Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Водохрещенський Святвечір: як приготувати голодну кутю та що поставити на стіл

Бережіть традиції.

Фото: ТСН.

Водохрещенський Святвечір: як приготувати голодну кутю та що поставити на стіл

Ось і завершується Різдвяний цикл свят

18 січня, напередодні свята Хрещення Господнього, християни східного обряду відзначають третій Святвечір, який ще називають Голодна кутя, пише «Дивогляд«.

День перед Водохреще вважається днем посту, тому наші предки весь день намагалися утримуватися від їжі, а ввечері збиралися за святковим столом, всі страви якого мали бути пісними. Тому цей Святвечір називали Бідним.

Головна страва на святковому столі у Святвечір – звичайно ж, кутя. У циклі різдвяних страв її готують тричі: 6 січня перед Різдвом – Багата кутя, 13 січня перед Василем – Щедра кутя, і 18 січня перед Йорданом (Хрещенням Господнім) – Бідна кутя.

У третій Святвечір на стіл ставлять лише пісні страви. Однак, на відміну від Різдвяного Святвечора, їх не обов’язково має бути аж 12.

Головна страва на святковому столі у Святвечір – звичайно ж, кутя.

Окрім куті обов’язково готують узвар, пісні вареники, рибні страви та різні страви з капусти.

Перед початком вечері проводився обряд «задобрення морозу». Господар дому брав ложку куті, підходив до вікна і примовляв:

«Морозе, морозе, йди до нас куті їсти! ... Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю!»

До наших часів дійшла й цікава традиція «проганяти кутю». Після вечері діти вигукували:

«Утікай, кутя, з покуття,
Узвар, іди на базар,
Паляниці, залишайтесь на полиці,
Дідух – на теплий дух,
Щоб кинути кожух.»

А парубки брали макогони, виходили надвір і гупали у тини та ворота, відганяючи «кутю».

Є свідчення, що таке робили навіть запорізькі козаки. Щоправда, макогонами вони не бавилися. Натомість тричі стріляли в небо з рушниць.

Голодна кутя готується так само, як і на інші Святвечори. Головний інгредієнт – пшениця. Хоча в деяких регіонах більше поширений рис або перловка.

Якщо у вас нелущена пшениця, бажано замочити її на кілька годин, а то й на усю ніч.

Зерно вариться на воді. Потім додається мед або цукор. Можна розводити зерна підсолодженою водою або узваром.

Ще один важливий інгредієнт – тертий мак. Його потрібно кілька разів промити холодно водою, а потім запарити – поставити на вогонь з невеликою кількістю води, постійно помішуючи, поки вода не випарується, а мак стане світло-сірим.

Розтирають мак з цукром у макітрі макогоном. Якщо ж у вас нема такого, можна використати кавомолку.

До куті можна додавати подрібнені горіхи, родзинки та інші сухофрукти.

Напередодні Водохреща, 18 січня у храмах відбувається святкове богослужіння та здійснюється велике освячення води. Вважається, що з цієї свяченої води і треба починати святкову вечерю, а потім окропити всіх членів родини, оселю та свійських тварин.

За своїми цілющими властивостями ця вода не поступається тій, що будуть освячувати 19 січня – у день, коли Ісус Христос освятився у річці Йордан.

У день Водохреща багато людей йдуть до водойм, щоб пірнати в ополонку. Однак в ПЦУ нагадали, що ця традиція ніяк не пов'язана з церквою, таке купання «не змиває гріхів» і може бути небезпечним для здоров'я та життя.

Читайте також: Водохреще: як підготуватись до пірнання в ополонку, щоб не захворіти.

Telegram Channel