Курси НБУ $ 29.25 € 30.77
«Наваримо борщику — ​свіженького, зелененького…» (Суперові рецепти)

Ням, ням, ням!

Фото із сайту blog.comfy.ua.

«Наваримо борщику — ​свіженького, зелененького…» (Суперові рецепти)

Хіба ж можна вигадати щось краще навесні, аніж смачна й ароматна перша страва зі свіжого щавлю? А ви знаєте, що ця кисленька рослина з широким соковитим листям годиться не лише на борщ?

«Вітамінна бомба»

Інгредієнти: 2,5 л води, 4 курячі стегенця, 1 цибулина, 200 г щавлю, 100 г кропиви, 0,5 кг картоплі, 1 лавровий листок, 3 зубчики часнику, сіль та чорний перець — ​до смаку, 1 ст. л. олії.

Приготування. Для бульйону курячі стегенця залити холодною водою, додати часник, цибулю, чорний перець горошком. Довести до кипіння, знімаючи піну, варити 30–40 хвилин. Картоплю покраяти кубиками. Щавель і кропиву дрібно посікти (щоб кропива не жалила, можна одягти рукавички або обдати її окропом). Готове м’ясо вибрати, зняти з кісток, розділити на порційні шматки. Бульйон процідити і знову довести до кипіння, вкинути картоплю і м’ясо. Коли бульба стане м’якою, додати лавровий лист. Через 5–10 хвилин всипати зелень, проварити хвилину, вимкнути й дати страві настоятися 20–30 хвилин. Подавати з дрібно порізаним вареним яйцем і сметаною.

Окрошка

Інгредієнти: 2 картоплини, 300 г щавлевого листя (без хвостиків), 2 свіжі огірки, 150 г ковбаси «Лікарської», 4 великі редиски, пучок кропу, 2 варені яйця (+ окремо для подачі), 2,5 л води, сіль і сметана до смаку.

Приготування. Перебираємо, миємо і шаткуємо щавель, відварюємо 10 хвилин при закритій кришці. Відкидаємо на сито, відвар проціджуємо й охолоджуємо. Зварену «в мундирах» картоплю чистимо і ріжемо на кубики. Так само подрібнюємо варені яйця і ковбасу, а редиску й огірки — ​на тонкі скибочки, шаткуємо кріп. Змішуємо всі інгредієнти, заливаємо відваром і, заправивши сметаною, сіллю та перцем, знову все перемішуємо. Наливаємо окрошку в тарілки, в кожну кладемо трохи подрібненого вареного щавлю і половинку вареного яйця.

Наливаємо окрошку в тарілки, в кожну кладемо трохи подрібненого вареного щавлю і половинку вареного яйця.

Салат зі щавлю з огірком та яйцями

Інгредієнти: 2–3 варені картоплини, пучок зеленої цибулі, жменя щавлю, 3 яйця, 2 свіжі огірки, зелень, 2 ч. л. гірчиці, 2 ст. л. олії, перець, сіль.

Приготування: Щавель, цибулю та зелень переберіть, помийте і дрібно посічіть, додайте нарізані кубиками варені картоплю і яйця. Огірки покрайте напівкружальцями і також всипте до решти інгредієнтів. Для заправки змішайте олію, гірчицю (кількість її регулюйте на власний смак), сіль і перець. Дайте готовому салату трохи настоятися.

Омлет з кислинкою

Інгредієнти: 4 яйця, пучок щавлю, 150 г домашнього сиру, 4 ст. л. оливкової олії, 60 г вершкового масла, сіль та чорний перець — ​за смаком.

Приготування. Зелень подрібнюємо. Збиваємо яйця, перчимо, солимо і перемішуємо з половиною нашаткованого щавлю. Розігріваємо на сковороді масло та олію, і вливаємо в неї суміш листя зі збитими яйцями, додаємо половину сиру і перемішуємо. Коли маса почне спікатися, нарізаємо скибочками сир, що залишився, і викладаємо поверх страви. Поливаємо омлет зі щавлем розтопленим маслом і ставимо в розігріту духовку на 3–5 хвилин.

Щавлевий пиріг

Інгредієнти: 500 г щавлю, 1 кг дріжджового тіста, по 2 ст. л. цукру і солодкого чаю, по 1 ст. л. олії і крохмалю картопляного.

Приготування. Тісто розділити навпіл, розкачати одну частину за формою для запікання, змастити форму маслом, викласти тісто, на нього — ​дрібно нарізаний щавель, перемішаний із крохмалем і цукром. Розкачати в пласт другу частину тіста, накрити пиріг, дати йому підійти в теплі, помазати солодким міцним чаєм, запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин. Начинка пирога виходить солодкою і дуже ароматною.

Щавель на зиму

Інгредієнти: щавель, 1 л води.

Приготування. 4-літрову каструлю помитого і дрібно нарізаного щавлю залити водою, довести до кипіння, варити на середньому вогні 20–30 хвилин, розкласти у стерильні банки і закатати.

Читайте також: Весна – ​час смакувати шпинатом (Суперові рецепти).

Telegram Channel