не виключають, що в даній ситуації може бути присутня корупційна складова. Інспектори, вочевидь, домовлятимуться з бізнесом не штрафувати його за певну неправомірну вигоду. Немає жодних гарантій того, що дана ініціатива  не змотивує підприємства поставити символічну ціну на пакети, а громадян – продовжити їх використовувати, цю ціну сплативши.

Ще один важливий момент. Закон не працюватиме як належно через непропорційно низькі штрафи – 8 500-34 000 грн за розповсюдження надтонких, тонких і оксорозкладних пластикових пакетів (крім надтонких і біорозкладних), і 1700 – 8 500 грн за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів певної модифікації. Що таке навіть 34 000 грн для рітейлової мережі з річними оборотами в кілька мільярдів гривень?!

Щоб закон запрацював ефективно, потрібно, як мінімум, збільшити в 2-3 рази штрафи, а головне – впровадити спеціальний акциз на виробництво, оптову й роздрібну торгівлю пластиковими пакетами, який акумулюватиметься у спеціальному державному фонді, з якого б фінансувалися компанії, що переробляють пластик. А для ріте йлових мереж і продовольчих магазинів, які повністю відмовилися від пластику, встановити певні податкові, орендні та інші пільги протягом визначених періодів, вважає експерт.

Читати також: Так буде чи ні цементний завод біля Нововолинська?

Telegram Channel