Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Так буде чи ні цементний завод біля Нововолинська?

Терикони — візитку й окрасу Нововолинська — тепер хочуть перетворити в промислову сировину.

Фото з архіву Алли ЛІСОВОЇ.

Так буде чи ні цементний завод біля Нововолинська?

Про ймовірність його будівництва знову заговорили, і це викликало бурхливу реакцію громадськості й нову хвилю спротиву місцевого населення

Прийшли забруднювати довкілля чи рятувати екологічну ситуацію?

Нагадаємо, ще торік весною Волинська облдержадміністрація підписала меморандум із ТзОВ «Сонарсен» про можливу співпрацю, яка передбачала передачу у користування шахт, зокрема промислових відходів (териконів), що знаходяться на території Грибовицької та Литовезької сільських рад. Там мали постати потужності з виробництва інноваційних дрібнодисперсних матеріалів. А вже з них — випускати сировину для високоякісного цементу марок від М-500 до М-1500. Інвестор обіцяв створення додаткових 200–300 робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів на суму понад 7 млн грн на рік. Загальна вартість проєкту становить близько 60 мільйонів євро.

Громадські активісти вже тоді піддали сумніву обіцяні золоті гори й почали бити на сполох. Ще більше підозр щодо інвестора виникло в місцевих мешканців після оприлюднення у ЗМІ інформації, так би мовити, кримінального характеру. Люди хвилювалися, чи безпечно їм житиметься по сусідству з таким виробництвом.

Депутатка Нововолинської міської ради Марина Єлева тоді розповіла, що представник компанії «Сонарсен» під час сесії не зміг навести переконливих доказів того, що завод не буде шкідливим. Підтримав протест місцевих мешканців і нардеп Ігор Гузь, який закликав депутатів Грибовицької сільської ради не робити поспішних висновків. Тож рішення про виділення ТзОВ «Сонарсен» 16 гектарів землі у розробку на 15 років завдяки активістам не пройшло — його виключили з порядку денного. Потім з ідентичним питанням щодо шахти №7 ТзОВ «Сонарсен» звернулося до Литовезької ОТГ, однак і там люди виступили проти будівництва.

Інвестор обіцяв створення додаткових 200–300 робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів на суму понад 7 млн грн на рік.

Тоді ТзОВ «Сонарсен» у зверненні до Грибовицької сільської ради почало переконувати, що вони йдуть не забруднювати, а рятувати екологічну ситуацію. Що їхнє підприємство володіє «власною технологією безпилового ультратонкого помолу відходів, на основі якого потім виготовляється високомарочний цемент». Після численних суперечок розгляд питання призупинився. Але через рік знову вийшов на порядок денний.

Друга спроба «взяти» терикони

21 жовтня цього року на сесії Литовезької сільської ради депутати проголосували за рішення про передачу породного відвалу ліквідованої шахти №7 фірмі «Сонарсен» для повної утилізації. Очільниця Литовезької громади Олена Касянчук вважає, що інвестор їм украй потрібен. Повідомила, що в бюджеті громади немає коштів. Тому в наступному році доведеться скорочувати працівників бюджетних установ. Каже, що виробництво екологічно чисте — це не цементний завод, а модульне підприємство з утилізації породного відвалу, який має перероблятися у великій закритій центрифузі та погашуватиметься водою. А готову суміш, схожу на пластилін, відправлятимуть на експорт.

Цьому не повірили місцеві активісти й депутати обласної та Нововолинської міської рад. Вони прибули на чергову сесію у Литовеж із вимогою скасувати прийняте рішення, оскільки воно, мовляв, було прийняте без урахування думки громадськості. Почалася перепалка. Тоді голова навіть викликала поліцію. Після обговорення кількох питань усе ж таки слово взяли активісти.

Депутатка Нововолинської міської ради Марина Єлева нагадала, що є меморандум з ОДА, в якому вказано, що ТОВ «Сонарсен» буде виготовляти цемент. За її словами, підприємство зареєстроване в Києві за фіктивною адресою, де є ще понад 150 різних компаній. Додала, що керівництво ТОВ «Сонарсен» було помічене в різних аферах. Представник ГО «Спілка шахтарів–інвалідів» Богдан Нечай вважає: необхідно провести детальну екологічну експертизу, бо ціна питання надзвичайно висока. Активісти кажуть, що місцева влада поклала початок можливому будівництву цементного заводу на території Литовезької громади, неподалік селища Благодатного, яке входить до складу Нововолинської ТГ.

Народний депутат Ігор Гузь із цього приводу записав відеозвернення. Він упевнений, що в облдержадміністрації будівництво заводу хочуть «пропхати» всупереч інтересам громадськості та в обхід відкритих слухань. Додав, що зробить усе, аби такого не допустити. Для цього потрібно попереднє рішення сесії скасувати і провести нову прозору процедуру. Почати слід із громадських слухань у всіх населених пунктах громади, а також селах інших громад, розташованих близько до відвалу.

Читайте також:Україна і ще 40 держав заявили про відмову від вугілля. Що буде з шахтою № 10 у Нововолинську?

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel