Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
На Горохівщині у вогні загинуло 2 людини

При пожежі дзвоніть «101»!

Фото із сайту dsns.gov.ua.

На Горохівщині у вогні загинуло 2 людини

З початку 2022 року тут виникло 38 пожеж. Рятувальники вже вкотре застерігають: загрозу краще попередити, ніж мати справу з її наслідками

Статистика свідчить, що з початку 2022 року на Горохівщині виникло 38 пожеж: у приватному житловому секторі їх було 18. На жаль, 2 людини загинуло.

Тричі горів автотранспорт, стільки ж разів – об’єкти суб’єктів господарювання . Зареєстровано 12 загорань сухої рослинності на відкритій території та 2 – стихійних смітників.

Зважаючи на таку невтішну статистику, Луцьке районне управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області закликає усіх дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки. Загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Аналіз показує, що в житлових будинках пожеж виникають значно частіше. Винуватцями більшості з них є її необачні господарі, причинами  – необережне поводження з вогнем, паління в ліжку в нетверезому стані, перевантаження електромережі.

Просимо всіх ПАМ’ЯТАТИ: велика кількість горючих матеріалів в оселях формує значне горюче навантаження й створює умови для швидкого поширення пожежі. Сучасний побут насичений різними електроприладами. Їх неправильна експлуатація, пошкодження чи робота в аварійних режимах також здатні призвести до виникнення пожеж.

Сучасний побут насичений різними електроприладами. Їх неправильна експлуатація, пошкодження чи робота в аварійних режимах також здатні призвести до виникнення пожеж.

Однак у більшості випадків вирішальним є особиста обережність  кожного та уважність до власної безпеки.

З огляду на це слід НЕ ЗАБУВАТИ й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:

= не куріть у ліжку;

= пильнуйте за станом та справністю електромережі;

= у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, пральні машини тощо;

= не перевантажуйте електромережу, не вмикайте одночасно побутові споживачі великої потужності, не використовуйте саморобні чи несправні побутові електроприлади;

= не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;

= подбайте про захист помешкання при користуванні пічним опаленням: вчасно ремонтуйте печі, оштукатурюйте комини, розмістіть перед топковим отвором негорючий металевий лист розміромне менше 0,5 м x 0,7 м, попіл з топок необхідно заливати  водою та виносити у спеціально відведені місця, не висипати поблизу будівель;

= монтаж та встановлення газового обладнання повинні виконувати виключно фахівці відповідного профілю;

= при виявленні у приміщенні запах газу  слід негайно припинити  його  подавання, викликати  аварійну  газову  службу  і   провітрити  приміщення. До усунення несправності у приміщенні забороняється запалювати сірники,  палити,  застосовувати відкритий вогонь,  вмикати електроприлади.

Чимало пожеж, особливо з трагічними наслідками, виникають уночі, тому щовечора НЕОБХІДНО:

– вимкнути всі можливі електропобутові та газові прилади;

– упевнитися, що безпосередньо біля ліжка, впритул до ковдри, не стоять електричні прилади;

– переконатися, що вогонь у печах догорів;

– зачинити двері в кімнату.

Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід максимально чітко виконувати вимоги пожежної безпеки. Крім того, кожному необхідно знати порядок дій під час пожежі: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби, уміти гасити загорання на початкових етапах первинними засобами пожежогасіння чи підручними засобами, знати безпечні шляхи виходу з приміщень.

Володимир Лисюк, провідний інспектор відділу запобігання надзвичайних ситуацій Луцького районного управління ГУ ДСНС України у Волинській області старший лейтенант служби цивільного захисту.

Читайте також у нас: «На Волині судитимуть трьох водіїв, які намагалися незаконно вивезти чоловіків за кордон​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel