Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи допомагає алкоголь подолати тривожність: відповідь вчених

Безпечної дози не існує.

Фото: Adam Jaime on Unsplash.

Чи допомагає алкоголь подолати тривожність: відповідь вчених

Чимало людей під час переживання неприємних емоцій обирають алкоголь, як спосіб позбутись небажаних переживань. Чи справді це допомагає і як алкоголь впливає на мозок

Вживання алкоголю є доволі поширеною практикою для подолання тривоги. Близько 20% людей з соціальним тривожним розладом ще й страждають від алкогольної залежності або зловживанням спиртним, про що повідомляють в Американській асоціації тривоги та депресії (ADAA), розповідає Радіо Maximum.

 Фахівці з Психологічної підтримки вирішили розібратись, як саме келих вина чи кухоль пива впливають на психологічний стан людей.

Річ у тому, що алкоголь справді уповільнює діяльність нашого мозку та позбавляє деяких блоків. Але чому? Спиртні напої імітують дію гальмівного нейромедіатора, а саме гама-амінобутирової кислоти. Саме її бракує людям, які переживають від посттравматичних порушень. Також вино, пиво чи інші напої блокують нейромедіатор збудження. Тому частково спиртне справді дозволяє зменшити тривожність.

Надмірне вживання алкоголю збільшує ризик хронічних захворювань та інших психічних розладів.

Якщо додати до цього й те, що алкоголь стимулює вироблення гормонів «щастя» у мозку, то стає зрозуміло, чому так багато людей схиляються до походу у паб чи вечора з вином після у складні моменти життя.

Ви відчуваєте себе щасливішими та менш тривожними, але тут все хороше і закінчується: через кілька годин після вживання алкоголь може підвищити рівень тривоги, – зауважують вчені. Але це ще не все, надмірне вживання алкоголю збільшує ризик хронічних захворювань та інших психічних розладів. Крім того, безпечної дози не існує, і вживати його не можна людям за кермом і вагітним жінкам, – підкреслюють науковці.

То чи варто вживати алкоголь, коли тривожно? Медики радять взагалі виключити спиртне у такі періоди життя. Коли ви навчитесь керувати симптомами своєї тривоги, то можна собі дозволити ніколи випити невелику порцію алкоголю.

Читайте також: Нема кому співати: на росії можуть відмінити фестиваль «Пісня року».

 

Telegram Channel