Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Люди готові прийняти захисників навіть у себе вдома

Усі країни — сусіди Білорусі — посилили кордони та збільшили там кількість військових. Тож і у Шацькій громаді люди вболівають за надійність рубежів.

Фото із сайту konkurent.ua

Люди готові прийняти захисників навіть у себе вдома

Як розповів журналістам Суспільного староста Піщанського старостинського округу Петро Мегель, жителі сіл, що межують із Білоруссю, намагаються підтримати військовослужбовців, які прибули сюди у зв’язку із загрозою міграційної кризи

­Люди питають, чи сала принести, чи хліба. Я щодня спілкуюся з нашими військовими, допомагаємо зі свого боку. Теперішня ситуація згуртувала громаду, – сказав староста.

Протяжність державного кордону України з Білоруссю у межах Волинської області – майже 215 кілометрів. В останні тижні до вже розміщених там сил Державної прикордонної служби постійно прибувають додаткові – з Нацгвардії та Нацполіції. Для посиленого патрулювання території залучають додаткову техніку – мобільні телевізійні комплекси. Українські прикордонники біля межі з Білоруссю розгорнули наметові містечка. Тут щодня відбуваються тренування.

На жаль, за всі роки існування Української держави достатнього фінансування для належного укріплення кордону з Республікою Білорусь не було.

Силовиків, які приїжджають сюди, готові підтримати в усіх прилеглих громадах Ковельського району. Зі слів голови Шацької громади Сергія Карпука, чимало місцевих жителів зголосилися прийняти наших захисників у себе вдома. Також прикордонників, військових та правоохоронців розміщують у багатьох комунальних об’єктах.

– Є заклади, де вміщується 10 – 15 осіб. А є такі, де можна розмістити 100 чоловік. Місця для поселення розділили між структурами. Кожен знає, що у разі необхідності за ними зарезервовані ті чи інші комунальні об’єкти або приватні заклади, – зазначив голова громади.

Одна з тих, хто виявив бажання допомогти, – жителька прикордонного села Поліна Писачук, син якої воював на Сході України. Жінка готова поселити військових у батьківській хаті, адже в палатках може бути холодно.

Ситуація на кордоні контрольована, поблизу не фіксували скупчень нелегальних мігрантів і масових спроб прорватися на нашу територію. Іноземці намагаються потрапити до Польщі. Зокрема, у ніч на 22 листопада вони 346 разів робили такі спроби, проте польські силовики це унеможливили.

Але міграційна криза, яка спостерігається на пограниччі України, Білорусі та Польщі, не може не хвилювати наших краян. На жаль, за всі роки існування Української держави достатнього фінансування для належного укріплення кордону з Республікою Білорусь не було. Тож зараз органи  місцевого самоврядування, громадські активісти, представники бізнесу з власної ініціативи взялися допомагати Державній прикордонній службі. Зокрема, підприємці Ковельського району виділили кошти, закупили сітку для огорожі, комплектуючі матеріали для лінії електропередач та освітлення для облаштування рубежу. 

Читайте також: Анонімність гарантують: волинян просять повідомляти про підозрілі ситуації на кордоні з Білоруссю

Марія КАЩУК

Telegram Channel