Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Птахом 2022 року в Україні обрали ластівку міську (Фото)

Оце так!

Фото зі сторінки Василя Ільчука у Facebook.

Птахом 2022 року в Україні обрали ластівку міську (Фото)

Ці пернаті неабияк потребують захисту...

Птахом року 2022 Українським товариством охорони птахів обрано ластівку міську Delichon urbica, пише у Facebook-спільноті Птахи України Василь Ільчук.

«Перебування цього виду птахів поряд із людиною ускладнюється деякими факторами, що суттєво впливають і на чисельність. Основною проблемою є відсутність місць гніздування.

Міські ластівки кріплять свої гнізда на стінах споруд, під усілякими карнизами, балконами. Сучасні ж фасади міських будинків часто не підходять птахам - до матеріалів, з яких вони робляться, не пристає земляна маса для ліплення гнізда.

Річ у тім що міські ластівки кріплять свої гнізда на стінах споруд, під усілякими карнизами, балконами. Сучасні ж фасади міських будинків часто не підходять птахам - до матеріалів, з яких вони робляться, не пристає земляна маса для ліплення гнізда. Ці споруди, крім того, для ластівок не мають «природнього» приваблення. У селах також – хата має бути побілена, або ж «підходяще» обштукатурена, – тоді й на ластівок чекати можна. А таких будівель тепер небагато (у далекому минулому й колгоспні ферми, де птахи полюбляли селитися на корівниках).

Багато птахів у містах оселялися на балконах висоток, які тепер в основному – засклені. А ще, за власними спостереженнями, птахи можуть просто покинути місце, де гніздилися не один рік і не повернутися до нього без видимих на те причин, як це сталося із адміністративним корпусом одного з ринків міста Рівне.

В багатьох випадках люди умисно руйнують гнізда ластівок (також і сільських) через забруднення послідом ділянки землі під ними. Неодноразово доводилося переконувати прикріпити під гніздом підставку, - і птахам добре, і людям - миле оку пташине сусідство!

Деякої шкоди ластівкам можуть завдавати і пернаті сусіди - горобці хатні та польові, які відбирають їхні гнізда», - пише Василь Ільчук.

 
 
 
 
 
 
 

Реклама Google

Читайте також: У Луцьку 15-річний підліток прийняв пологи у своє матері: як почуваються нині жінка і малюк.

Telegram Channel