Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Ефект магнезії»:  лікар Комаровський пояснив, куди «зник» коронавірус

Війна та втрати «б’ють» по психіці так, що про COVID-19 всі забули, вважає відомий український лікар.

Фото із сайту rbk.ua.

«Ефект магнезії»: лікар Комаровський пояснив, куди «зник» коронавірус

Після початку російської агресії українці перестали цікавитися динамікою поширення COVID. Однак це не означає, що нам вдалося побороти хворобу, вона просто відійшла на другий план. Так відбувається завжди, коли під впливом нової, гострішої проблеми людина забуває про попередню, вважає відомий лікар із Харкова

На підтвердження своїх слів медик наводить приклад: вас мучить сильний головний біль, і щоб зняти його, потрібно зробити укол магнезії. Але місце ін’єкції невдовзі починає боліти так, що про мігрень забуваєш повністю. Це і є «ефект магнезії», який сьогодні повною мірою проявляється у зв’язку з війною. Варварські бомбардування, людські жертви, евакуація, нерозуміння того, що буде завтра, — все це відчутно б’є по психіці, тому нам здається, що COVID-19 уже не проблема.

— Однак насправді багато людей, як і раніше, хворіють на коронавірус. Ті, хто був у групі ризику, у ній і залишився, — каже Євген Комаровський. — Наприклад, у китайському Шанхаї фіксують різке погіршення ситуації — значно зросли захворюваність та смертність. В Україні, за даними епідеміологів, рівень інфікування коронавірусом також залишається високим — щодоби реєструється близько 5000 нових випадків. При цьому медики визнають, що реальна кількість хворих значно більша, адже лікарі та медсестри зараз насамперед зайняті пораненими.

Медики визнають, що реальна кількість хворих значно більша, адже лікарі та медсестри зараз насамперед зайняті пораненими.

Крім цього, Комаровський наголошує, що для постковідного періоду характерні депресії та синдром панічних атак. Щоб полегшити ці стани, людям потрібно приймати антидепресанти. Раніше вважалося, що призначити їх можуть тільки психіатр чи психотерапевт, яких у воєнний час знайти непросто.

— Однак насправді антидепресанти може виписати будь-який лікар, — наголошує доктор Комаровський. — Важливо тільки правильно підібрати препарат та попередити пацієнта про побічні ефекти.

Реклама Google
 

Останні новини війни: 

Усі новини російсько-української війни – тут. 

Джерело: fakty.ua.
Telegram Channel