Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Показали, в якому стані в Україні скандальний Будинок зі зміями (Фото)

Реставратори обіцяють зберегти та відновити ліпні деталі інтер’єр.

Фото Главком.

Показали, в якому стані в Україні скандальний Будинок зі зміями (Фото)

Відомий краєзнавець перевірив, як триває реставрація Будинку зі зміями

У Києві розгорівся скандал навколо реставрації легендарного прибуткового будинку С. Чоколової, відомого як Будинок зі зміями та каштанами, на Великій Житомирській, 32.

На хвилі зростаючого суспільного резонансу краєзнавцю та досліднику історії Києва Антону Коробу вдалося потрапити всередину будинку і самому побачити, що там відбувається.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці, пише Главком. За його словами, парадні сходи та оформлення вестибюлю збережено та чекає на реставрацію.

Попереду багато роботи і скульпторам щодо відновлення пластичного оформлення: як фасаду, так і інтер’єру. 

«Як стверджують замовник та виконавці ремонтно-реставраційних робіт, ліпні деталі інтер’єру демонтовані, збережені та будуть відтворені при внутрішніх роботах. Причому, буде максимально повернуто первісне внутрішнє планування, яке було змінене переплануваннями у радянський період», – розповів Короб.

Наразі будинок укріплено залізобетонним палями, новими підвалинами, стіни армовано стяжками, влаштовано нові бетонні перекриття. Верхній дисонуючий поверх, зведений у 1930 роки, буде демонтовано.

«На жаль, верхню частину еркера через аварійний стан довелося теж розібрати. Адже еркер зазвичай у цих прибуткових будинках мав інші стіни з більш легкого матеріалу, аніж фасадні стіни», – сказав Короб.

Він зазначив, що попереду багато роботи і скульпторам щодо відновлення пластичного оформлення: як фасаду, так і інтер’єру. 

Читайте також: Пустовіт прокоментував розлучення з популярною блогеркою

Telegram Channel